Gayrimenkul Sektörünün Finansal Çözüm Ortağı Emlak Bank

93 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye tarihinde önemli projelere imza atmış olan ve şubat ayı itibarıyla dünyada bir ilki gerçekleştirerek katılım modeliyle yeniden faaliyete geçen Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ, Türkiye Katılım...

13 Mayıs 2019, 17:35
Gayrimenkul Sektörünün Finansal Çözüm Ortağı Emlak Bank
93 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye tarihinde önemli projelere imza atmış olan ve
şubat ayı itibarıyla dünyada bir ilki gerçekleştirerek katılım modeliyle yeniden faaliyete geçen Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) kuruluşları arasında yerini aldı. Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu; kurumun geçmişi, yeniden yapılanma süreci ve gelecek hedefleriyle ilgili sorularımızı, Katılım Finans okurları için yanıtladı.
• Deniz Bey, öncelikle sizi ve tüm ekibinizi tebrik etmek istiyorum. Tarihte ilk defa bir banka, çok kısa bir sürede katılım bankası olarak yeniden faaliyete geçti. Vatana, millete hayırlı olmasını diliyoruz.

Teşekkür ederim. Ben de sizin vasıtanızla; dört ay gibi bir sürede, günde 16 saat çalışarak bankamızı yeniden faaliyete hazır hâle getiren ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, çalışmalarımızda bizlerden desteklerini esirgemeyen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) iştiraki Birleşim Varlık Yönetimi AŞ’ye ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığı’na (BDDK) da teşekkürlerimi sunuyorum.
• 2001 yılında tasfiyesine karar verilen EmlakBank, 2019 yılında tekrar faaliyet izni aldı. Bizlere sözkonusu süreçten bahseder misiniz?

Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl Ağustos
ayında İlk 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde EmlakBank’ın tekrar yapılandırıldığını ve katılım bankası olarak faaliyet göstereceğini açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra çalışmalar hızlandırıldı. Göreve başladıktan sonra ilk odak noktamız, tasfiye sürecine yoğunlaşmak oldu. Bankamızın kuruluş çalışmaları esnasında tasfiye sürecindeki 7 bin 229 dosyayı inceledik ve 18 kamyon dolusu hukuki evrakı kısa bir sürede TMSF’nin
desteğiyle Birleşim Varlık Yönetimi A.Ş.’ye devrettik. Sözkonusu devir ile bankamıza temiz bir sayfa açtık. Kısa zamanda çok az sayıda çalışma arkadaşımızla birlikte gerçekten büyük işler yaptık. Bu süreçlerin sonunda bankamız, BDDK’dan faaliyet iznini 27 Şubat 2019 tarihinde aldı. Böylelikle dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Bütün bu hazırlık çalışmalarını, toplam 10 milyon ABD dolarına mâl ettik. Tarihte ilk defa tasfiye hâlinde olan konvansiyonel bir banka, katılım bankası olarak yeniden faaliyete geçti.
• Aslında EmlakBank çok köklü bir geçmişe de sahip. Biraz bu geçmişten bahsedebilir misiniz?

Bankamız, 3 Haziran 1926 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla “Genç
Türkiye Cumhuriyeti’nin imarını üstlenmek, inşaat teşebbüslerine destek olmak ve yetimlerin hakkını korumak” amacıyla Emlak ve Eytam Bankası adıyla 20 milyon liralık sermayeyle kuruldu. Bu rakam, o günün koşullarında gerçekten çok büyüktü. O gün bir yetimin imzasıyla kurulan EmlakBank; bugün yine bir başka yetimin, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Türkiye Emlak Katılım Bankası” ismiyle bir katılım bankası olarak bankacılık sektörüne geri döndü. Bankamız;
bahsettiğimiz 93 yıllık köklü geçmişiyle çok büyük projeler üstlenmiş, memleketi baştan başa imar etmiştir. İlk meclis binası, ilk uçak fabrikası, Levent, Koşuyolu, Saraçoğlu, Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy ve daha niceleri...
• Geçmişte yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve yönetim aksaklıkları sebebiyle EmlakBank’ın hayli zor günler geçirdiğini ve tasfiye sürecine girdiğini biliyoruz. O dönemle ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

