Moody's ve Fitch: "Dubai'nin Dijital Varlık Yasası Önemli Bir Adım"

Dubai Uluslararası Finans Merkezi tarafından çıkarılan yasa, türünün ilk örneği olma unvanını taşıyor

İslami Finans 18.03.2024, 13:30 18.03.2024, 13:38
Moody's ve Fitch: "Dubai'nin Dijital Varlık Yasası Önemli Bir Adım"

Moody's ve Fitch Ratings, "Dubai Uluslararası Finans Merkezi (DIFC) tarafından çıkarılan Dijital Varlıklar Yasası'nın dijital varlıklar ve İslami finans sektörü için önemli bir adım olduğunu" teyit ederek, "bu yasanın yeni dijital finans ürünleri ve hizmetlerinin önünü açabileceğini" belirtti. Moody's, "DIFC'nin mülkiyet ve menkul kıymetler yasalarını blok zinciri yetenekleriyle ilgili olarak güncelleme hamlesi, piyasa katılımcılarını serbest bölgeye çekerek dijital varlık girişimlerinde büyümeyi destekleyebilir" dedi.

Ajans, DIFC'nin Dijital Varlıklar Yasasını duyurmasının ardından yaptığı yorumda, "Bu, yeni dijital finans ürünleri ve hizmetlerinin önünü açabilir" dedi. "Güncellenen Borçlar Kanunu kapsamında elektronik devredilebilir kayıtların, ticari evrak veya fatura, konşimento, kambiyo senedi, bono ve depo makbuzu gibi belgelerin işlevsel rolünü yerine getirmek için eşitlenmesi, mevcut ulusal çerçevelere benzer" diye ekledi.

İLK DİJİTAL VARLIK YASASI

Dubai Uluslararası Finans Merkezi (DIFC), yeni dijital varlık rejiminin gerekliliklerini karşılamak ve güvenlik rejimini değiştirmek için dünyanın ilk dijital varlık yasasını, yeni bir güvenlik yasasını ve mevcut mevzuatta yapılan değişiklikleri yayınladığını duyurdu. Mevzuat değişiklikleri, DIFC yasalarının teknolojik gelişmelerden kaynaklanan uluslararası ticaret ve finans piyasalarındaki hızlı gelişmelere ayak uydurmasını sağlamayı ve dijital varlıklardaki kullanıcılar ve yatırımcılar için şeffaf bir yasal çerçeve sağlamayı amaçlamaktadır.

ELEKTRONİK DEVREDİLEBİLİR KAYITLAR

Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklikler elektronik devredilebilir kayıtların kullanımını da öngörmektedir. Elektronik devredilebilir kayıtlar işlevsel olarak konşimento, kambiyo senedi, senet ve ambar makbuzu gibi kâğıt bazlı ticari belge veya enstrümanlara eşdeğerdir. Bu belgelerin elektronik ortamda tanınması, belge transferinin hızını ve güvenliğini artırarak ve belirli işlemlerin akıllı sözleşmeler yoluyla otomatikleştirilmesine olanak tanıyarak sınır ötesi dijital ticarette daha fazla verimlilik sağlar.

Fitch İslami Finans Küresel Başkanı Bashar Al-Natour şunları söyledi: "Dijital Varlıklar Yasası, dijital varlıklar ve İslami finans sektörü için kayda değer bir adımı temsil ediyor ve bu gelişmenin çok ihtiyaç duyulan düzenleyici netliği sağlayıp sağlamadığını, piyasa istikrarını destekleyip desteklemediğini ve bölgedeki endüstrinin yanı sıra İslami finans endüstrisinin ilerlemesi için kritik olan yenilik ve ilgiyi teşvik edip etmediğini görmek ilginç olacaktır."

"Açık ve kapsamlı düzenlemeler, dijital varlıklarla ilişkili yasal ve operasyonel belirsizlikleri azaltırsa genellikle olumlu olarak görülür; bu da piyasa oynaklığı, siber güvenlik riskleri ve mali suç potansiyeli de dahil olmak üzere dijital varlıklarla ilişkili riskleri dengelerken yeniliği teşvik edebilir."

BENZERSİZ KOMBİNASYON

Al-Natour şunları ekledi: "Dubai Uluslararası Finans Merkezi'nde yer alan Nasdaq Dubai, 85 milyar ABD dolarından fazla Sukuk ile Sukuk piyasasında için en iyi konumlardan biri, dijital varlıklar ve İslami finans arasındaki bu kesişme, İslami finans endüstrisi için benzersiz bir fırsat ve zorluk kombinasyonu sağlayabilir. Genel olarak yasanın fiili olarak benimsenmesini ve daha spesifik olarak, sonuç olarak Şeri uyumlu dijital varlıklar görüp görmeyeceğimizi bilmek ilginç olacaktır."

"Dijital varlıklar İslami finans sektörüne yenilikçi ürünler ve daha verimli işlem mekanizmaları sunabilir. İşlemleri basitleştirebilen, maliyetleri düşürebilen ve İslami finans ürünlerinin verimliliğini artırabilen akıllı sözleşmeler gibi İslami finans ilkelerinin doğasında var olan şeffaflığı teşvik edebilir. Bununla birlikte, dijital varlık işlemlerinin ve sözleşmelerinin Şeri usüllere uygun olmasını sağlamak birtakım zorluklara yol açabilir."

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@