Sosyal Medya Dolandırıcılığına Dikkat!

Son yıllarda bankacılık sektörünün dijitalleşmesi; finansal ürün ve hizmetlere erişimi kolaylaştırdı ve hızlandırdı. Dijitalleşmeyle birlikte finansal teknolojiler de gelişip evrilirken; siber tehditler, sosyal mühendislik ve fraud gibi dijital dolandırıcılık yöntemleri de artış gösteriyor. Bu nedenle teknolojik alt yapıların geliştirilmesi, trendlerin takibi, güvenlik ve mevzuata uyum gittikçe önem kazanıyor.

Etkinlik Köşesi 18.10.2023, 14:14 25.10.2023, 12:04
Sosyal Medya Dolandırıcılığına Dikkat!

Türkiye’de ve Dünya’da dijital bankacılık kanallarının kullanımının artmasıyla bankalar ve banka müşterileri daha fazla dolandırıcılık girişimlerine maruz kalıyor. Buna paralel olarak dolandırıcılık girişimleri de online bankacılık kanallarına doğru kayıyor.

Online dolandırıcılık girişimlerinden birisi olan  “Sosyal Medya Dolandırıcılıkları” tüm dolandırıcılık girişimlerinde olduğu gibi temelini “Güven” e dayandırıyor. Bu bağlamda sosyal medyada güvenliğiniz için temel güvenlik önlemleri aşağıdaki gibidir:

  • Bankaların resmi sosyal medya hesaplarını takip edin,
  • Güvenmediğiniz hiçbir linke tıklamayın,
  • Bankaların resmi web sitelerinden ya da resmi bankacılık uygulamalarından bankacılık işlemlerinizi tamamlayın,
  • Şifreler kişiye özeldir, kimseyle paylaşmayın,
  • Bankaların resmi web siteleri ya da resmi bankacılık uygulamaları dışında hiçbir linke ya da uygulamaya şifre bilgilerinizi vermeyin,
  • Bankanın Çağrı Merkezini aradığınız zaman, sadece sesli yanıt sisteminde şifre tuşlayın. Bunun dışında hiçbir durumda şifre tuşlamayın.

Sosyal Medyada Sizi Bekleyen Tehlikeler

1.    Sahte Banka Hesapları

Herkesin bildiği üzere güven duyulan tüm kişi ve kurumlar sosyal medyada kolaylıkla taklit edilebilir. Dolandırıcılar bankaların görsellerini ve isimlerini kullanarak sahte hesaplar üzerinden cezbedici ilan ve kampanyalar düzenleyebilir ve kampanya linkine tıklamanızı bekleyebilirler. Bu ve bunun gibi örnekler şu şekildedir;

•  “100 Adet Telefondan Birisini Kazanmak İçin Tıklayın”
•  “Araba Kazanmak İçin Tıklayın”
•  “Tıklayan İlk 500 kişiye Para Puan Hediye”
•  “1.000 Müşterimize Tam Altın”

Nasıl Korunabilirsiniz? 

Öncelikli olarak bu tarz ilan veren sosyal medya hesabının “onaylı” bir hesap olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bankanın sosyal medyadaki resmi hesaplarına bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Sahte hesabın kullanıcı adı banka adından farklı olacaktır. İlanın altına yapılan yorumlara bakabilir, hesabın açıldığı tarihi kontrol edebilirsiniz. Bu kontrollerden bir ya da birkaçından şüphe ediyorsanız ilanda verilen linke kesinlikle tıklamamalısınız.

2. Sahte Kurumsal Hesaplar

Dolandırıcılar, kullanıcıları online para göndermeye ya da ödeme yapmaya yönlendirecekleri her türlü hesabın sahtesini açabilir ve bu hesaptan yayınladıkları sahte linke bağlanmanızı beklerler. Bu amaçla vergi ödemeleri, HGS ödemeleri, bağışlar ve yardımlar gibi konularda sizleri ödeme yapmaya yönlendirebilirler. Bu sahte linkler aracığıyla ya bankacılık hesap bilgilerinizi ya da kart bilgilerinizi çalmaya teşebbüs ederler. Bu ve bunun gibi örnekler şu şekildedir;

• “HGS Borcunu Öde”
• “TRT Payı İadesi”
•  ''Kredi Kartı Ücret İadeleri”
•  “Depremzedelere Yardım İçin Tıklayın”

 Nasıl Korunabilirsiniz? 

