Açık Bankacılık, veri türleri ve sağladığı faydalar

Açık Bankacılık; bankalar, fintek şirketleri ve finansman büroları arasındaki iş birliğini teşvik ediyor.

Fintech ve Dijitalleşme 17.05.2024, 11:37 17.05.2024, 11:54
Açık Bankacılık, veri türleri ve sağladığı faydalar

Açık Bankacılık, API’leri kullanan bankalar ve yetkili üçüncü parti sağlayıcılar arasında işlem ve hesap verileri de dahil olmak üzere finansal bilgilerin paylaşılmasını içerir. Bu veri paylaşımı üç ana türe ayrılır:

Normal veri, alternatif veri ve alternatif değerlendirme.

  • Normal veya düzenli veriler, günümüzde Açık Bankacılık alanında en çok kullanılan verilerdir. Ayrıca belirli bir tüketicinin hesaplarındaki bilgiler, finansal ürünler ve para akışı hakkında basit bilgileri ifade eder.
  • Alternatif veriler; faturaların, vergilerin, ev sahipliğinin ve diğerlerine dair ödemeleri içerebilen daha ayrıntılı bir bilgi düzeyini temsil eder. Bu bilgilerden bazıları, kredi büroları veya açık bankacılıkta uzmanlaşmış veri sağlayıcılar gibi üçüncü taraflardan gelir, bu da tüketicinin analizinde çok daha yüksek düzeyde ayrıntı sağlar.
  • Alternatif Değerlendirme ise; nakit akışı analizi, psikometri, sosyal ağ davranışı veya mobil cihaz modelini içeren, daha da ayrıntılı olan ve komplike durumu nedeniyle daha karmaşık bir erişim ve değerlendirme düzeyini temsil eder.

AÇIK BANKACILIĞI ÖNEMLİ KILAN 3 UNSUR

  • Erişilebilirlik: Bankalar ve fintech’ler gibi çeşitli kaynaklardan müşteri verilerine güvenli bir şekilde ve onların onayıyla erişimi esas alır.
  • Analiz: Bankaların gerçek zamanlı ve kapsamlı verilere erişimine izin vererek, kaldıraçlı veriler ve yapay zeka modellerinin de yardımıyla daha doğru müşteri profilleri oluşturmalarına ve risk değerlendirmesi sağlamalarına imkan tanır.
  • Özelleştirilmiş teklifler: Bankalar, Açık Bankacılık yoluyla elde edilen verilerden yararlanarak müşteri davranışları, tercihleri ve geçmişi hakkında daha derin içgörüler elde ederek özelleştirilmiş teklifler sunabilir.

Kapsamlı verilere erişim, kullandırılacak finansmanın risk skorlamasını kolaylaştırır. Bu veriler, yapay zeka modellerini kullanan birden çok hesaptan işlem geçmişini, geliri ve harcama modellerini içerir. Gerçek zamanlı veri paylaşımını kolaylaştırarak, bankaların aylık maaşlarla ilgili bilgiler ve tüketici servetinin sürekli izlenmesi için ilgili diğer bilgiler dahil olmak üzere müşterilerin mali durumlarındaki değişiklikleri izlemesine olanak tanır.

Açık Bankacılık; Bankalar, fintek şirketleri ve kredi büroları arasındaki iş birliğini teşvik eder.

Verileri güvenli bir şekilde paylaşarak ve analiz yetenekleriyle daha doğru kredi riski analizi ve daha iyi karar verme olanağı sağlar.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@