Türkiye Finans Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Türkiye Finans Katılım Bankası, sektörü ve müşteriyi daha iyiye ulaşma çabasını sürdürülebilir kılarken, makro açıdan yani toplumsal, çevresel ve sosyo-ekonomik anlamda nasıl sürdürülebilir olunur sorusunu odağına alarak hareket ediyor. Bu doğrultuda Türkiye Finans’ta sürdürülebilirlik yaklaşımını ekonomik, çevresel ve sosyal olmak üzere 3 ana odak alanı çerçevesinde temelleniyor. İşte konuya ilişkin Türkiye Finans katılım bankasının sürdürülebilirlik çalışmaları...

Finansal Raporlar 09.10.2023, 10:32 09.10.2023, 11:43
Türkiye Finans Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Türkiye Finans Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Vizyonları Neler?

Türkiye Finans, kurumun yetkinliklerini sadece bilançoyu büyütmek yahut kârlılık elde etmek gibi mali hedefler üzerinden var etmiyor. Her şeyden önce katılım finans sisteminin bir parçası olarak bir sisteme dahil olup bu sistem nezdinde sürdürülebilir üretimi odağına alarak büyümeye imkân sağlanıyor.  Daha net bir ifadeyle katılım finans sisteminin bir parçası olarak dünya ve Türkiye için değer üretmek üzerinden iş yapış şekillerine yön verilmesi hedefleniyor. Türkiye Finans, bir katılım finans kuruluşu olarak üretim ve ticaretin içinde olma kararlılığımızı sürdürüyor.

Bu anlayışla hem bireysel hem de ticari tarafta verilen finansman desteğini artırarak 2023 yılının ilk yarısında ülke ekonomisine 138,1 milyar liralık katkı sağladı. Kullandırdıkları fonları geçen yıl sonuna göre yüzde 38, gayri nakdi finansmanları yüzde 45 büyümesinde bu stratejinin payı oldukça büyük. Tüm bunlara ek olarak Türkiye Finans, sürdürülebilir kalkınma için dijitalleşmenin önemli bir kaldıraç olduğunu dile getiriyor. Bankacılık ürün ve hizmetlerini müşterilere günlük olağan hayatları içinde ek bir süreç yaratmadan hızlı, güvenli ve kolay bir deneyimle sunmak çok önemli. Bu ilerici yaklaşımın Türkiye Finans’ın geleceğin bankacılığı olarak tanımlanan “Görünmez Bankacılık” seviyesine çok kısa sürede ulaştıracağı iddia ediliyor.

Türkiye Finans Sürdürülebilirlik Çalışmalarında Ne Durumda?

Türkiye Finans, sürdürülebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi açısından pek çok güneş ve rüzgâr enerjisi santraline finansman desteği sağlıyor. Ayrıca, Çatı GES düzenlemeleri kapsamında çalıştıkları firmaların üretim tesislerinin çatılarının, güneş enerjisi üretimi açısından doğal bir zenginlik olduğunu düşünerek bu potansiyele destek oluyor.  Bu anlayışla Türkiye Finans, başta yeşil enerji olmak üzere Türkiye’de 360 MW büyüklüğünde yenilenebilir enerji projesine finansman desteği sağladı.

Enerji ve çevre dostu tasarımı ile yeşil bina derecelendirilmesinde Uluslararası Leed Gold Sertifikası’na sahip Türkiye Finans Genel Müdürlük binası, merkezi kontrol ve otomasyon sistemlerinin aktif olarak kullanılması ve tüm çalışanların bu sistemlerle sağlanan enerji verimliliğine tam uyum sağlaması sonucunda “B” sınıfı Enerji Kimlik Belgesi’ni almaya hak kazandı.
Öte yandan “Yarına Varız” söyleminden hareketle kâğıt tüketimini ve karbon ayak izini azaltma konusunda fark yaratan çalışmalara imza atmaya devam eden Türkiye Finans; kartlı alışverişlerde “Dijital Slip” uygulamasını devreye alan ilk katılım finans kuruluşu oldu.

Bu çalışmaları bütünlüklü bir bakış açısıyla tasarlayıp uygulamaya alan Türkiye Finans; 

•    Push Notification uygulaması ile günlük ortalama 5 bin dekont tasarrufu sağladı

•    Müşterilerden gelen talimatları toplu EFT kanalına taşıyarak aylık ortalama 19 bin adet kâğıt tasarrufu sağladı.

•    EFT ve Havale işlemlerini Merkezi Talimat Sistemine taşıyarak 7 ayda yaklaşık 17 bin kâğıt tasarrufu sağladı.

•    Bağımsız Denetim Raporları’nın sistem üzerinden alınması ile 7 ayda ortalama 13 bin kâğıt tasarrufu sağladı.

•    Son bir yılda İsimsiz dışındaki tüm kredi kart tiplerini dijitale alarak 8 milyon kâğıt tasarrufu sağladı.

•    Finansman için müşterilerden temin edilen faturaların elektronik ortama taşınması sonucunda yaklaşık 7 ayda 40 bin kâğıt tasarrufu sağladı.

Ayrıca bu yıl hayata geçirilen HR Paperless Projesi kapsamında işe alımdaki evrak sürecinin dijital ortama taşınmasına vesile oldu. Böylelikle kâğıtsız ortama geçildi. Proje kapsamında Platform Mobil Uygulaması’nı oluşturan Türkiye Finans, banka nezdinde işe başlayacak adaylar için, işe giriş sözleşme onayları dahil olmak üzere tüm işe giriş evraklarını Platform Mobil Uygulaması üzerinden iletilebilir duruma getirdi. 

