Birleşik Arap Emirlikleri'nin İslami finans sektöründeki varlıkları 230,24 milyar dolara yükseldi
BAE, İslami finans sektörünün küresel merkezi olarak konumunu güçlendirmek için etkileyici adımlar atıyor. Küresel İslami finans sektörünün büyüklüğü bu yıl 3 trilyon doları geçmeye hazırlanıyor.
BAE Merkez Bankası Başkanı Khaled Mohamed Balama, ülkenin canlı İslami bankacılık sektörünün BAE'nin finans sektörünün ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirterek sektörün sürdürülebilir finansın geliştirilmesi ve sağlanmasında ve BAE'nin düzenleyici, denetleyici ve risk yönetimi direktiflerine uygun olarak daha geniş finans sektörünün sürdürülebilirlik hedeflerinin karşılanmasında çok önemli bir rol oynadığını dile getirdi.
Merkez Bankası Başkanı, İslami finans sektörünün BAE'nin sürdürülebilir büyümesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için kilit önem taşıdığını ve ülke liderliğinin vizyonuna uygun olduğunu söyledi. CBUAE tarafından yayınlanan BAE 2023 İslami Finans Raporunda Balama; BAE'deki İslami ve sürdürülebilir finans sektörlerinin gelişimini desteklemek ve daha geniş bir endüstri içindeki itibarlarını ve katılımlarını artırmak için çabalarımızı sürdüreceğiz ifadelerine yer verdi.
Tekafül pazarı ve sukuk ihraçlarına ek olarak, İslami bankacılık varlıklarının toplamının %25'ini oluşturan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki İslami bankacılık bölümleri, 214 milyar Dirheme denk gelmektedir diyen CBUAE Başkanı, bu durumun Yüksek İslam Otoritesi tarafından İslami Finans Kurumlarında Sürdürülebilirliğe İlişkin Rehber İlkelerin yayınlanmasıyla daha da güçlenmiştir dedi.
BAE'deki İslami finans kuruluşlarının (IFI'ler) sürdürülebilir İslami finans çabalarını vurgulayan apeks bankasının İslami Finans Raporu, BAE'nin Sürdürülebilirlik Yılı ve yakın zamanda COP28'e ev sahipliği yapmasıyla uyumludur.
Rapor, özellikle sürdürülebilirliğe odaklanarak, çeşitli İslami finans sektörlerinin, girişimlerinin ve faaliyetlerinin performansını küresel ve yerel olarak analiz ediyor.
Aynı zamanda İslami finans kuruluşlarının (İFK'lar) benimsediği sürdürülebilirlik stratejilerinin yanı sıra karşılaştıkları fırsat ve zorlukların bir değerlendirmesinin yanı sıra yasal, düzenleyici ve İslami yönetimi ortamına genel bir bakış sunuyor.
BAE'nin İslami finans ortamı; 8 bağımsız İslami banka, 16 geleneksel bankanın İslami bankacılık bölümü ve 9 İslami finans şirketinden oluşuyor. Raporda 2022 yılında toplam brüt yazılı katkı payı 4 milyar Dh olan 10 tekafül sigorta şirketinin varlığına dikkat çekilirken, 2023 yılının ilk yarısında ödenmemiş sukuk değerinin 217 milyar Dirhem olduğu belirtiliyor.
S&P Global Ratings'e göre, KİK ve diğer birkaç ana pazardaki olumlu dinamiklerin etkisiyle küresel İslami finans sektörünün büyüklüğü, 2022'de benzer bir hızda genişledikten sonra bu yıl yaklaşık yüzde 10 büyüyerek 3 trilyon dolar sınırını aşmaya hazırlanıyor. 2022 yılında bankacılık varlıklarındaki büyümenin büyük kısmını KİK ülkeleri sağladı. Malezya ve KİK ülkeleri aynı dönemde sukuk pazarının büyük bir bölümünü oluşturuyor.
Küresel İslami finans sektörü 2026 yılına kadar 6,0 trilyon dolara yükselecek
ICD-Refinitiv İslami Finans Gelişim Göstergesi raporuna göre, küresel İslami finans sektörü 2026 yılına kadar 6,0 trilyon dolara yükselmeye hazırlanıyor. IFDI Raporu'na göre, İslami bankacılık faaliyetleri 2021 yılında küresel İslami finans varlıklarının yaklaşık yüzde 70'ini oluşturdı. İkinci en büyük segment %18 ile İslam prensiplerine uyumlu borç sermaye piyasası araçlarıdır. Üçüncü sırada yaklaşık % 4,0 ile İslami fonlar yer alıyor.