İlanı veren sosyal medya hesabının “onaylı” bir hesap olup olmadığını kontrol ettikten sonra Sahte hesabın kullanıcı adı ile ilanı veren kurumun ismi birbirinden farklı olacağı için ilanın altına yapılan yorumlara bakıp hesabın açıldığı tarihi kontrol etmeniz gerekiyor. Bu kontrollerden bir ya da birkaçından şüphe duyuyorsanız ilanda verilen linke kesinlikle tıklamamalısınız.

3. Sahte İlanlar

Son derece avantajlı görünen bir kampanya ilanı dahi bilinmeyen anonim bir hesap tarafından yayınlanabilir. Bu yöntemde hiçbir hesap taklit edilmez ve dolandırıcılar verilen linke tıklayıp bilgilerinizi girmenizi beklerler. Bu ve bunun gibi örnekler şu şekildedir;

• “0,99 Oranla Finansman İmkânı”
• “Emekliye Uygun Şartlarda Kredi” 
•  ''Kredi Çıkmıyorsa Bizi Arayın”

Nasıl Korunabilirsiniz?

Bu ilanlar bilinmeyen anonim hesaplarca yayınlanmaktadır. Hesapların kullanıcı bilgilerine bakıldığında güvensiz oldukları çok açık görülecektir. Güvenli olmayan bu ilana şifrelerinizi ve kişisel bilgilerinizi girmemelisiniz. Bu nedenle finansman ihtiyaçlarınızı bankaların resmi web sitelerinden, bankacılık uygulamalarından ya da diğer resmi iletişim kanallarından araştırmanız son derece önemli. 

4. Ele Geçirilen, Tanıdık Birisine Ait Hesap İle Dolandırma

Yaygın olarak kullanılan bu yöntemde tanıdığınız ve güvendiğiniz bir kişinin sosyal medya hesapları dolandırıcılar tarafından ele geçirilir. Sonrasında aynı hesap üzerinden hikâye paylaşımıyla ya da direkt mesajla ulaşabilirler. Ele geçirdikleri kişilerin profili genelde finansal anlamda güvenilir kabul edilen, bankacı, doktor, avukat, devlet görevlisi gibi meslek gruplarına ait olur. Bu ve bunun gibi örnekler şu şekildedir;

• Direkt Mesaj Örneği;
“Bankamız 10.000 kişiye 500 TL puan verecek. Seni de kampanyaya dahil edebilirim. Bunun için kart numarana ihtiyacım var”

•  Sosyal Medyada Yayınlanan Hikaye Örneği;
“10.000 TL yatırımımı 2 haftada 50.000 TL’ ye çevirdim (sahte banka dekontu ile paylaşım yapılır). Bu fırsattan faydalanmak isteyen bana yazabilir.”

Nasıl Korunabilirsiniz? 

Finansal bilgi isteği içeren bir mesaj ya da hikâyeye denk geldiğinizde tanıdığınıza güvenli bir kanaldan ulaşıp (telefonla ya da yüz yüze) yazılanların doğruluğunu kendisine sorabilirsiniz. Hesabın çalındığını aynı sosyal mecrada diğer kontaklara bildirerek başkalarının bu tuzağa düşmesini engelleyebilirsiniz.

5. Tanıdık Birisine Ait, Benzer Bir Sahte Hesap İle Dolandırma

Bu yöntemde dolandırıcılar tarafından tanıdığınız bir kişinin profil fotoğrafı kopyalanıp bize yeni bir arkadaşlık isteği gönderilir. Aynı isim, soyadı ve profil fotoğrafına sahip iki arkadaşınız sosyal medya hesabınıza eklenmiş olur. Sonrasında bu hesap üzerinden hikaye paylaşımıyla ya da direkt mesajla iletişime geçerler. 

Nasıl Korunabilirsiniz? 
Etkileşim halinde olduğunuz birisinden gelen yeni arkadaşlık teklifine şüphe ile yaklaşıp, bu kişinin arkadaş listemizde olup olmadığını kontrol edebilir, ortak arkadaş sayısına bakabilirsiniz. Bu isteği kabul etmiş ve şüpheli bir mesaj ya da hikâye görürseniz; tanıdığınıza güvenli bir kanaldan ulaşıp (telefonla ya da yüz yüze) yazılanların doğruluğunu kendisine sorabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@