O günlere dönmek gerekirse, 31 Aralık 2000 itibarıyla 405 şubesi ve 10 bin çalışanı bulunan EmlakBank, döneminin aktif büyüklükte dokuzuncu bankası konumundaydı. Kurum; Türkiye’deki bankacılık krizi sonrası, 3 Temmuz 2001 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan karar ile bankacılık yapma yetkisi sona erdirilerek tasfiye kapsamına alınmıştı. Tabii bu; o dönemdeki banka yönetiminin hatalarının bir sonucuydu. Fakat o gün, o şartlarda tasfiyesine karar verilmesine rağmen Türk toplumunun her kesiminin hayatına bir şekilde dokunmuş olan ve çok güçlü bir marka değeri bulunan EmlakBank’ın hiçbir zaman üstünün çizilmediğini, bugün bankacılık sektörüne geri dönmesiyle çok daha iyi anlıyoruz.
• Kurum olarak kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Türkiye Emlak Katılım Bankası olarak emlak sektörüne finansal çözümler üreten, yerel üretimi destekleyen, sürdürülebilir büyümeye hizmet edecek ve toplumun sosyoekonomik yapısına katkı sağlayacak projelerde yer almayı hedefliyoruz. Biz, Türkiye’de inşaat sektörüne kalıcı çözümler sunmak hedefi ile yeniden yola çıktık. Bankamız, öncelikli olarak yerel üretimi arttıracak, istihdama ve büyümeye pozitif katkı sağlayacak adımları hedefliyor. Türkiye Emlak Katılım Bankası olarak inşaat sektörünü en iyi noktaya taşıyacak, yerel endüstriyel üretimi geliştirecek finansal çözümler sunan bir banka olmayı ve sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini Türkiye’de yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Gayrimenkul sektöründe piyasa yapıcı kurum olmayı hedefliyoruz. Kentsel dönüşümün tüm türlerine finansal çözümler sunmak da öncelikli hedeflerimiz arasında. Türkiye Emlak Katılım Bankası; geçmişinde Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy gibi Türkiye standartlarının üzerinde şehirleşme projelerini finanse etmiş bir kurum. EmlakBank’ın yeni vizyonunda, bu sistemi Türkiye’de oturtmak ve kamunun hizmetine sunmak bulunuyor. Biz bunu gerçekleştireceğiz. Sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini Türkiye’de
yaygınlaştırmayı, bankamızın ana hedeflerinden biri olarak belirledik. İnsanların barınma ihtiyacı çok kutsal. Bu ihtiyaca hizmet edeceğiz. Fakat biz bir bankayız; ev, inşaat yapmayacağız. Bu noktada temel fonksiyonumuz, inşaatı yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşı olmak.
• Bir katılım bankası olarak katılım bankacılığı sektörünü nasıl görüyorsunuz?

Katılım bankacılığının temelinde paylaşım var: Riskin ve kârın paylaşımı... Finansman modellerimiz arasında ortaklık yapmak da var. Firmalar ile güvenilir ve finansal olarak güçlü projeksiyona sahip projelere birlikte yatırım yapabiliriz. Katılım bankacılığının pazar payını arttırmak için biraz daha cesur adımlar atmamız gerekli. Türkiye’de toplam bankacılık büyüklüğü içerisinde katılım bankacılığının payı, yüzde 5,5 civarında. Türkiye Emlak Katılım Bankası, katılım bankacılığı sektörünün altıncı bankası oldu. Hükümet’imizin orta vadeli planında da yer alan katılım bankacılığı pazar payının yüzde 15 hedefine ulaşmasında aktif rol almayı hedefliyoruz. Mevcut ürünler ile pazar payımızın sınırlı şekilde büyüdüğü muhakkak. EmlakBank olarak sektörün ihtiyacı olan yeni ve katılım bankacılığı ilkeleri ile uyumlu ürünler geliştirmeyi; böylelikle katılım bankacılığı modelinin sektör içindeki payını artırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda da yıl sonuna kadar 2-3 milyar TL’lik sermaye piyasası ürünü ve yaklaşık 1 milyar TL’lik kira sertifikası ihracı yapacağız.
• Türkiye Emlak Katılım Bankası, bütün yönleriyle müşterilerine hizmet sunmaya hazır mı?

