IMF ile Dünya Bankası küresel finans liderlerini ortak paydada buluşturuyor

Küresel finansın liderleri, IMF ve Dünya Bankası'nın her sene düzenlediği IMF yıllık toplantısı; küresel ve ekonomik belirsizliklerin getirilerini ve riskleri ele almak için 9-15 Ekim tarihleri arasında Fas'ın Marakeş kentinde gerçekleştirilecek. Toplantıya küresel finansın Türkiye’deki öncü isimlerden olan Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB)’de katılım sağlayacak.

Etkinlik Köşesi 13.10.2023, 19:05 13.10.2023, 19:24
IMF ile Dünya Bankası küresel finans liderlerini ortak paydada buluşturuyor

Eylül ayı başında 3 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 7 büyüklüğündeki depremin vurduğu Marakeş'te gerçekleştirilecek toplantılar, 190 üye ülkeden maliye bakanları, merkez bankası başkanları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenleri tek bir noktada buluşturacak.

Küresel finansın liderlerinin katılacağı toplantılarda, Kovid-19 salgınının devam eden etkileri, Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomide neden olduğu sonuçlar, iklim değişikliğinin artan etkileri, yükselen borç seviyeleri ve yoksul ülkelerin borçlarının hafifletilmesi gibi konular masaya yatırılacak. Depremden sadece haftalar sonra Marakeş'te yapılacak toplantılarla uluslararası topluma "dayanışma" ve "karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmede kararlı olma" mesajı verilecek.

IMF Yıllık toplantıları 50 yıldan sonra ilk kez bir Afrika ülkesinde gerçekleştiriliyor

"Küresel Eylem, Küresel Etki" temalı olan yıllık toplantılar, 1973'teki Nairobi toplantısından bu yana ilk kez bir Afrika ülkesinde gerçekleştirilecek.
Küresel ekonominin zayıfladığı ve belirsizliklerin boy gösterdiği bir dönemde gerçekleştirilecek toplantılarda, küresel ekonomik görünüm, küresel finansal istikrar, yoksulluğun ortadan kaldırılması, kapsayıcı ekonomik büyüme ve iklim değişikliği gibi konular masaya yatırılacak.

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkanı Erkan da toplantılara katılım sağlayacak

IMF Yıllık Toplantılarına Türkiye'yi temsilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da katılım sağlayacak. Erkan'ın Marakeş'te, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketi Blackrock'ın yanı sıra JPMorgan ve Deutsche Bank yöneticileriyle toplantılar yapması öngörülüyor.

İklim finansmanı ve yüksek borç seviyeleri konuları revaçta

Fas Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre; 14 bini aşkın kişinin katılması beklenen toplantıda, küresel ekonominin getirisi olan zorluklar ile finansman politikalar gündemde olacak. Bu bağlamda Küresel ekonominin yanı sıra Afrika ekonomilerinin karşı karşıya olduğu zorluklar da toplantıların önemli konularından birisi olacak.

Finansal ve dijital katılım, sürdürülebilir kalkınma, uluslararası finans kurumlarına yönelik reformlar, girişimcilik ve inovasyon gibi konular da toplantıların öne çıkan başlıkları arasında yer alacak. Bununla birlikte Yapay zeka ve Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC) gibi küresel finansın geleceğini etkileyecek konularda da forumlar düzenlenecek.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@