Geleneksel evrak sürecinde 1 adaydan talep edilen evrakların toplam sayfa sayısı 54 idi. Bu noktada Türkiye Finans, 2023 projeksiyon verilerindeki deneyimli ve deneyimsiz aday kırılımındaki aday sayısına göre yaklaşık 40 bin adet evrak tasarrufu sağlamayı planlıyor. Robotic Process Automation (RPA) ile son 7 ayda 42 aktif proje ile 11 bin saat kazanımı da elde edildi. Yıl sonunda toplam 57 proje ile 12 bin saat kazanılmasını öngörülüyor.

Doküman Mobil Onay Projesi

Doküman Mobil Onay Projesi kapsamında 145 dokümanın mobilden onaylanması için çalışmalar yürütülüyor. Bu sayede yıllık toplam 170 bin adet kâğıt tasarrufu sağlanması hedefleniyor.  Ayrıyeten bankacılık işlemlerinde dijitalleşmeyle yıllık kâğıt tüketimi 25 bin koliden 5 bin koliye düşürüldü. Bir yandan kâğıt tasarrufu sağlanırken diğer yandan fidan dikimi de ihmal edilmedi. Yalnızca 2021 yılından bu yana TEMA Vakfı iş birliğiyle Umut Ormanı’na 24 bine yakın fidan dikildi.

Sürdürülebilirliğin Sosyal Boyutu

Türkiye Finans Katılım Bankası’nda sürdürülebilirliğin sosyal boyutunda bulunan çeşitlilik kurum kültürünün merkezinde yer alıyor. Katılım bankacılığında kadın çalışan oranı ortalama yüzde 20 iken Türkiye Finans’ta güncel olarak bu oran yüzde 40,3’e yükseldi. Bu oranı çok daha yukarılara taşımak en büyük hedeflerden bir tanesi. 

Bunun yanı sıra sosyal sorumluluk projesi kapsamında Feride Şevket Hanım Bankası, finans sektöründeki kadınların bir araya gelmesi amacıyla yaratılan özgün bir proje olma özelliği taşıyor. Bu projeyle finans dünyasındaki kadınların gücü ve etkisi konusunda farkındalığı artırmak amaçlanıyor. Türkiye Finans, bugün LinkedIn’de, Feride Şevket Hanım Bankası çatısı altında 25 bankadan, 78 farklı finans kuruluşundan kadın çalışanlar bir arada bulunmanın ve dayanışmanın mutluluğunu yaşıyor. 

Türkiye Finans Sürdürülebilirlik Yaklaşımları ve Misyonları Neler?

Türkiye Finans’ın sürdürülebilir, insan odaklı ve kapsayıcı bankacılık anlayışı, iş dünyasının en prestijli yayınlarından biri olan Inbusiness dergisinin 2023’te gerçekleştirdiği “İş’te Kadın Araştırması”yla da teyit edildi. 300’e yakın şirketin katıldığı, son üç yıldır 2 milyona yakın çalışan verisinin işlendiği ve bu yıl 700 bin çalışanın yer aldığı araştırmada, Türkiye Finans, yüzde 43 ile ‘Yönetim Kurulunda Kadın Oranı En Yüksek Şirketler’ ve yüzde 44 ile ‘Orta Kademede Kadın Oranı En Yüksek Şirketler’ listelerinde yer alarak ‘Kadınların Yükselebileceği Eşitlik Öncüsü 100 Şirket’ arasında gösterildi.

Türkiye Finans’ın sürdürülebilirlik yaklaşımında;  çalışanları takdir etmek ve gelecek nesillere rehberlik etmek stratejik bir iş amacı niteliği süregeliyor. Tüm insan kaynakları uygulamalarını  ‘İnsan odaklı bankacılık’ anlayışıyla şekillendiriyor. ‘Çekirdekten Yetiş’ söylemiyle 2017 yılında başlanılan CORE Yeni Mezun İşe Alım Programı ve We Plus Part Time İşe Alım Programı ile son 5 yılda 700’ün üzerinde genç yeteneği Türkiye Finans Katılım Bankası’na ve finans sektörüne kazandırıldı. 

Bu bağlamda Türkiye Finans; geçtiğimiz yıl TOP Talent 100 oylaması ile 2022 yılının en beğenilen 100 yetenek programından biri seçilen Core Yeni Mezun İşe Alım Programı ve We Plus yetenek kazanımı programı ile bankaya kazandırılan genç yeteneklerin gelişimlerine destek sağlamak amacıyla; ihtiyaca özel tasarlanan eğitim programlarını “Yetenek Gelişim Okulu” çatısı altında tasarlayarak hayata geçiriyor.

Türkiye’nin genç yeteneklerinin gelişimlerine destek sağlamak ve kariyerlerine yön vermelerine yardımcı olmak amacıyla sene içerisinde 30’dan fazla kampüs etkinliğine katılarak We Studio çatısı altında banka içerisinde de çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Türkiye Finans sadece finans sektörü özelinde çalışmalar değil, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ihtiyaç sahibi çocukların nitelikli eğitim ile buluşması için çaba sarf ediyor.

Bu kapsamda Koruncuk ve TEGV aracılığıyla yaklaşık 5 bin çocuğun nitelikli eğitimle buluşmasını sağladı. Banka olarak hep daha iyiye gitmek için büyük bir özveriyle çalışan Türkiye Finans, gidecek çok daha yolu olduğu bilinciyle şimdiye kadar katettiği mesafeyle gurur duyuyor.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@