19.03.2021, 16:48

Türkiye-Kuveyt İlişkilerinde 10 Yılda Büyük İvme

Türkiye'deki Kuveyt Türk ve Almanya'daki KT Bank AG bankalarımız ile işlerimizi kolaylaştırırken Kuveyt'in Avrupa ile bağlantısını da sağlıyoruz.

KFH Grup CEO Vekili Abdulwahab Al-Roshood, katılım finansın önemli merkezlerinden Kuveyt’in pandemi dönemini, İslami finans sektörünün dünyadaki durumu ve Kuveyt’in bu konudaki rolünü, Türkiye ve Kuveyt arasında özellikle son 10 yılda hızla gelişen ilişkileri Katılım Finans dergisi için kaleme aldı. 

Pandeminin Ardından Kuveyt Ekonomisinin Durumu

Kuveyt ekonomisi 2020 yılını petrol fiyatlarının düşüşü, ekonomide çeşitlilik eksikliği, zayıf çalışma ortamı, bütçe açığı ve demografide dengesizlik gibi birçok ekonomik ve toplumsal baskının etkisi altında geçirdi. Yeni tip koronavirüsün (COVID-19) yayılması, Kuveyt'in finansal yapısı ile ekonomik faaliyetlerine daha da yük bindirerek süregelen sosyoekonomik sorunlarla başa çıkma gücünü zayıflattı. Öte yandan pandemi süreci, yerel düzenleyicilerin ve finans sektörünün COVID-19'un etkilerini hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak için kapsamlı politika reaksiyonları göstermesi ve yardım tedbirleri getirmesiyle sonuçlandı. Örneğin bankalar son kriz dönemlerine bakıldığında, sahip oldukları yüksek sermaye ve likidite seviyeleri ile yasal gerekliliklere göre tahsis ettikleri ihtiyati tedbirler sayesinde bu eşi benzerini daha önce görmediğimiz duruma büyük ölçüde uyum sağlamayı başardı.

Dünya Çapında İslamı Fınans Ve Kuveyt’ın Rolü

İslami Finans, küresel finans piyasasında hâlâ küçük bir paya sahip olmasına rağmen hızla büyümektedir. Son yıllarda sektör, günümüzde yaklaşık üç trilyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen  varlıklarında istikrarlı bir büyümeye tanık oldu. Varlıkların 2024 yılına kadar 3,69 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Kuveyt İslami finans hizmetleri sektörü ise İslami bankacılık, tekafül ve İslami sigorta gibi alanlarda köklü bir geçmişe sahip. 1977 yılında ülkenin ilk İslami finans kurumu olarak kurulan Kuwait Finance House (KFH), Kuveyt ve dünyadaki önde gelen İslami finans kuruluşları arasında sayılmaya devam ediyor. İslami finans ürünlerinin merkezi olarak ün kazanan Kuveyt, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) bölgesinde İslami Finans Hizmetleri (IFS) sektörünün gelişiminde öncü bir rol üstlenmiş ve IFS ürünleri ve hizmetlerinin gelişimi için yürütülen bir dizi bölgesel toplantının arkasındaki önemli itici güç olmuştur.

Ülkedeki İslami finans sektörünün düzenleyicisi ve denetleyicisi olarak görev yapan Kuveyt Merkez Bankası, İslami finansın daha da geliştirilmesi adına yakın zamanda Yüksek Danışma Denetim otoritesinin kurulmasını amaçlayan bir dizi yasa ve yönetmelik çıkarmıştır. Denetim kurumunun kurulmasının amacı, finansal istikrarı korumak ve en iyi uluslararası uygulamalar ile en güncel dijital gelişmelere göre İslami finans ve bankacılık kurumlarında ilkelerin denetimini ve uyumluluğunu desteklemektir. Kurumun bu hedefleri, Kuveyt İslami finans sektöründeki hızlı gelişmelerle de uyum göstermektedir.

Türkiye Ve Kuveyt’in Ekonomik İlişkileri

Kuveyt ve Türkiye ekonomik ilişkileri son 10 yılda büyük bir ivme kazanarak ticaret, savunma ve ekonomik iş birlikleri gibi alanlarda çeşitli anlaşmalarla ciddi bir ilerleme kaydetti. İki ülke arasındaki karşılıklı iş ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi hedefiyle 2006 yılında inşaat, savunma finans ve gayrimenkul gibi çeşitli alanlardan 25 iş insanıyla birlikte DEİK Türkiye-Kuveyt İş Konseyi kuruldu. İş Konseyi, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde ve faaliyetlerini Türkiye Ticaret Bakanlığı ile yakın temas içinde yürütüyor. Kuveyt'in, ülkeyi 2035 yılına kadar bir finans ve ticaret merkezine dönüştürme planı olan "Yeni Kuveyt Vizyonu" kapsamında, Türk şirketleri de Kuveyt Uluslararası Havalimanı'ndaki terminal genişletme projesi gibi birçok multi-milyon dolarlık inşaat projelerinde yer alıyor.

KFH, geliştirme çabalarını destekleme stratejisinin bir parçası olarak altyapı projelerini finanse etmek için birçok önemli işleme katılmış ve düzenlemiştir. Banka, bu açıdan Kuveyt içerisinde ve dışarıda farklı sektörlerde çeşitli kalkınma projelerine fon sağlamaktadır. KFH, Türkiye'de bir köprü inşaatı için Limak İnşaat'a 200 milyon Euro Kredi, Kuveyt Havalimanı için ise 831 milyon ABD dolarının İslami kısmı için sendikasyon kredisi finansmanı sağlamıştır. KFH, Kuveyt'teki ve yurt dışındaki yatırımcılara çok çeşitli ticaret ve finansman çözümleri sunmaktadır. Avrupa bölgesindeki ilk katılım bankası olarak kurulan Almanya'daki KT Bank AG bankamız, Kuveyt-Türkiye- Avrupa ilişkilerini güçlendirerek işlerimizi kolaylaştırırken bir yandan da gelişmiş bilgi teknolojileri altyapısı ve başarılı dijital dönüşüm stratejisiyle benzersiz ve yenilikçi dijital bankacılık çözümleri sunuyor. 

KFH Grup CEO Vekili Abdulwahab Al-Roshood

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@