2023 İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu
İLKE Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından verilen İslam İktisadı Ödülleri 2023 yılında da sahiplerini buldu.
İLKE Vakfı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından organize edilen "11. İslam İktisadı Atölyesi" tamamlandı. Sorunlara insan merkezli çözümler sunmayı hedefleyen ve her yıl alanında yetkin araştırmacıların ilgili konuyu farklı bakış açılarıyla ele almasını sağlayan atölye, bu sene "İslam İktisadı ve Çevre" temasıyla düzenlendi.
İSLAMİ FİNANSIN KALKINMA VE ÇEVRE KONULARINDA BÜYÜK BİR POTANSİYELİ VAR
İKAM Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Afşin Sancar’ın, çevre konusunun gündemimizde giderek önemini artıran bir konu olduğunu dile getirdiği konuşmasında, üretim maksimizasyonunda artış görülürken insan mutluluğunda aynı artışı görmenin mümkün olmadığını belirtti. Gelir dağılım bozukluğu, kaynakların aşırı kullanımı gibi sorunların da mevcut olduğunu ifade eden Sancar; “İslam ekonomisi ile farklı paradigmaları görüyoruz, farklı imkanlar sunuyor. Bu imkanlar nedir ve nasıl hayata geçirilir bunları konuşacağız. İslami finansın kalkınma ve çevre konularına sunabileceği büyük bir potansiyeli var.” sözlerini kullandı.
İSLAM İKTİSADI VE FİNANSININ PAZARDAN PAY ALMASI ÖNEMLİDİR
Ziraat Katılım Bankası Ürün Yönetimi ve Dijital Bankacılık Grup Başkanı Suat Tüccar konuşmasında: “Her somut eylemin, arkasında değerli ve ilmi çalışmalar bulunur. Bizler bu alanda çalışanlar olarak, ilmi çıktılardan faydalanıyoruz. 1980’lerde ilk katılım bankasının açılmasıyla katılım bankacılığı ve yapılan çalışmalar ete kemiğe büründü. İslam iktisadının ve finansının geliştiği ülkelerde kamu otoritesini görüyoruz, bunun pazardan pay alması, görünürlüğü açısından önemlidir. Bu güzel çalışmaları desteklemekten son derece mutluyuz.” ifadelerini kullandı.
İSLAM DİNİ ÇEVRE İLE İLGİLİ ADALET, DENGE VE ÖLÇÜ GİBİ ÖNEMLİ FİKİRLER SUNMAKTADIR
Atölyede İslam dininin çevreye verdiği ehemmiyeti vurgulayan Ahyan Karahan; İslam dininin, insanların dünya üzerinde Allah’ın halifeleri olduğunu vurguladığını, bunun da sorumlulukları beraberinde getirdiğini söyledi. Bu sorumluluklardan birisinin de çevreye yönelik sorumluluklar olduğunu dile getiren Karahan sözlerine: “Daha sürdürülebilir, çevreye duyarlı bir şekilde var olmak da bu sorumlulukları yerine getirmenin bir izdüşümüdür. Çevre ve doğaya zarar vermeden, dengesi bozulmamış bir dünyayı gelecek kuşaklara bırakmak boynumuzun borcudur. Çevre konusu tüm insanlığı etkilemektedir. Bu bağlamda İslam dini insanlığa çevre ile ilgili adalet, denge ve ölçü gibi önemli fikirler ve kavramlar sunmaktadır.” ifadeleriyle devam etti.
ÖNDE GELEN KAPİTALİST ÜLKELER ÖNLEM ALMADIĞI İÇİN SORUNLAR BÜYÜYOR
Çevre konusunun, içinde bulunduğu dönemde çok önemli hale geldiğini vurgulayan Yaşar Akgün: “Ozon tabakası ve sera etkisi gibi konularda özelinde her ne kadar önceden önlem alınabiliyorsa da insanoğlu duyarsız olduğu için, özellikle önde gelen kapitalist ülkeler önlem almadığından bu sorunlar giderek büyüyor. Oysaki; çevre sorunu, gıda güvenliğini tehdit eder boyuta geldi. Bu sebeple İslam’ın sunduğu çözümlerin insanlara teorik ve anlaşılabilir şekilde anlatılmasına ihtiyaç var.” dedi.
