Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Fonu’nun ilk yatırımı gerçekleşti

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, 2021 yılında kurulan Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile savunma sanayiinin dışa bağımlılığını azaltmak kadar, özellikle sivil alanda da kullanılabilecek yenilikçi teknolojilere destek olmak hedefleniyor. SSTEK haricinde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım gibi yatırımcıları da bulunan fonun yatırımlarını hızlandırması ve orta vadede 1 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşması bekleniyor.

Haberler 13.04.2023, 15:08 13.04.2023, 15:56
Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Fonu’nun ilk yatırımı gerçekleşti

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, savunma sanayiinin dışa bağımlılığını azaltmak ve yenilikçi teknolojiler ile girişimcilere destek olmak amacıyla başlatılan Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun ilk yatırımı Beam Teknoloji’ye yapıldı.

Gerçekleşen ilk yatırıma ilişkin Ankara’da düzenlenen imza törenine SSB Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra SSTEK Genel Müdürü Ahmet Çağrı Özer, Beam Teknoloji Genel Müdürü Mehmet Çakır, Kalkınma Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi Genel Müdürü Elif Altuğ, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop, Vakıf Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Ziraat Katılım Bankası Bölüm Başkanı Emre Birgen ile savunma sektörü temsilcileri katıldı.

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİ ALANINDA ATAĞA KALKTI

SSB Başkanı İsmail Demir burada yaptığı konuşmasında, Türkiye’de son yıllarda en çok konuşulan konulardan birinin savunma sanayii ve onun gelişimi olduğunu belirterek, “Tabii ülkemizde yapılan bu çalışmaların, ticari alanda kullanılmasında da çoklu uygulamaların hayata geçirilmesi üzerinde çalışmanın kıymeti çok açıktır. Teknoloji çok farklı boyutlara sahip. Bu sebeple iş birliğini, ortak çalışmayı gerekli kılıyor. Bu tür platformların bir yandan ürünlerin tanıtılmasında ve pazarlanmasında katkı bulunurken, diğer yandan başka iş birliği zeminlerinin oluşmasına vesile oluyor” diye konuştu.

Türkiye Yüzyılı kavramında lokomotif konulardan birinin savunma sanayii olacağının altını çizen Demir, şu ifadeleri kullandı:

“Bu işleri yaparken çeşitli yatırımlar, sözleşmeler hayata geçiyor. Biz SSTEK’i kurduğumuzda yüzde 100 savunma sanayii başkanlığı şirketi olarak kurduk. Ülkemiz için kritik teknoloji alanlarında ortaya çıkan şirketlere ortak olmak, gerekirse o alanda boşluk varsa şirketi kendimizin kurması ama nihai hedef olarak da devlet olarak bu şirketlerin için asla çoğunluk hissede bulunmak istemedik. Hisselerimizi gerektiği zaman iyice azaltarak özel sektörün girmesini ve bu dinamizmle şirketlerimizi geleceğe taşımasını hep bekledik. Bunu yaparken de SSTEK aslında bir fon değil ama fon gibi görev görmesini sağladı. Onu ‘o zaman fon yapalım’ dedik. SSTEK, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası’nın kapısını çaldı. Çok olumlu yaklaştı arkadaşlarımız. Zaten gerek bankalarımız gerek katılım bankacılığı, savunma sanayii söz konusu olduğunda her türlü desteği her ortamda verdi. Şirketlerimiz, onların kapısını çaldığında da destekleri verdiklerine çok yakından şahit olduk. Bu katılımcılarımızla beraber fonumuzu kurduk.” Açılış konuşmalarının ardından söz konusu iş birliği için Demir, Özer, Çakır, Altuğ, Öztop, Çelik ve Birgen protokole imza attı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@