Yeni Türkiye fintek sistemi yol haritası

TKBB Koordinatörü Fatma Çınar'ın TKBB Finansal Teknolojiler Danışmanı Murat Kibaroğulları'nın katkıları ile hazırladığı, "Yeni Türkiye fintek sistemi yol haritası" yazısı Islamic Finance News’te yayınlandı. Türkiye'deki fintek yatırımlarının 2022 yılında rekor seviyeye ulaştığının vurgusu yapılırken, "Ulusal Fintek Strateji Belgesi, Türk fintek ekosisteminin uluslararası arenada öne çıkması ve hak ettiği yere gelmesini amaçlayan bir yol haritası olarak işlev görecektir." ifadesi öne çıkmakta.

İslami Finans 28.04.2023, 12:07 08.05.2023, 16:24
Yeni Türkiye fintek sistemi yol haritası

İşte makalenin tamamı;

Fintek start-up'ları ve yatırımcılarına yönelik bir kaynak olan Türkiye Fintek Rehberi, aynı zamanda fintek ekosistemi hakkında çeşitli bilgiler sağlayan bir belgedir. "Neden Türkiye?"

ve "Türkiye Fintek Ekosistemi" olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, yıllık %5,54'lük ekonomik büyüme ve 225 milyar ABD doları tutarında ihracat gibi göstergeler sergilenmektedir. İkinci bölümde ise iş modelleri, düzenleyici kurumlar, yönetmelikler, dernek ve topluluklar ile teşvik ve destekler hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca Fintek iş modelleri veya sektörlerine yönelik finansal ve organizasyonel yükümlülükler belirtilmektedir.

Türkiye Fintek Rehberi, mevzuat altyapısı, lisanslama türleri ve düzenleyici kurumlar hakkındaki temel düzenlemelere ilişkin ayrıntılı bilgiler sağlar. Bunların yanı sıra fintek start-up'ı kurmaya yönelik temel göstergeleri içermekte olup, alana ilgi duyan ve bu alanda faaliyet göstermek isteyen girişimcilere bir yol haritası sunmaktadır.

Türkiye 2022 yılında 1,6 milyar ABD doları start-up yatırımı almış ve 1-10 milyar ABD doları yatırım alan ülkelerin listelendiğ i Süper Lig kategorisinde yer almıştır Verilere göre Türkiye, ODKA bölgesinde üçüncü sırada yer almaktadır.

İslami fintek

İslami finansa yönelik finansal teknolojilere ilişkin doğrudan bir düzenleme bulunmamasının yanı sıra Türkiye'de İslami bankalar aracılığıyla dijital İslami bankacılık ve hizmet olarak bankacılık yoluyla üçüncü taraf sağlayıcı olunması mümkündür. Diğer iş modellerinde ise ilgili fintek şirketinin tercihi yoluyla İslami finansa uyum sağlanabilir. İslami finansa uyum, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Danışma Kurulu ve söz konusu kurul tarafından yetkilendirilen danışma komiteleri aracılığıyla alınabilir. 2021 yılı sonunda yayınlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik aracılığıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), üç yeni katılıma dayalı dijital bankanın kurulmasına olanak tanımıştır: 2022 yılında olmak üzere Hayat Finans Katılım, Kasa Katılım Bankası ve TOM Katılım Bankası.

Tablo 1: Türkiye'nin MENA Bölgesindeki Konumu
İsrail 8.3 (435)
BAE 2.5 (157)
Türkiye 1.6 (300)
Suudi Arabistan 0.7 (70)
Mısır 0.6 (132)
Bahreyn 0.1 (6)

Kaynak: https://www.cbfo.gov.tr/en/turkiye- Fintech-Guide-web

Hayat Finans ve TOM Katılım Bankası, BDDK'dan faaliyet izinlerini yeni almış olup, Kasa Katılım Bankası'nın da faaliyete geçmesi beklenmektedir. Söz konusu katılım bankalarının sisteme dahil edilişi ile katılım bankalarının Türk bankacılık sektöründeki pazar payının artırılması, ürün ve hizmet çeşitliliği ile müşteri ve dağıtım kanalları açısından finansal kapsayıcılığın genişletilmesi hedeflenmektedir.

Türkiye'deki fintek yatırımları 2022 yılında rekor seviyeye ulaştı

Türkiye'deki güçlü bankacılık sektörü ve teknolojik altyapı, dijitalleşme hızının artmasına zemin hazırlamakta ve start-up ekosisteminin gelişimini hızlandırmaktadır. 2022 yılında Türkiye, start-up'lara yapılan yatırımlarda Avrupa'da 10'uncu, ODKA bölgesinde ise üçüncü sırada yer almıştır. Yatırımların da etkisiyle dinamik bir ekosistem oluşmuş olup, en öne çıkan alanlar arasında fintek yer almaktadır. Mart 2023 itibarıyla Türkiye genelinde 637 adet faal fintek şirketi mevcut.

Söz konusu fintek şirketlerinin 255'i ödemeler alanında faaliyet göstermektedir. 2022 yılında Türkiye'deki fintek yatırımları, küresel düşüş trendine karşın 89 milyon ABD doları ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak rekor bir seviye görmüştür.

Ulusal Fintek Yol Haritası

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, finteklerin korunan bir alanda ürün ve hizmetlerini geliştirmeleri için düzenleyici bir sanal alan oluşturmayı planlamaktadır. Ulusal Fintek Strateji Belgesi, Türk fintek ekosisteminin uluslararası arenada öne çıkması ve hak ettiği yere gelmesini amaçlayan bir yol haritası olarak işlev görecektir. Yakın zamanda da kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir.

Fatma Çınar, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) koordinatörüdür. fatmacinar@ tkbb.org.tr adresi yoluyla kendisi ile iletişim sağlanabilir. TKBB Finansal Teknolojiler Danışmanı Murat Kibaroğulları, bu raporun hazırlanması sırasında desteklerini sağlamıştır. [email protected] adresi yoluyla kendisi ile iletişim sağlanabilir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@