Vakıf Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Vakıf Katılım Bankası, son yıllarda etkisi daha da fazla hissedilen çevresel felaketlere ve sosyal eşitsizliklere karşı mücadelede sorumluluklarını yerine getirmeye yönelik çabalarını artırmak amacıyla 2023 yılının ilk aylarında ‘Sürdürülebilirlik Yönetişim Sistemi’ni kurarak Sürdürülebilirlik Faaliyet Raporlaması’ çalışmalarına başladı. Böylelikle, sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirilecek çalışmaların yönetişimini daha etkin hale getirerek sahip olunan raporlama yükümlülüğünü doğru ve güvenilir verilerle kullanıcılara sunabilme imkanı edindi. İşte konuya ilişkin Vakıf Katılım bankasının sürdürülebilirlik çalışmaları..

Finansal Raporlar 09.10.2023, 10:18 09.10.2023, 11:43
Vakıf Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Vakıf Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Dayanışması Nasıl Başladı?

İlk aşamada, Vakıf Katılım’ın mevcut durumu tespit edildi. Ardından, Kurum paydaşlarının sürdürülebilirlik önceliklerini anlamak amacıyla düzenlenen anketlerle yol katedildi. Elde edilen anket çıktılarına dayanarak, yapıya uygun çözüm ve önerileri geliştirme aşamalarına devam ediliyor.
Mazbut vakıflardan gelen kültürel değerleri, Kurum kimliğiyle uyumlu bir biçimde yansıttıkları her bir faaliyet, sürdürülebilirlik hedefleri içindeki toplumsal konularla uyumlu şekilde ilerliyor. Öte yandan Vakıf Katılım, sahip olunan değerlerin, her bir  paydaşın sürdürülebilirlik anlayışını kolayca kavramasını ve benimsemesini destekleyeceğine inanıyor.

Vakıf Katılım Bankası, sürdürülebilirlik başlığını tüm faaliyetlerinde ilke edinmiş bulunuyor. Bu bağlamda elde edilen çalışmaları sürdürülebilirlik sertifikası sahibi uzman çalışma arkadaşları ile pekiştiriyor ve diğer çalışma arkadaşlarının da, talep etmeleri halinde, bu yönde eğitim ve sertifikalar almasına imkân sağlıyor.


 
Vakıf Katılım’ın Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Vakıf Katılım, sürdürülebilirlik denildiği zaman akla ilk gelen yatırımlardan olan yeşil dönüşüm yatırımlarına sağladığı finansman desteğiyle dikkat çekiyor. 2022 yılından bu yana ‘Yeşil Enerji’ye olan desteği 2,5 milyar TL’yi aşmış bulunuyor. Müşterilerin enerji yatırımlarını inceleyerek, geri ödemelerini projeye uygun olarak hazırlıyor. Ayrıca yeşil enerji kapsamında Vakıf Katılım’a başvuran tüm müşterilerin projelerine ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyor. 2022 yılında 150’yi aşkın müşteriyi yerinde ziyaret ederek, kendilerine planladıkları yeşil yatırımlar ve enerji verimliliği için bilgi aktarımı gerçekleştiriyor.

Bu alanda gerekli yetkinliğe sahip Vakıf Katılım çalışma arkadaşları, belirli dönemlerde şube çalışanlarına eğitimler düzenlemeye devam ediyor. Öte yandan yeşil enerjinin önemini vurgulamak için her ay düzenli olarak ‘Yeşil Dönüşüm ve Kamu Destekleri Bilgilendirme’ bülteni hazırlanıp ve kurum içinde paylaşılıyor. Kurumun öz tüketimi için GES Projesi geliştiriliyor. Böylece hem Vakıf Katılım şubeleri hem de genel müdürlük binalarının enerjisinin, temiz ve sürdürülebilir bir yarın için bu tesisten sağlanması planlanıyor.  Sürdürülebilirliğin diğer bir başlığı olan finansal sürdürülebilirlik için ise kamu teşvik ve hibe programları ile müşterilere destek sağlanıyor. Bununla birlikte Vakıf Katılım, Kalkınma Ajansları ile yerel kalkınma odaklı projeleri destekliyor. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Akdeniz ve çevresindeki üreticilere ‘Sürdürülebilirlik Sempozyumu’ düzenleyerek gerekli bilgilendirmeleri de sağladı.

KOSGEB programları ile girişimci ve küçük ölçekli işletmelerin rekabet gücünü artırıyor. Bu kapsamda 2022 yılından bugüne 1 milyar TL’ye yakın finansman desteği sağladı. Bu alandaki deneyimi ile KOSGEB ve 3 Kalkınma Ajansının beraber geliştirdiği Ortak Finansman programının tek finans ayağı oldu.  Öte yandan Vakıf Katılım; kadın ve genç girişimcileri desteklemek amacıyla oluşturulan özel paketlerle başarılı bir girişim yolculuğunda gereken finansal desteği sağlamayı hedefliyor. 


Vakıf Medeniyeti ve Kültürü

Sosyal sorumluluk anlamında Vakıf Katılım; kadim milletin, atalarımızın vakfettiği varlıkların ve değerlerin emanetçisi olarak görülüyor. Dolayısıyla elde edilen bu varlık ve değerleri, gelecek nesillere aktarmak için var güçleriyle bir çalışma ortaya koyuyor. Ecdat yadigârı ‘Vakıf Medeniyeti’ ve ‘Vakıf Kültürü’ anlayışını benimseyerek; sosyal dengenin temellerinden biri olan Vakıflar’ın korunmasına ve gelirlerinin artırılmasına yönelik de birçok projede yer alıyor. ‘Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek’ sloganıyla geçmişi korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.

Âtıl durumda kalan ve yıllardır tarihi misyonundan koparılan mekanları restore ederek, tekrar toplumsal yaşamın önemli bir parçası haline getiriyor. Bu misyondan yola çıkarak Vakıf Katılım, son olarak Üsküdar’daki Mimar Sinan Hamamı’nın restorasyon sürecini büyük bir titizlikle üstlenerek tamamladı. Restorasyon sonrasında sergilerde kullanılması amacıyla bir bölüm de oluşturuldu.  Mimar Sinan Galerisi olarak adlandırılan bu bölümün açılışını da yine kurum olarak tertip ettikleri ‘Mirasımız Kuşevleri’ sergisi ile gerçekleştirdi. Osmanlı’daki kuşevleri geleneğinin günümüzde en güzel örnekleriyle sürdürülmesi amacıyla düzenledikleri ‘Nesilden Nesile Kuşevleri Tasarım Yarışması’nda ödül kazanan ve sergilenmeye layık görülen eserleri burada sanatseverlerle bir araya getirdi.

Çok yakında aynı mekanda ‘5 Şubat Hatay’ fotoğraf sergisinin açılışını yapmayı planlıyor. Aynı zamanda Vakıf Katılım, deprem öncesi dönemde Hatay Vakıf Eserleri Envanter Projesi’ni başlatarak Hatay’daki tarihi eserleri fotoğraflamıştı. Ne yazık ki yaşanan deprem bu özel mirası da yerle bir etti. 5 Şubat Hatay sergisinde yer alan fotoğrafların restorasyon çalışmalarını yürütecek olan yetkililere de rehber olacağı umut ediliyor. Öte yandan Vakıf Katılım, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen deprem nedeniyle T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve ilgili kuruluşlara bugüne kadar 912 milyon TL'si nakdi olmak üzere toplam 941 milyon TL bağış gerçekleştirdi. Bölge halkı ve bölgede görevli çalışma arkadaşlarına destekleri ise devam ediyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@