5. Merkezi Şer’i Danışma Otoriteleri (CSAA) Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti

Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile birlikte Malezya Merkez Bankası iş birliğiyle ülkemiz ev sahipliğinde bu yıl 5.si düzenlenen Merkezi Şer’i Danışma Otoriteleri (Centralised Shariah Advisory Authorities - CSAA) Toplantısı; 15’e yakın ülkede mukim Merkezi Şer'i Danışma Otoriteleri, Uluslararası Standart Belirleyici Kurumlar ve Çok Taraflı Kuruluşlar, deneyimli uzmanlar ve akademisyenler eşliğinde 6 Eylül 2023 tarihinde hibrit bir şekilde gerçekleşti.

İslami Finans 07.09.2023, 19:18 07.09.2023, 19:53
5. Merkezi Şer’i Danışma Otoriteleri (CSAA) Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Direktörü Fatma ÇINAR, açılış konuşmasında; ‘’Ülkemizde katılım bankacılığı bir diğer adıyla İslami bankacılık özel finans kurumları adıyla 1985 yılında faaliyete geçti. Katılım finans kurumlarının bankacılık sektöründe aktif büyüklük açısından 2017’de %5 düzeyinde bulunan pazar payı, 2023 Temmuz ayı itibarıyla %8,6’yayükselerek 1,7trilyon liraya ulaştı. Bugün itibarı ile ikisi dijital olmak üzere 8 üye katılım bankamız olup ve 19 bini aşkın sektör çalışanımız bulunmaktadır. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) olarak sektör temsilcileriyle birlikte katılım finans modelinin sürdürülebilir büyümesinin devam etmesini önemsiyor, sektörün dünya standartlarında finansal ürün ve hizmet sunması için özel bir gayret gösteriyoruz.’’ dedi.

2018 yılında TKBB bünyesinde bağımsız bir Merkezi Danışma Kurulu’nun kurulması ile Türkiye’de İslami/katılım finansın gelişmesi anlamında önemli adımlar atıldığının vurgusunu yapan Fatma Çınar, “Zira İslami/katılım finans sektörünü şer’i uyumluluk anlamında iyileştirme, düzenleme ve uygulama farklılıklarını en aza indirerek toplum içerisindeki pozitif algıyı artırma noktasında Merkezi Danışma Kurulu’nun önemli bir rolü ve katkısı bulunmaktadır. Küresel İslami/katılım finans sektörünü şer’i ilkelere riayet ederek istikrarlı bir biçimde büyütüp, sürdürülebilir ve sağlam bir ekosisteme dönüştürmek hepimizin sorumluluğudur.” şeklinde konuştu. Çınar, karşılıklı tecrübe paylaşımı ve bilgi alışverişi için uyumlu bir ortam oluşturmak adına yapılan toplantıya katkı sağlayan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Malezya Merkez Bankası (BNM) Şer’i Danışma Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ashraf Md. Hashim, açılış konuşmasında toplantının önemine vurgu yaparak; “Bildiğiniz üzere Merkezi Şer’i Danışma Otoriteleri (CSAA), İslami finansal kalkınma, yenilik ve istikrar üzerinde uzun vadeli gelişimsel etkileri olan ortak Şer’i sorunlarını ve kritik Şer’i politikalarını paylaşmak ve tartışmak adına bir uluslararası ağ kurma platformu olarak merkezi Şer’i otoriteleri arasında kabul görmüştür.” ifadelerine yer verdi.

TKBB Danışma Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman, ev sahibi Merkezi Danışma Kurulu olarak bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Kahraman, açılış konuşmasında;  Merkezi Şer’i Danışma Otoriteleri’nin 5. toplantısında kurul üye ülkelerini ve tüm misafirleri ülkemizde İstanbul’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Malezya Merkez Bankası nın birlikte organize ettikleri bu toplantının faydalı olmasını ve ufkumuzu genişletip geleceğimize yön verecek sonuçlar elde etmesini temenni ederek; “ Merkezi Şer’i Danışma Otoriteleri toplantısı, ülkelerimiz ve kurumlarımız arasındaki stratejik ağları daha da güçlendirmeyi ve merkezi şer’i makamlar arasında şer’i hükümlerin karşılıklı tanınmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bugünkü toplantıda, şer'i hükümler ve yeni ortaya çıkan konulardaki önemli gelişmelerin yanı sıra kuruluşumuzun yapısı ve Temel Referans Şartlarına odaklanması sağlanacaktır.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 5.si düzenlenen Merkezi Şer'i Danışma Otoriteleri (CSAA) Toplantısı, 4 oturum şeklinde  katılımcıların sunumları ve müzakereleri ile sona erdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@