S&P Global Ratings, Tekafül Sigorta Şirketlerine yönelik bir rapor yayınladı

S&P Global Ratings'in yeni raporuna göre, Körfez İşbirliği Konseyi'nde (KİK) faaliyet gösteren tekafül sigorta şirketleri, daha yüksek sigorta fiyatları ve talebiyle desteklenen olumlu bir büyüme politikasını 2023'te sürdürmeye hazırlanıyor.

Tekafül 10.08.2023, 13:46 10.08.2023, 19:59
S&P Global Ratings, Tekafül Sigorta Şirketlerine yönelik bir rapor yayınladı

Tekafül Sigorta sisteminin piyasa içerisinde olumlu büyüme göstermesinin aksine Uluslararası Finansal Raporlama Standardı 17'nin (IFRS 17) benimsenmesi, tekafül sigortacılarının dahili süreçlerini ve BT sistemlerini güncellemelerini gerektiriyor; bu da ekstra maliyetlere, zaman kısıtlamalarına ve operasyonel zorluklara dönüşebiliyor. “IFRS 17'nin Kabulü KİK İslami Sigortacıları Test Edecek” raporuna göre, bu durum potansiyel olarak daha küçük, yetersiz kaynaklara sahip oyuncuları strese sokabilir.

En büyük Arap ekonomisi olan Suudi Arabistan'daki ve diğer KİK ülkelerinde faaliyet gösteren İslami sigortacılar, bu yıl 1 Ocak'tan itibaren yukarıda bahsedilen raporlama standardını benimsedi. Kalan sigortacıların da gelecek yıl aynı tarihte onları takip etmesi bekleniyor.

IFRS 17'NİN UYGULANMASININ BAZI AKSAKLIKLARA NEDEN OLDUĞU GÖRÜLÜYOR

S&P raporunda, IFRS 17'nin uygulanmasının, yayınlanan ayrıntılı mali tabloların şirketlerin süreçlerini iyileştireceği tahmin edilmesine rağmen yeni standardı zaten uygulamış olan birçok sigorta şirketinde ise raporlama gecikmeleri ve benzeri aksaklıkların yaşandığı belirtiliyor.

YENİ BİR SÜRECE GEÇİŞİN ALT YAPISI HAZIRLANMALI

S&P raporunda, "Suudi Arabistan ve BAE'de düzenleyiciler, sigortacılara, denetçilere ve diğer sektör katılımcılarına yeni standart kapsamında ilk mali getirileri tamamlamaları için daha fazla zaman sağlamak amacıyla ilk çeyrekte raporlama zaman çizelgelerini genişletmiştir. KİK bölgesinde hâlâ sigortacıların UFRS 17'ye hazırlık düzeyinde önemli farklılıklar görülmektedir. Henüz uygulamaya koymayan birçok küçük ve orta ölçekli İslami sigorta şirketi, kaynak yetersizliği nedeniyle zorluklarla karşılaşacaktır. Bunun nedeni, UFRS 17'nin dahili süreç ve BT sistemi güncellemeleri gerektirmesi ve bunun da ek maliyetler ve zaman kısıtlamaları getirmesidir." şeklinde ifade ediliyor.

2022'DE KİK'İN TEKAFÜL SEKTÖRÜ İSTİKRARLI BİR BÜYÜME GÖSTERDİ

Yaklaşık yüzde 23’e kadar artış gösteren borsaya kayıtlı şirketler arasında brüt yazılı prim/katkı payı toplandığında son beş yılda, özellikle 2022 de, KİK'in Tekafül sektörü istikrarlı bir büyüme gösterdi.

Aynı yıl, Suudi Arabistan, aynı dönemde diğer KİK ülkelerinde GWP/C'de yaklaşık %5'lik bir düşüşe rağmen, yaklaşık %27'lik bir prim artışı kaydetmiştir. Katar gibi bazı küçük tekafül pazarları, bölgedeki diğer İslami pazarlara kıyasla daha fazla kazanmayı başardı.

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@