UYGULANABİLİR VE GERÇEKÇİ ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİ GEREKİYOR
Etkinliğin açılışında konuşan İLKE Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar konuşmasında İslam iktisadının çevre ile ilgili gerçekçi ve uygulanabilir çözümler sunmasını umduğunu belirtirken, bir faaliyetin sürdürülebilir ve akar hale geldiğinde daha fazla fayda sunmaya başladığını sözlerine ekledi. Sunar; “Çevre teması maalesef bizim çok ilgi göstermediğimiz, sonuçları kapımızda sel olarak, yıldırım olarak karşımıza çıkınca farkına vardığımız bir tema. 80’li yıllardan itibaren Batı bu konuyla daha çok ilgilenmeye başladı. Bugün geldiğimiz yerde plastik üretiminden hava kirliliğine, buzulların erimesi, hayvan türlerinin yok olması gibi pek çok alanda etkisini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
İslam’ın son ve saadet getirecek din olduğunu belirten Sunar, çevre konusunda İslami ilke ve prensiplerle beraber insanların da uygulanabilir ve gerçekçi çözümler üretmesi gerektiğini söyledi. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu ise açılış konuşmasında katılımcıları selamladı.
ACİL YARDIM GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİNE (ACİLDER) İSLAM İKTİSADI UYGULAMA ÖDÜLÜ
İslam İktisadı Uygulama Ödülü, özellikle İslami finans alanında sektöre yönelik katkılarıyla İslam iktisadının ilkelerinin uygulamasına katkıda bulunan, kurmuş oldukları iş ve ortaklık modelleriyle piyasada yardımlaşma ve faizsiz işlem yapmanın öncüleri olan kurumlara verildiği vurgulandı. 2023 yılında İslam İktisadı Uygulama Ödülü’nün sahibi ise Acil Yardım Gönüllüleri Derneği (ACİLDER) oldu. Her gün yüzlerce ailenin acil ihtiyacı olan binlerce malzemeyi, “İsraf Etme, İnfak Et” sloganıyla; israf etmeyip, infak etmek isteyenlerden toplamakta ve gerekiyorsa bakım ve onarım atölyelerinde onarımını yaparak ihtiyaç sahiplerine tamamen gönüllülük esasıyla dağıtan dernek, son dönemde gündem olan “Sıfır Atık” hedefini çok önceden beri gündemine aldığı ve teşvik ettiği ifade edildi.
İSLAM İKTİSADI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
İslam İktisadı Ödülleri kapsamında verilen "İslam İktisadı Araştırma Ödülü”, alana yapmış olduğu önemli araştırmalarıyla katkı sunan Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan’a takdim edilirken, "The Economics of Awqaf in Türkiye" başlıklı doktora tez çalışmasıyla Dr. Ozan Maraşlı'ya, "İslam İktisadı Tez Ödülü” son olarak 200’ü aşkın eserde imzası bulunan ve bu eserlerle alana katkı sunan Murat Çizakça'ya ise "İslam İktisadına Katkı Ödülü" verildi.
"ÇEVRESEL KRİZLER KARŞISINDA İSLAM EKONOMİSİ VE FİNANSININ YAPABİLECEKLERİ" BAŞLIKLI PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ
11. İslam İktisadı Atölyesi'nin açılış etkinliği kapsamında "Çevresel Krizler Karşısında İslam Ekonomisi ve Finansının Yapabilecekleri" başlıklı panel gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya'nın yönettiği panelde, Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ömer Emeç ve Katar Hamad bin Khalifa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan konuya ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. İki gün süren atölyede ise dünyanın farklı yerlerinden birçok araştırmacı konuya farklı açılardan yaklaştıkları sunumları gerçekleştirdi.