Albaraka Türk, Servis Bankacılığının Öncüsü Olacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Servis Modeli Bankacılığı’na ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmelik resmen yayımlandı.

Bölgesel Ekonomi 30.06.2022, 10:24
Albaraka Türk, Servis Bankacılığının Öncüsü Olacak

Türkiye bankacılık ve girişimcilik sektöründe önemli bir gelişme niteliği taşıyan düzenleme, hem fintekler hem de bankalar için birçok fırsatı beraberinde getiriyor. Katılım bankacılığının öncüsü Albakara Türk, düzenleme kapsamında servis bankacılığının da öncüsü olmayı hedefliyor.

2022 yılının başında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Servis Modeli Bankacılığı’na ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmelik resmen yayımlandı. Bankaların üçüncü partilerle açık bankacılık servisleri aracılığıyla kendi bünyelerinde verdikleri hizmetlerini paylaştığı servis bankacılığı iş modeline ilişkin esasların ve koşulların düzenlendiği bu yönetmelik, hem fintekler hem de bankalar için büyük fırsatlar barındırıyor.

Dijitalleşme hem pratikte hem de uygulamada son yıllarda bütün finans sektörünün gündeminde yer alıyor ve düzenleyici otoriteler de bu alanda yayımladıkları yönetmeliklerle sektöre oldukça heyecan verici bir yön çiziyor.

Sektörde öncü olarak faaliyet göstereceğimize inanıyoruz

Servis modeli bankacılığı yönetmenliğine ilişkin görüşlerini aktaran Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, ‘’Dijitalleşmenin geldiği çarpıcı noktayı özetleyen bu yeni hizmet modelinin taraflara kazandıracaklarına baktığımızda; öncelikle finansal hizmetlerin bankalardan ziyade fintekler tarafından da verilebiliyor olması onlar açısından muazzam bir yenilik olarak ortaya çıkıyor. Kısa yoldan banka kurmanın, ya da başka tabirle kurduğu girişimi bankasallaştırmanın kısa yolu diyebiliriz. Sektöre yeni oyuncuların girmesi ve rekabetin daha da derinleşmesi anlamına geliyor. Artan rekabet doğal olarak her zaman nihai müşterinin kazanması anlamına gelecek ve daha kaliteli ürünlere daha uygun maliyetlerle ulaşmaları anlamına gelecektir. Bankacılık sektörü açısından baktığımızda ise; bu hizmetin belirli bir ücret karşılığı sunulacak olması, halihazırda milyonlarca müşterisi bulunan arayüz geliştiricilerle tanışıp müşteri sayısını bir anda önemli oranda arttırması, dolayısıyla işlem bazlı hizmet gelirlerinde önemli artışlar yaşanması, cari hesap verimliliği vb. gibi birçok kalemde fayda sağlayacaktır. En güzel yanı da bu gelirlerin tamamen klasik kanallardan farklı bir kanal aracılığıyla daha az maliyetle daha fazla gelir şeklinde sağlanıyor olması.

Albaraka Türk’ün 2018 yılından bu yana Almanya’da Servis Bankacılığı üzerine faaliyet gösteren uygulaması Insha’dan edindiği deneyimleri Türkiye’ye aktarmış bulunuyor ve buradaki bilgi, birikim ve tecrübelerimizi son 3 yıldır sektörde açık bankacılık alanında bilfiil aktarmış bulunuyoruz. Bu alanda Servis Bankacılığı iş modelini bizzat deneyimlemiş bir banka olarak bu alanda sektörde öncü olarak faaliyet göstereceğimize inanıyoruz.’’ dedi.

Finteklere destek vermeye devam edeceğiz

API platformunun Servis Bankacılığı alanında öne çıkacağını bildiren  Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, ‘’API platformumuz bağımsız bir açık bankacılık kuruluşu olan ve developer.albarakaturk.com.tr adresinde yer alan BirAPI’nin son 2 yıldır sektördeki bankaların platformlarını değerlendirdiği raporlarda, geliştirici deneyimi alanında üst üste birinci gelmiştir. Bu başarıyı önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğimize inanıyoruz. API platformumuzu ziyaret eden geliştiricilere muazzam bir deneyim sunuyoruz. Bizimle iletişime dahi geçmeden, ücretsiz ve hiçbir onay sürecine girmeden kendi uygulamalarını geliştirebilir ve tüm dokümantasyona erişim sağlayabilirler. API platformumuzun Servis Bankacılığı alanında sektörde en hazır platformlardan olduğu ve bu artılarımızı kullanarak müşterilerimize hizmet vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

Albaraka Türk olarak girişimcilere, start-up lara ve finteklere şimdiye kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de destek vermeye devam edeceğiz. Banka bünyesinde yıllardır faaliyet gösteren Albaraka Garaj’dan çıkan girişimcilerimize hem banka bünyesinde yatırım yapıyor hem de bu girişimcilerin sektörde birer fintek olarak faaliyet göstermesi için bu fintekleri bankacılık kabiliyetleriyle donatıyoruz. Albaraka API platformu, Albaraka Garaj, Albaraka Portföy ve Insha Ventures olarak bir ekosistem inşa ettik ve sektöre bu anlamda çok önemli katkılarda bulunmaya devam edeceğiz.’’ dedi.

Son 5 yıldır faaliyet gösteren ve şu an Fintek’lerin ihtiyaç duyduğu 104 adet apiyle yıllardır sektördeki oyuncularla işbirliği yapan Albaraka Türk, ödeme ve elektronik para alanındaki en büyük oyuncularla canlı ortamda aktif olarak çalışmalar gerçekleştiriyor. Albaraka Türk’ün hedefleri arasında ilerleyen dönemlerde de hem mevcut hem de yeni oyuncuları aktif olarak desteklemek yer alıyor.

Albaraka Türk, Servis Bankacılığı anlamında sektörde faaliyet göstermek isteyen birçok şirketle aktif olarak görüşmelerinin devam ettiğini ve işbirliği yapmaya karar verdikleri şirketlerin en kısa zamanda BDDK’ya başvurularını yaparak sektörde duyurmayı planladığını açıkladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@