Umman'da İslami sermaye piyasasını güçlendirmeye yönelik yeni SPK girişimleri

Umman'ın hızla genişleyen İslami finans sektörüne yeni bir ivme kazandırmaya çalışan Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), özellikle İslami sermaye piyasasını güçlendirmeye odaklanan bir dizi girişime öncülük ediyor. İşte konuya ilişkin bütün detaylar..

Finansal Raporlar 10.10.2023, 17:35 10.10.2023, 17:47
Umman'da İslami sermaye piyasasını güçlendirmeye yönelik yeni SPK girişimleri

SPK Genel Müdür Yardımcısı Ahmed Ali al Maamari, "SPK, ÇSY, sürdürülebilir tahviller ve Borç Senetleri ile geleneksel ve İslami finans sermaye özel sermaye fonu için yeni düzenleyici çerçevenin yayınlanmasını nihai hale getirmek için ilgili bakanlıklardan yanıt bekliyor," dedi. Yakın zamanda Maskat'ta düzenlenen bir İslami finans forumuna hitap eden yetkili, yeni girişimlerin son on yılda hızla büyüyen bir sektöre daha fazla ivme kazandıracağını belirtti.

Yetkili "Son 10 yıl içinde, İslami finans, 2013 yılında iki İslami banka ve altı İslami bankacılık penceresinin kurulmasından bu yana finansal hizmetler sektöründe en hızlı büyüyen segmentlerden biri olarak ortaya çıkmıştır. Bu süre zarfında sermaye piyasası sektöründe, MSX Şeriat Endeksi ile Şeriat uyumlu listelenen şirketlerin yer aldığı Maskat Menkul Kıymetler Borsası (MSX) kurulmuştur. Ayrıca İslami bir Yatırım Fonu oluşturulmuş ve çeşitli Şeriat uyumlu yapılarına sahip Umman Egemen Borç Senetleri ve Kurumsal Borç Senetleri ihraç edilmiştir," şeklinde konuştu.

Yetkiliye göre bu alandaki önemli başarılar arasında ilk Umman Devlet Borç Senedi, ilk bağımsız kurumsal Borç Senedi ve ilk Borç Senedi programının yanı sıra ilk perakende Borç Senedi, hem Umman Riyali hem de ABD doları cinsinden ilk çift para birimli Borç Senedi ve Umman'daki ilk sürekli Borç Senedinin ihracı yer alıyor.

Al Maamari, "Şu ana kadar çıkarılan çeşitli Borç Senetleri, Umman'da bir getiri eğrisi oluşturmaya kesinlikle katkıda bulunacak ve umarım yerel pazarda daha fazla Borç Senedi ihracını motive edecektir" dedi. "MSX'te listelenen toplam fon büyüklüğü yaklaşık 110 milyon RO olan iki İslami GYO'nun (gayrimenkul yatırım ortaklığı) ihraç edildiğini de gördük. Ayrıca SPK, finansal katılımı ve KOBİ sektörünün büyümesini artırmak amacıyla Umman'da fintech tabanlı bir kitle fonlaması endüstrisinin gelişimini teşvik etmiştir. Ülkedeki ilk küresel İslami kitle fonlaması platformunun kurulmasını içermektedir.'' şeklinde konuştu.

SPK bugüne kadar, Umman'ı Körfez bölgesinde küresel sınır ötesi fon toplama ve yatırıma izin veren ilk ülke haline getiren kendine özgü bir kitle fonlaması çerçevesine dayanan toplam dokuz kitle fonlaması platformuna lisans verdi ve çoğu düzenleyicinin şu anda izin vermediği bir özellik olduğunu belirtti. 

Düzenleyicinin Umman'da sanal veya dijital varlık endüstrisini geliştirme çabaları da önem taşımaktadır ve bunun için şu anda yeni bir düzenleyici çerçeve taslağı hazırlanmaktadır.
Al Maamari "SPK kısa bir süre önce Umman'ın Sanal Varlık Düzenleme Çerçevesi istişare belgesini kamuoyu geri bildirimi için yayınladı ve Orta Doğu'da bu girişimi üstlenen birkaç ülkeden yalnızca biri. Dijital varlıklar bazı ülkelerde Şeriat tarafından da caiz görülüyor," ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@