Uganda ilk İslami bankacılık lisansını verdi

Uganda Bankası'ndan yapılan açıklamada, yeni verilen lisansın Cibuti merkezli Salaam African Bank'ın bir yan kuruluşu olan Salaam Bank Ltd.'ye verildiği belirtildi.

İslami Finans 13.09.2023, 11:10 13.09.2023, 11:07
Uganda ilk İslami bankacılık lisansını verdi

Uganda Merkez Bankası, Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin geçen ay İslami bankacılığı yasallaştıran bir kanunu imzalamasının ardından ilk İslami bankacılık lisansını bir Cibuti bankasının bir birimine verdi. 

Lisans, Somali Yarımadası'nın küçük ülkesi Cibuti'deki en büyük kredi kuruluşu olan Salaam African Bank'ın Uganda birimi olan Salaam Bank'a verildi. 

Salaam Bank, ana bankasının geçen yıl Top Finance Bank Ltd'yi satın alarak Doğu Afrika ülkesi pazarına girmesinin ardından kuruldu. 

Uganda Bankası (BoU) başkan yardımcısı Michael Atingi-Ego yaptığı açıklamada, İslami bankacılığın Müslümanlarla sınırlı kalmayacağı için Salaam Bank'ın faaliyete geçmesinin "Uganda için önemli bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.

Atingi-Ego, İslami bankacılığın işletmeler ve bireyler için yeni finansmanın kilidini açacağını ve finansal katılımı güçlendireceğini söyledi.

Atingi-Ego, "Uganda Bankası, bu yeni yolculuğa çıkarken Salaam Bank'a gözetim ve destek sağlamayı taahhüt ediyor" dedi.

"İSLAMİ BANKACILIĞIN UGANDA'NIN FİNANS SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİNE ÖNEMLİ BİR KATKI POTANSİYELİNE SAHİP OLDUĞUNA İNANIYORUZ."

Museveni, Uganda parlamentosunun Haziran ayında faiz tanımı, kredi sigortası ve kredi reasüransına ilişkin yasal engelleri aştıktan sonra İslami bankacılığa yetki veren yasaları kabul etmesinin ardından 2023 tarihli Finansal Kurumlar (Değişiklik) Yasası'nı imzaladı. 

Uluslararası Para Fonu ve derecelendirme kuruluşları, Afrika'nın bankasız nüfusunun, özellikle de dini inançları nedeniyle geleneksel bankacılık sistemine katılmayı tercih etmeyenlerin, kullanılmayan bir mevduat ve yatırım kaynağını temsil etmesi nedeniyle İslami bankacılığın artmasının beklendiğini söyledi.

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@