Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu’nun yeni sayısı yayımlandı
T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda hazırlanan ve ilki geçtiğimiz yıl yayımlanan “Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu”nun yeni sayısı çıktı. Rapora göre aktif olarak 629 fintek şirketinin faaliyet gösterdiği Türkiye Fintek ekosisteminde, 2022 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 90 milyon doları aşkın yatırım gerçekleşti. Bununla birlikte, 2022 içerisinde çıkış yapan fintekler hisselerini 26 milyon dolara sattı.
Yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara, girişimcilere ve akademik literatüre referans sağlamak üzere T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından hazırlanan Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2022, ülkemiz finansal teknolojiler sektörüne ilişkin gelişmeleri ve verileri güncel ve doğru şekilde ekosisteme sunacak. Bu yılın raporunda, fintek sektöründe son yıllarda hayata geçirilen ve sektörün gelişimine ön açan düzenlemeler detaylı bir şekilde açıklandı.
İlk defa 2021 yılında yayımlanan Raporun, ekosistemdeki gelişmeleri güncel şekilde aktarmak üzere, sektörle her yıl düzenli bir şekilde paylaşılması planlanıyor.
İNOVASYON DOSTU DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLMEYE DEVAM EDİYOR
Fintek şirketlerinin güçlendirilmesini, bankaların dijitalleşmesini teşvik etmeyi ve açık bankacılığın önünü açmayı hedefleyen düzenlemeler için çalışmalar, son yıllarda hız kazanmaya başladı. 2022 yılı başından itibaren yürürlüğe giren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun “Dijital Bankacılık ve Servis Modeli Bankacılığı” düzenlemesi kapsamında, bugüne kadar 4 adet dijital bankaya kuruluş izni verildi. 2022 yılında açık bankacılık alanında ödeme hizmetleri veri paylaşım servisleri API ilke ve kuralları yayımlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankalararası Kart Merkezi A.Ş. iş birliğiyle, kurum içi beşerî teknik kaynaklar ile geliştirilen ve tarafların açık bankacılık işlemleri sunmasını sağlayan “Açık Bankacılık Geçidi (GEÇİT)” altyapısı hayata geçirildi. Dijital ekonomi yol haritasının önemli bir bileşeni olan açık bankacılık sistemi, bu gelişme ile kullanıma açıldı. 2022 yılında ödeme ve elektronik para kuruluşları da FAST Sistemine dahil edildi. 2022 yılında ayrıca Merkez Bankası öncülüğünde yürütülen “Dijital Türk Lirası Projesi” kapsamında Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
FİNTEK YATIRIMLARI 2022 YILINDA REKOR KIRDI
Aktif olarak 629 fintek şirketinin faaliyet gösterdiği Türkiye Fintek ekosisteminde, 2022 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 90 milyon doları aşkın yatırım gerçekleşti. Bununla birlikte, 2022 içerisinde çıkış yapan fintekler hisselerini 26 milyon dolara sattı. Ülkemizde son 5 senedir her yıl ortalama 76 fintek girişimi kurulurken, düzenlemelerde yapılan değişikliklerle birlikte bu ortalamanın daha da yukarı çıkacağı öngörülüyor. Fintek alanları incelendiğinde Türkiye’de, 250 ödeme teknolojisi girişimi, 92 blokzincir ve kripto varlık girişimi ile 89 bankacılık teknolojileri girişimi bulunuyor.
Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporuna https://www.cbfo.gov.tr/turkiye-fintek-ekosistemi-durum-raporu linkinden ulaşabilirsiniz