TBB ile Azerbaycan Bankalar Birliği Finans ve Teknolojiler Zirvesi’nin İlk Gününü Tamamladı

Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi tarafından, 5-6 Aralık 2023 tarihlerinde Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirilecek olan Finans ve Teknoloji Expo Zirvesi’nin ilk günü tamamlandı.

Etkinlik Köşesi 05.12.2023, 15:31 05.12.2023, 15:37
TBB ile Azerbaycan Bankalar Birliği Finans ve Teknolojiler Zirvesi’nin İlk Gününü Tamamladı

Zirve’de Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar açılış konuşması gerçekleştirdi. Çakar konuşmasında; Uluslararası alanda rekabetin hızla arttığını dikkate alırsak, ülkelerimiz arasında bir finansal teknoloji ekosisteminin oluşturulması için birlikte çalışmalıyız dedi.

Çakar, TBB ile Azerbaycan Bankalar Birliği (ABB) işbirliğinde İstanbul'da düzenlenen "Finans ve Teknolojiler Zirvesi"ndeki konuşmasında, etkinlik kapsamında, birbirleri ile bütünleşen finansal sektör ve teknoloji alanındaki gelişmelerin, sektörler ile ülkeler arasındaki işbirliklerinin ele alınacağının bilgisini verdi.

Son 20 yıllık dönemde, iç içe geçmiş çok sayıda faktörün, çok yönlü olarak küresel ekonomiyi şekillendirdiğini dile getiren Çakar, bunlardan, dijitalleşme, iklim ve çevre riskleri ile sürdürülebilir ve güvenli gıdanın, coğrafyadan ve gelirden bağımsız olarak hemen her ülkeyi etkilediğini söyledi.

Çakar, dijitalleşmenin ekonomik büyüme üzerinde halihazırda derin etkileri olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirterek, Bu sürecin ekonomiyi, iş yapma biçimlerini, istihdamı ve ücretlerin yapısını, düzenlemeleri ve tüketici refahını olumlu yönde değiştirmekte olduğunu ve yaşam kalitesini iyileştirdiğini söyledi.

Bununla beraber dijital ekonomi büyük teknoloji şirketlerinin veya gelişmiş teknolojilerin yükselişine kaynak olduğunu dile getirdi. Dijital teknolojiler günlük hayatın önemli bir parçası haline geldiğini, müşteri ve işlem sayısının hızla arttığını söyleyen Çakar, ürün ve hizmet çeşitliliğinin genişlediğine de vurgu yaptı.

Çakar; özellikle Asya ülkelerinde daha yoğun olmak üzere, dünyanın her bölgesinde ödeme, kredi, sigorta, varlık yönetimi hizmetleri sunulduğunu, Büyük teknoloji şirketleri, krediyi küçük işletmelere tahsis edildiğini, risk yönetimi ve fiyatlamada yeni verileri ve makine öğrenimini etkin şekilde kullandırılıp yeni müşteri kazanma maliyetini düşürüldüğünü dile getirdi.

Bu şirketlerin iş modelinin çok sayıda kullanıcı arasında doğrudan etkileşimin sağlanmasına dayandığına dikkati çeken Çakar, bu sayede oluşan çok büyük sayıdaki kullanıcı verisinin hizmet ağlarını ve çeşitliğini artırdığını dile getirdi.

Dijital Teknolojiler, Finansal Hizmetlerin Önemli Oyuncuları Haline Geldi

Finansal teknolojinin, finansal hizmetlerde teknoloji destekli inovasyonu ifade ettiğini belirten Çakar, başlangıçta çok geniş bir faaliyet dizisinin parçası olarak sunulan finansal hizmetler açısından dijital teknolojiler, finansal hizmetlerin önemli oyuncuları haline gelerek bu alandaki öncü şirketler yenilikçi yaklaşımları ile finansal hizmetler sektörünün çalışma biçimini değiştirmeye başladığını söyledi.

Çakar, fintekler tarafından geliştirilen iş modelleri ve kullandıkları teknolojinin, bu şirketlere rekabet avantajı sağladığına dikkati çekerek, finteklerin düşük maliyetli ve esnek organizasyon yapılarının kolayca ölçek ekonomisine ulaşmalarını sağladığını dile getirdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@