11. İslam İktisadı Atölyesi Başlıyor!

İslam İktisadı Araştırma Merkezi’nin (İKAM) düzenlediği 11. İslam İktisadı Atölyesi, 13-15 Ekim 2023 tarihlerinde “İslam İktisadı ve Çevre” başlığı ile İstanbul’da gerçekleştirilecek. Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve Ekonomik ve Finansal Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi (EFSAM) iş birliğinde gerçekleştirilecek olan atölyede bu sene “İslam İktisadı ve Çevre” konusu ile ilgili tebliğlere yer verilecek.

Etkinlik Köşesi 11.10.2023, 14:40 11.10.2023, 14:49
11. İslam İktisadı Atölyesi Başlıyor!

Sanayi Devrimi ile başlayan, özellikle II. Dünya Savaşı sonrası ciddi bir şekilde gündemimize yerleşen endüstriyel üretim ve tüketim mekanizması ve bunun yanı sıra ne pahasına olursa olsun iktisadi büyüme düşüncesi gün geçtikçe daha geniş coğrafyalara yayıldı. Özellikle Kuzey Yarımküre başta olmak üzere iktisadi büyüme ve küresel tüketim alışkanlığı doğal kaynakların sorumsuzca kullanılmasına neden oldu. Küresel tüketim alışkanlıkları, doğal kaynakların yanı sıra toplumsal, iktisadi ve siyasi dengelerin ve yapıların bozulmasına da yol açtı.

Ekonomik, toplumsal ve ekolojik bir kriz olarak tanımlayabileceğimiz bu kriz, ekolojik kıtlık, yoksulluk, gelir eşitsizliği, enerji, atık ve arazi sorunları, bulaşıcı hastalıklar ve çok daha büyük bir kriz olarak doğal kaynak savaşlarının yaşanma riskini ciddi düzeyde artırıyor. Bu riskler neticesinde yeşil ekonomi çalışmalarının önemi ortaya çıkıyor. Yeşil ekonomi, sorumlu tüm kişilere endüstriyel üretim-tüketim alışkanlıklarının, insanların birbiriyle ve gezegen ile kurduğu ilişkinin dönüşmesi gerektiğine dair makro bir anlayış kazandırıyor.

Bu küresel krizin, çeşitli reform ve düzenlemeler ile çözülemeyeceğinden dolayı çevre odaklı yeni bir yaklaşımın bütün boyutları ile tasarlanıp uygulanması son derece önemli. Mevcut sorunlar ve gereklilikler neticesinde adil bir dünya ve bereketli bir iktisat anlayışına duyulan ihtiyaç derinden hissediliyor. Bu ihtiyaçlar ve gereklilikler doğrultusunda İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), 11. İslam İktisadı Atölyesi’ni İslam İktisadı ve Çevre başlığında gerçekleştiriyor. İKAM, “İslam İktisadı ve Çevre” konusunu kapsamlı bir şekilde ele alarak kavramsal, teorik ve pratik önerilerin uzmanlarca tartışılması ve analiz edilmesiyle nitelikli birikimler elde etmeyi hedefliyor.

Programa ilişkin detaylı bilgi için ikam.org.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@