9. CIBAFI Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu (SWG) ve Yuvarlak Masa Toplantısı TKBB Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Türkiye Katılım Bankaları Birliği ev sahipliğinde düzenlenen 9. CIBAFI Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu (SWG) Toplantısı ve ‘’Advancing Climate Resilience: GHG Emissions Measurement in Islamic Banking and Finance’’ başlıklı yuvarlak masa toplantısı, alanında deneyimli uzmanlar eşliğinde 11 Ekim 2023 tarihinde hibrit bir şekilde gerçekleşti. Toplantıya yaklaşık 12 ülkeden katılım sağlandı. Program, CIBAFI Genel Sekreteri Dr. Abdelilah Belatik  ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Direktörü Fatma Çınar açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Etkinlik Köşesi 12.10.2023, 17:15 12.10.2023, 17:36
9. CIBAFI Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu (SWG) ve Yuvarlak Masa Toplantısı TKBB Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Direktörü Fatma ÇINAR, açılış konuşmasında İslami finans kuruluşlarının sürdürülebilirlik alanında gündem olan konuları ve çalışmaları müzakare ederek gerekli olan çözümleri ve çıktıları üretmek için  bu tür programların gerçekleştirilmesi İslami finans ekosisteminin etkileşimine önemli ölçüde katkıda bulunacağını ifade etti. Çınar, TKBB ve CIBAFI iş birliğinin devamlılığına değinerek, Uluslararası paydaşlar ile aktif diyalog ve sürekli irtibat halinde olmanın önemine vurgu yaptı. Çınar, ‘’Bir CIBAFI üyesi olarak, CIBAFI ile uzun vadeli bir diyaloğumuz bulunuyor ve kurumun kapasite geliştirme alanındaki faaliyetlerini yakından takip ediyor ve ‘’İslami Finans Bağlamında Sürdürülebilirlik Standartları ve İlkeleri’’ ve ‘’Yıllık Küresel İslami Bankacılar Anketi (GIBS)’’ gibi araştırma çalışmalarına aktif katkı sağlıyoruz.’’ dedi.

Çınar konuşmasının devamında TKBB olarak aynı zamanda CIBAFI İnovasyon ve Teknoloji Çalışma Grubu (ITWG) üyesiyiz ve ITWG'nin faaliyetlerine Türk katılım bankalarının tecrübeleri ile katkıda bulunduklarını ifade ederek, TKBB tarafından yayınlanan "Temel Bankacılık" ilkeleri arasında yer alan "İslami Finans İlkesi", "Toplumsal Fayda İlkesi", "Karşılıklılık/Dayanışma İlkesi", "Tam Hizmet İlkesi" ve "Ticaret İlkesi" gibi ilkeler dikkate alındığında İslami bankaların mevcut değerlerinin toplumsal ve çevresel kalkınma ile birebir örtüştüğünü belirtti.

Çınar, ‘’Türkiye'deki katılım Bankacılılığı  sektörü olarak toplam Pazar payımızı 2025 yılına kadar %15'e çıkarmayı, sürdürülebilir finansman faaliyetleri ile ürün yelpazesini genişletmeyi, daha geniş bir müşteri kitlesine hitap etmeyi, toplum nezdinde güvenilirliğini, bilinirliğini ve itibarını artırmayı hedeflemekteyiz. Türkiye'de katılım bankacılığı sektöründe sürdürülebilir kalkınmaya verilecek desteğin yanı sıra katılım bankalarının mevcut değerleri sosyal ve çevresel kalkınmayla tam olarak uyum sağlayabilmektedir’’ dedi. Çınar, Katılım bankalarının çatı kuruluşu olarak küresel anlamda sürdürülebilir finans alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini de dile getirerek, ‘’Bu yıl COP 28'e katılacağız ve “Convergence of Faith- Based Investment and Impact Investing with Sustainable Development Goals (SDGs)” başlıklı finans oturumunda yer alacağız.  Bu alanda yol gösterici katkılarda bulunmaya gayret ediyoruz ve katılım finansın temel ilke ve değerleri üzerinden sürdürülebilirliği de vurgulamalıyız. Bu bağlamda, üye katılım bankalarımız arasında sürdürülebilirliğin içselleştirilmesi ve bir yönetim ve finansman yaklaşımına dönüştürülmesi yönünde adımlar atılıyor. Katılım bankalarının yeşil ve sürdürülebilir sukuk ihraçları bu adımlar arasında öne çıkmaktadır’’  ifadelerini kullandı.

Program her iki kurumun karşılıklı teşekkür konuşmaları ve aktif diyaloğu sürdürme temennileri ile sona erdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@