İİT İş Zekâsı Merkezi (OBIC) Kullanıcılarına Yönelik  2. Kapasite Geliştirme Programı Gerçekleşti

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB)’nin sponsorları arasında bulunduğu, İslami Yatırım ve İhracat Kredi Sigortası Kurumu (ICIEC) öncülüğünde 26-28 Eylül 2023 tarihlerinde organize edilen İİT İş Zekâsı Merkezi (OBIC) kullanıcılarına yönelik 2. Kapasite Geliştirme Programı’nın ilk günü gerçekleşti. ICIEC, COMCEC Koordinasyon Ofisi, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), İslam Ülkeleri Ticaret Sanayi ve Tarım Odaları Birliği (ICCIA), IsDB Bölgesel Merkezi İstanbul, TKBB, ve Türk Eximbank işbirliğiyle gerçekleştirilen programın ilk günü katılımcıların açılış konuşmalarıyla başladı.

Etkinlik Köşesi 27.09.2023, 15:36 27.09.2023, 18:31
İİT İş Zekâsı Merkezi (OBIC) Kullanıcılarına Yönelik  2. Kapasite Geliştirme Programı Gerçekleşti

ICIEC CEO’su Ousamma Kaissi, OBIC kullanıcılarına yönelik 2. Kapasite Geliştirme Programı’nın açılış konuşmasında; ‘’Dijitalleşme ve otomasyonla kalkınmanın ticaret ve yatırımdan geçtiğinin, bunların kamu ile özel sektör için ve bu sektörlerin arasındaki ortaklıkta devam eden esas bir hedef olması gerektiğinin bilincindeyiz. Veri bolluğu ve eşi benzeri görülmemiş fırsatlar sunarak değerli iç görüler ve bilinçli kararlar edinmemizi sağlayan teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda bilginin büyüklüğüne ve karmaşıklığına değinmek oldukça önemli bir noktada yer alıyor. Bu amaçla, üye devletler ilgili verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve dağıtılmasına yarayan bilgi paylaşımı platformlarını ve sistemlerini oluşturmak için ortak yatırım yapmalıdır.’’ İfadelerine yer verdi.


IsDB Bölgesel Merkezi İstanbul Direktörü Dr. Walid Abdelwahab açılış konuşmasında; İslam Kalkınma Bankası (IsDB) adına bu önemli kapasite geliştirme programına ev sahipliği ve misafirperverliklerinin yanı sıra destekleri için Türkiye’ye teşekkürlerini iletti. Dr.Abdelwahab, “Bildiğiniz gibi iş zekâsı, performansı optimize etmek ve kuruluşların daha iyi veri odaklı kararlar almasına yardımcı olmak için iş operasyonlarından veya faaliyetlerinden veri toplama, depolama, analiz etme ve görselleştirme süreçlerini ve yöntemlerini kapsayan şemsiye bir terimdir. İş zekâsı çözümleri günümüzün hızla değişen ve rekabetçi iş ortamında çok önemli bir rol oynamaktadır. Veri analitiğinden yararlanarak değerli iç görüler sağlar ve karar vericilerin pazar eğilimlerini, müşteri davranışlarını ve ticaret ve yatırım kararlarını yönlendiren diğer önemli faktörleri anlamalarına yardımcı olur. Bu bağlamda OBIC, İİT Üyesi Ülkeler için sınır ötesi kredi sicili ve bağlantılı kredi bürosu hizmetleri sağlayan çok önemli bir platformdur. İşletmelere İİT iş performansı ve kredi itibarının ayrıntılı bir resmini sunarak bilinçli kararlar almalarına ve güvenle sermaye tahsis etmelerine yardımcı olacaktır.” dedi.  Ticaret ve yatırım kararlarını destekleyecek stratejik bir diyaloğun başlangıcı olmasını umduğunu belirten Abdelwahab, IsDB’nin ekonomik kalkınmayı teşvik etme ve ülkelerine yatırım çekmede OBIC’in gücünden yararlanma kapasitelerini güçlendirerek üye ülkeleri destekleme konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Direktörü Fatma Çınar, açılış konuşmasında OBIC kullanıcılarına yönelik 2. Kapasite Geliştirme Programı vesilesiyle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Söz konusu programın, gelişen iş ortamı açısından hızlandırılmış ve kolaylaştırılmış bir ekosistem katılımı sağlamak suretiyle ticaret ve yatırım sektörüne önemli ölçüde katkıda bulunacağı kanaatindeyiz. İKB Grup kuruluşları ile aktif diyalogun ve ilişkilerin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi önemlidir. Bu bağlamda, TKBB ve üye bankalar, 2023 yılı Mart ayında Suudi Arabistan’ın, Cidde kentinde bulunan tesislerinde Sayın Osman Çelik'in liderliğinde İKB Grubu'na yönelik bir iş programı gerçekleştirdi. Söz konusu program sırasında ICIEC ile yapılan ikili görüşmede, İstanbul'da ortak bir program düzenlenmesi konusu potansiyel iş birliği alanlarından biri olarak ele alındı. İşte bugün, bu değerli iş birliğine ortak olarak verdiğimiz taahhüdü hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.’’ dedi.

Çınar, konuşmasında İİT Üyesi ülkeler arasındaki bilgi alışverişinin değerine de değinerek, bugün, İİT Üyesi ülkelerdeki erişilebilir ve uygun fiyatlı kredilere dair çeşitli bilgiler ve işletmelere ilişkin veriler sağlamak üzere bir İİT kredi bilgi merkezi kurmak amacıyla 2017 yılında ICIEC tarafından bu girişimin başlatıldığına değindi. Çınar, “Doğrudan yabancı yatırım (FDI) ve ticaretin teşvik edilmesi ve rekabetçi iş ortamının geliştirilmesi, ortaklıkların artırılması ve İİT Üyesi ülkeleri arasında bilgi paylaşımının sağlanması açısından oldukça önemli bir adımdır. ICIEC, söz konusu planı hayata geçirme sürecinin bir parçası olarak Suudi Arabistan ve Endonezya ile birlikte, bu ülkelerdeki teknoloji altyapısı ve bilgi ekosistemlerinin gelişmişlik düzeyi ve kapasitesini göz önünde bulundurarak Türkiye'yi pilot merkezlerden biri olarak seçmiştir. Bu merkezin, ülkenin bu alandaki vizyonuna sistematik açıdan önem veren Türkiye'nin önde gelen kamu ve özel kuruluşlarının desteğiyle mümkün olan en yüksek performansı göstereceğine ve en iyi sonuçları elde edeceğine inanmaktayız.’’ ifadelerine yer verdi. 

Çınar; Türkiye'nin dijitalleşme konusundaki yüksek kapasitesi ve gelişmiş altyapısı göz önünde bulundurularak söz konusu girişimin Türkiye'deki finans kurumlarının önemli bir konu olarak kabul göreceğinin altını çizerek, İİT üyeleri arasında da başarılı bir şekilde yayılacağını belirtti. Bu programın bir parçası olmanın önemini vurgulayan Çınar, program için teşekkür ederek iş birliklerinin derinleşmesi yönünde aktif diyaloğu sürdürmeyi umut ettiklerini ifade etti. 

İstanbul’da üç gün boyunca sürecek programın ilk günü açılış konuşmalarının ardından ilk oturumun gerçekleşmesi ile son buldu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@