TKBB ve IILM Likidite Yönetimi Konusunda Kapasite Geliştirme Programı Düzenledi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kurumu (IILM)  iş birliğinde Türkiye’deki katılım bankaları ve finans kurumları için kapasite geliştirme programı düzenlendi.

Etkinlik Köşesi 15.12.2023, 12:25
TKBB ve IILM Likidite Yönetimi Konusunda Kapasite Geliştirme Programı Düzenledi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kurumu (IILM) iş birliğinde 14 Aralık 2023 tarihinde İstanbul'da "IILM-TKBB Kapasite Geliştirme Programı" başlıklı ortak bir kapasite geliştirme programı düzenlendi.

Bir gün süren program, İslami likidite yönetimi alanında Türk katılım bankaları, finans kuruluşları ve sektör temsilcileri arasındaki bilgi birikimini ve bilgi paylaşımını artırmak amacıyla organize edildi.

Kapasite geliştirme programı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenleyici otorite perspektifinden likidite riski yönetimi; Albaraka Türk Katılım Bankası tarafından Türkiye'deki katılım finans kuruluşlarına sunulan İslami likidite yönetimi araçlarının görünümü ve zorlukları, son olarak ise IILM tarafından sınır ötesi likidite yönetimi çözümü olarak IILM sukuk piyasası hakkında sunumların yapıldığı üç ana oturumda gerçekleşti.

Programda açılış konuşması gerçekleştiren IILM CEO’su Dr. Umar Oseni, "IILM, Türkiye'deki katılım bankalarının likiditelerini yönetme ve iç piyasayı daha da büyütme kabiliyetlerini artıran son gelişmeleri memnuniyetle karşılamaktadır. Hiç şüphe yok ki Türkiye'nin gelişmiş altyapısı ve sağlam katılım bankacılığı sektörü, kamunun ve çeşitli kilit roldeki yerel ve uluslararası paydaşların aktif iletişimi ile desteklendiğinde, potansiyel yatırımcılar için cazip bir yatırım piyasası olacak ve ülkeyi İslami finans için merkez olarak konumlandıracaktır." dedi.

TKBB adına açılış konuşması gerçekleştiren Direktör Fatma Çınar, tüm katılımcılar ve konuşmacılar için özellikle Türkiye'nin likidite yönetimi piyasasına ilişkin fikir ve deneyim alışverişinde bulunmak için ideal bir platform sağlanmasının yanı sıra program boyunca verimli bir etkileşim olmasına dair memnuniyetini ifade etti. 

Çınar,  Türkiye’nin 6 tam teşekküllü ve 2 dijital üye katılım bankasından oluşan katılım bankaları birliği olarak bugünkü programın ev sahipliğini gerçekleştirerek IILM ile iş birliği yapmaktan ötürü memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bugünkü oturumların özellikle Türkiye katılım finans ekosistemi için önemli olduğunu düşünüyoruz.

Program, iç piyasada mevcut fırsatların ve karşılaşılan zorlukların altını çizdi ve katılım bankacılığının Türkiye’deki genel bankacılık sektöründe %8,6 olan toplam pazar payının 2025 yılına kadar %15'e çıkarmak i̇çi̇n neler yapılabileceğini değerlendiriyor. Programın, ülkemizde son yıllarda önemli bir ivme kazanan sukuk piyasasındaki yenilikçi yapılarını ele alırken, İslami sermaye piyasalarının tüm unsurlarıyla gelişiminin desteklenmesine de katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Özellikle katılım bankalarımız tarafından ilk sukuk ihracının gerçekleştirildiği 2010 yılından 2023 yılı Ekim ayına kadar olan dönemde 368 milyar TL tutarında yerli sukuk ihracı gerçekleştirilirken, yaklaşık 5 milyar ABD doları ve 2 milyar MYR tutarında yabancı para cinsinden sukuk ihracı gerçekleştirilmiştir.

Bu ihraçlara ek olarak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2012-2023 yılları arasında toplam 294 milyar TL tutarında sukuk ihracı gerçekleştirilirken, 3 milyar ABD doları, 4 milyar Avro ve 233 ton altına dayalı sukuk ihracı gerçekleştirilmiştir.” ifadelerine yer verdi.

IILM-TKBB Kapasite Geliştirme Programı'na Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından yaklaşık 80 finans uzmanı ve kamu otoriteleri, yerel ve uluslararası finans kuruluşları (IFIs), katılım bankaları, birlik organizasyonları ve alanında uzman kişiler dahil olmak üzere ilgili paydaşlar katılım gösterdi.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@