Türkiye Emlak Katılım Bankası olarak BDDK’nın faaliyet izni vermesiyle 27 Şubat itibarıyla ürün ve hizmetlerimizi kullanılmaya uygun hâle getirdik. Tüm entegrasyon süreçlerimizi hızlıca tamamladık ve 21 Mart'ta Merkez Şubemizle hizmet vermeye başladık. Faaliyete geçiş tarihi ile birlikte bankacılık hizmetlerimizi, internet ve mobil şubemizi, fon toplama ve fon kullandırma ürünlerimizi hizmete hazır hâle getirdik. Debit kartımız olan Nakit Kart ile Kamu Bankalarının Ortak ATM’si uygulamasına dâhil olduk. Yani Türkiye Emlak Katılım Bankası, ülkemize ve halkımıza hizmet etmeye hazır. Sektörün en donanımlı bankacılarından oluşan kamu sermayeli bir katılım bankası olarak temel amacımız, güçlü bir finansal çözüm ortağı olarak ülkemizin potansiyeline güvenen ekonomik aktörlerin yanında yer almak. Ayrıca ülkemizin
kalkınma hedefi yolculuğuna önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Tüm paydaşlar ve iş ortaklarımızla birlikte işbirliklerimizi artırarak sektör için sürdürülebilir finansman modelleri oluşturacağız. Güçlüklere omuz veren bir mekanizma ile geliyoruz.
• EmlakBank’ın şubeleşme planı nasıl ve ne şekilde ilerleyecek?

2019'da yedi coğrafi bölgede 15 şube ve yaklaşık 500 çalışanı hedefliyoruz. Yeteri
kadar şubemiz ve uygulayacağımız ürünlerin yaygınlaşmasını sağlayacak temel stratejilerimiz olacak. Türkiye’nin bankası olacağız. Şu anda malumunuz dijital bir dünyada yaşıyoruz. Şubeleşme ihtiyacı ne kadar gerekiyorsa o kadar şube açacağız. Kamu bankaları ile işbirliği yaparak yaygınlaşma kısmında da daha hızlı adımlar atacağız.
• Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Türkiye Emlak Katılım Bankası hem reel sektöre hem finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdi. Uzun vadede vatanımızın ve milletimizin faydasına olacak işlere odaklanacağız. Yapı malzemeleri üreticileri ve kullanıcıları ile yerel endüstriyel üretimin sürdürülebilir finansmana erişimi, üzerinde çalışacağımız önemli konulardan biri olacak. İkinci konumuz da mevcut emlak stoklarının doğru fiyatlanması için varlığa dayalı finansman modellerinin geliştirilmesi ve bunların ihtiyaca uygun çözümlerle yapılandırılması. Diğer bir konumuz ise kentsel dönüşümün tüm türlerinin fonlanması olacak. Birlik olmalıyız, beraber olmalıyız ve ülkemizin gücüne güvenmeliyiz. İnşallah daha güzel bir geleceği hep birlikte göreceğiz.

 

Deniz Aksu Kimdir?


Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan Deniz Aksu, bankacılık kariyerine 1995 yılında Pamukbank’ta Kurumsal Portföy Yöneticisi olarak başlamıştır. 1997 yılında Yapı Kredi Finansal Kiralama Anonim Ortaklığı’nda Bursa Bölge Müdürü olarak çalışmış, 1998’den sonra CitiBank’ta Kurumsal ve Ticari Bankacılık Satış Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2008’de HSBC’de Kıdemli Şube Müdürlüğü görevini yürütmüş olan Deniz Aksu, 2012 yılında ise Albaraka Türk Katılım Bankası bünyesine dâhil olmuştur. Burada beş yıl boyunca Kurumsal Pazarlama Birimi’nde Birim Müdürü olarak görev yapan Aksu, 2017’de Kredi Riskinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmıştır. Aksu, 3 Eylül 2018’den itibaren ise Türkiye Emlak Katılım Bankası
Genel Müdürlüğü görevini yürütmektedir.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@