Şer'i Karar Alma Süreci Konulu Sanal Açık Oturum Gerçekleşti

AAOIFI Yönetişim ve Etik Kurulu (AGEB) tarafından yayınlanan ve Bahreyn Bankalar Birliği (BAB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) işbirliğiyle düzenlenen "Şer'i Karar Alma Süreci" konulu sanal açık oturum, 8 Kasım 2023 tarihinde Bahreyn'de 10:00 - 13:00 saatleri arasında online bir şekilde gerçekleşti.

Etkinlik Köşesi 08.11.2023, 13:49 08.11.2023, 18:04
Şer'i Karar Alma Süreci Konulu Sanal Açık Oturum Gerçekleşti

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) işbirliğiyle düzenlenen Şer'i Karar Alma Süreci konulu sanal açık oturumunda konuşmacılar arasında yer alan Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB)'den Prof.Dr. Abdurrahman Savaş, açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

İslami finans alanındaki standardizasyon çalışmalarının kritik derecede önemli olduğunun bilincindeyiz. Hızlı bir büyüme potansiyeli gösteren İslami finans sektörünün şer’i ilkelere riayet ederek istikrarlı bir biçimde büyümesi ve sürdürülebilir bir ekosisteme dönüşmesinin yolu standardizasyondan geçiyor dedi.

Aynı zamanda standardizasyonun getirilerine de değinen Savaş; standardizasyon verimliliği arttıracak, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği teşvik etmeye yardımcı olacak ve İslami finans kurumlarına duyulan güveni artıracak köklü bir kural seti ortaya koymayı hedefliyor ifadelerine yer verdi.

AAOIFI'nın İslami finans alanında standardizasyonun geliştirilmesi ve teşvik edilmesinde öncü bir rol oynadığını dile getiren Savaş, AAOIFI'nin şer’i standartları küresel çapta kabul görüp finansal muhasebe standartları, yönetişim ve etik standartları dünyanın dört bir yanındaki İslami finans kurumları tarafından kullanıldığına da değindi.

Bu bağlamda Savaş, Türkiye’deki İslami finans uygulamalarını şer’i uyumluluk anlamında iyileştirme, düzenleme ve uygulama farklılıklarını en aza indirerek toplum içerisindeki pozitif algıyı artırma amacıyla standart koyucu bir kurum olarak BDDK kararıyla 2018 yılında TKBB çatısı altında Merkezi Danışma Kurulu kurulduğuna vurgu yaptı.

Bugüne dek 78 adet şer’i karar almış ve 5 adet şer’i standart yayınlanıp  tüm standartlara Danışma Kurulu’nun web sitesinden online olarak Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde erişilmesi mümkün olduğunu dile getiren Savaş, bu standartların; Share Certificate Issuance and Trade Standard, Murabahah Standard, Tawarruq Standard, Suretyship Standard and Mudarabah Standardı olduğu ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@