Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde gerçekleşen COP 28’de ‘’İnanç Odaklı Yatırımlar ve Etki Yatırımlarının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile Hizalanması” panelinde finans sektörünün önemli isimleri bir araya geldi

Bu sene Dubai kentinde gerçekleşen COP 28’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı altında bulunan İklim Değişikliği Başkanlığı ev sahipliğinde “İnanç Odaklı Yatırımlar ve Etki Yatırımlarının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile Hizalanması” paneli gerçekleşti. Panelde finans sektörünün önemli isimleri, global ölçekte Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA’lar) gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan 4 trilyon dolarlık yıllık yatırım açığını ele almak üzere bir araya geldi.

Etkinlik Köşesi 05.12.2023, 14:46 05.12.2023, 14:56
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde gerçekleşen COP 28’de ‘’İnanç Odaklı Yatırımlar ve Etki Yatırımlarının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile Hizalanması” panelinde finans sektörünün önemli isimleri bir araya geldi

Etki ekonomisini teşvik edebilen ve sürdürülebilir finansı içselleştirebilen yenilikçi ve alternatif bir finans aracı olan İnanç Odaklı Finans ile birlikte özellikle İslami Finans kapsamlı bir şekilde istişare edildi. Moderatörlüğünü Etki Yatırımı Danışma Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil’in yaptığı panelde, HSBC Yöneticisi ve MENAT İslami Finans Başkanı Mohammed Dawood, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı  Seçil Kızılkaya, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Direktörü Fatma Çınar ve Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Küçükcan konuşmacılar arasında yer aldı.

TKBB Direktörü Fatma Çınar, katılım bankacılığı ve etki yatırımcılığının SKA'lar ile uyumunun iletişimi için TKBB’nin etkinleştirici rolünden bahsederek, sürdürülebilir finansın İslami finans ilkeleri ile içselleştirilmesi ve uyumu için önemli kilometre taşlarını ve iyi uygulama örneklerini paylaştı.

Ayrıca Panelde inanç temelli finansın gelişimi, etki ekonomisinin büyümesi ve sürdürülebilir finansın tamamen içselleştirilmesi için önemli bir fırsat sunması da tartışıldı. İslami finansın SKA’larla hizalanmasına yönelik pratik adımları, zekât ve sukuk’un sosyal ve ekonomik finans için kaynak oluşturmadaki kritik rolü ve etki yatırımı prensipleriyle uyumu konuları konuşmacılar tarafından ele alındı.

Bunların yanı sıra; başarılı yeşil sukuk projeleri, TKBB’nin etkinleştirici rolünün incelenmesi ve Türkiye’de sürdürülebilir finansı teşvik etmesinde düzenleyici çerçevenin etkisi üzerine tartışmalar ele alındı. 

Bu iş birliği çabası ile endüstrinin sürdürülebilir kalkınma konusundaki taahhüdünü artırmayı ve COP 28’deki birçok toplantıda da mercek altına alınacağına inanılarak İslami finans kaynaklarını düşük karbonlu bir ekonomiye geçişte önemli katkıda bulunan anahtar unsur potansiyeli oluşturmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@