First Abu Dhabi Bank'tan Yeşil Sukuk Atılımı

Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası (ADX) Çarşamba günü First Abu Dhabi Bank'ın (FAB) BAE'nin ekonomik çeşitlendirme ve sürdürülebilirlik çabalarına katkıda bulunması beklenen 1,3 milyar AED tutarındaki yeşil sukukunu piyasaya sürdü.

İslami Finans 23.11.2023, 14:40 23.11.2023, 16:06
First Abu Dhabi Bank'tan Yeşil Sukuk Atılımı

COP28 öncesinde başlatılan son ihraç, bir BAE finans kuruluşu tarafından piyasada şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük dirhem cinsinden sukuk ve en düşük fiyatlı ihraç olma özelliğini taşıyor. ADX ve FAB tarafından yapılan ortak açıklamada, bu ihracın BAE'nin yeşil, çeşitlendirilmiş ve dirençli bir ekonomi yaratma hedeflerini desteklemeyi amaçladığı belirtildi.

Toplam 1.2 trilyon AED'lik varlığıyla ülkenin en büyük kredi kuruluşu olan FAB'ın Grup CEO'su Hana Al Rostamani, "Bu, BAE'de hem yeşil finans hem de İslami finans için önemli bir kilometre taşıdır ve önemli sosyal ve sürdürülebilirlik sonuçları elde eden yatırımlar için yeni fırsatların kilidini açmaktadır" dedi.

Geçtiğimiz ay enerji firması Masdar'ın 750 milyon dolarlık yeşil tahvili ADX'te işlem görürken, Abu Dabi Ulusal Enerji Şirketi (TAQA) ve Sweihan PV Power Company de 1 milyar ve 700 milyon dolarlık yeşil tahvillerini piyasaya sürmüştü.

Yeşil finans, BAE ve Körfez bölgesinin geri kalanındaki yatırımcılar arasında popülerliğini artırıyor

ADX CEO'su Abdulla Salem Alnuaimi, "ADX'te yeşil borçlanma araçlarımızın artan popülaritesi yatırımcıların yoğun ilgisini yansıtıyor" dedi ve FAB'ın yeni ihracının sadece yatırımcılar için fırsatlar yaratmakla kalmayıp aynı zamanda BAE'nin ekonomik çeşitlendirme ve sürdürülebilirlik hedeflerine de katkıda bulunduğunu ifade etti.

PWC'nin bir raporuna göre, 2021 yılında sadece 605 milyon dolar olan yeşil ve sürdürülebilir tahvil ve sukuk ihracı, yalnızca 2022 yılında KİK piyasasında 8,5 milyar doların üzerinde kaydedildi. Rapora göre, aynı yıl içinde küresel yeşil tahvil ihracı %14 oranında düştüğü için bu artış dikkat çekti.

Devlet haber ajansı WAM'ın geçen yıl bildirdiğine göre, yeşil sukuk, tahvil ve krediler için iç piyasanın toplam değeri şu ana kadar yaklaşık 17 milyar dolara ulaştı. 2020 itibariyle, yeşil sukuk için küresel pazarın büyüklüğü 1 trilyon dolar olarak belirlendi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@