Katar İslami fintek pazarının 2027 yılına kadar 4 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor
Küresel İslami Fintek Raporu'nda yer alan GIFT Endeksi'ne göre Katar, İslami fintek için en elverişli 8. ekosistem olarak yer alıyor
Küresel İslami Fintek Raporu (GIFT) 2023/24'e göre Katar'ın İslami Fintek pazarının 2027 yılına kadar 4 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Yayınlanan raporda, Katar'ın İslami fintek pazarının 2022/23'te işlem hacmi olarak 2,1 milyar dolar olduğu belirtildi.
Raporda Katar'ın aynı zamanda İslami fintek'lerin en büyük altıncı üreticisi olduğu ve dünya genelinde tespit edilen 417 İslami fintech firmasının 24'üne ev sahipliği yaptığı kaydedildi.
GIFT Endeksi Katar'ı İslami fintech için en elverişli 8. ekosistem olarak sıralamaktadır.
ABD merkezli bir araştırma ve danışmanlık firması olan DinarStandard ile önde gelen etik dijital finans danışmanlık ve yatırım firması Elipses, Küresel İslami Fintek (GIFT) Raporu 2023/24'ü birlikte yayınladı.
İslami fintek pazarına ilişkin yıllık sektör raporu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerinde İslami fintek pazarının boyutlandırılmasını, 64 ülkenin İslami fintek faaliyetlerine yatkınlığını değerlendiren bir GIFT Endeksini, sektör uygulayıcılarından geri bildirim toplayan bir sektör anketini ve küresel olarak İslami finteklerin en kapsamlı veri tabanını kapsamaktadır.
Tahmini İslami fintek pazar büyüklüğü (işlem hacmine dayalı olarak) 2022/23'te 137 milyar dolara ulaştı ve 2027'ye kadar yılda ortalama %17 büyüyerek 306 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
İşlem hacmine göre ilk altı İslami fintek pazarı;
- Suudi Arabistan,
- İran,
- Malezya,
- BAE,
- Endonezya
- Kuveyt'tir.
Toplamda, ilk altı pazar küresel İslami fintek pazar büyüklüğünün %85'ini oluşturmaktadır ve bu da Güneydoğu Asya ve GCC-Mena'da İslami Fintek için iki baskın bölgesel merkezin ortaya çıktığını göstermektedir.
GIFT endeksi yaklaşık 64 ülkeyi analiz etmiş ve her ülke için beş farklı kategoride toplam 19 gösterge uygulamıştır. Bu beş kategori yetenek, düzenleme, altyapı, İslami Fintek pazarı ve ekosistemi ve sermayedir.
Kategoriler genel bir puan elde etmek için ağırlıklandırılmış, İslami fintek piyasası ve ekosistem kategorilerine daha fazla ağırlık verilmiştir, çünkü bu, bir ülkenin özellikle İslami Fintek'e yönelik mevcut elverişliliğinin en büyük göstergesidir.
Malezya ve Suudi Arabistan, İİT ülkeleri arasında ilk 20 ülkenin 14'ünü oluşturmaktadır.
Sektör araştırması, sektör uygulayıcılarının görüşlerini alarak sermayeye erişim, tüketici eğitimi, düzenleme, yetenek bulma ve coğrafi genişlemenin karmaşıklığının bugün İslami Finteklerin karşılaştığı en büyük engeller olduğunu ortaya koydu.
Raporda ilk kez, DinarStandard'ın tescilli Impactintell platformu kullanılarak dünya çapında 100 önemli İslami finteke derinlemesine bir bakış da yer alıyor.
Elipses'in kurucu ortağı, müdürü ve raporun yazarlarından Abdul Haseeb Basit raporla ilgili olarak şunları söyledi: "GIFT Report 2023/24, gelişmekte olan bir sektörün attığı adımları özetliyor. Küresel olarak tanımlanan İslami finteklerin sayısı yıldan yıla artmaya devam ediyor. Sektördeki olgun oyuncuların öncülük ettiği çeşitlenme ve konsolidasyon, gelecekteki büyümenin nereden kaynaklanabileceğine dair önemli bir örnek teşkil ediyor.
"Güneydoğu Asya ve Mena-GCC'de Malezya ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği iki baskın bölgesel merkez, İslami finteke elverişliliği artıran ekosistem destek girişimlerinin meyvelerini vermeye devam ettiğini gösteriyor."
DinarStandard'ın kurucusu ve genel müdürü aynı zamanda da raporun yazarlarından Rafi-uddin Shikoh ise şu yorumda bulundu: "2027 yılına kadar pazar büyüklüğünü iki katına çıkarmaya hazırlanan İslami fintekin olağanüstü büyüme ve inovasyon yolculuğu beni çok etkiledi. Bizi en çok heyecanlandıran şey, sektörün genç, dijital olarak yerli Müslümanların yanı sıra etik, finans bilincine sahip küresel bir demografiye hitap etme kabiliyetidir.
"Mevzuatın karmaşıklığı gibi zorlukların üstesinden gelirken, sektörün yenilikçi ruhu ve etik temeli, finansal kapsayıcılık ve eşitlik konularında küresel çapta anlamlı bir değişime öncülük etme potansiyeli konusunda bizi heyecanlandırıyor."
Katar Finans Merkezi Otoritesi Finans Sektörü Sorumlusu Henk Jan Hoogendoorn ise şunları söyledi: "Büyük bir İslami bankacılık sektörüne sahip olan Katar, İslami fintek firmalarının Orta Doğu'da faaliyet göstermesi için iyi bir ekosisteme sahip. Katar Finans Merkezi, İslami finteki ve Küresel İslami Fintek Raporu'nu desteklemeye devam ediyor."