Türkiye FinTek üssü olma yolunda hızla ilerliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde gerçekleşen Körfez turu; Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile ilişkilerde adeta bahar dönemi başlattı. Türk heyetinde FinTek sektörünü temsilen yer alan TÖDEB Yönetim Kurulu Üyesi ve PayFix Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kork, ziyaretle ilgili izlenimlerini aktardı. Kork, “Artık Türkiye’nin dünya fintek üssü olması için önünde hiçbir engel yok. Cumhurbaşkanımız bizlere bu hedefi göstermişti ve şimdi o hedefe doğru adım adım ilerliyoruz” dedi.

Fintech ve Dijitalleşme 18.08.2023, 10:21
Türkiye FinTek üssü olma yolunda hızla ilerliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirilen Körfez ziyaretinde Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile FinTek sektörü için tarihi anlaşmalara imza atıldı. Cumhurbaşkanı ve Türkiye heyetinin imza attığı iş birlikleri kapsamında Türkiye, dünyanın FinTek üssü olma hedefine bir adım daha yaklaştı.

Türk heyetinde yer alan PayFix Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kork, tarihe geçmesi beklenen Körfez turuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

“SON YILLARIN EN GÜZEL ATMOSFERİNİ YAŞADIK”

Erkan Kork’un üç gün süren Körfez turunun ilk durağı Suudi Arabistan ziyaretiyle ilgili izlenimlerini şöyle özetledi: “En önemli izlenimim, Suudi Arabistan’da sıcak temaslar kurulması oldu. Havaalanından otellere kadar Cidde şehrindeki tüm yollar Türk ve Suudi Arabistan bayraklarıyla donatılmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve heyeti büyük bir misafirperverlikle karşılandı. Bu, uzun yıllar sonra Suudi Arabistan’da yaşadığımız en güzel atmosferlerden birini oluşturdu.”

Cumhurbaşkanlığı önderliğinde gerçekleşen; sanayi, savunma, sağlık, yenilebilir enerji, uzay endüstrisi ve FinTek alanının gündeme geldiği Körfez turunun ikinci durağı ise Katar oldu. Kork, bu ülkede karşılaştıkları konukseverliği de şu sözlerle ifade etti:

“Katar Emiri önderliğinde çok üst düzey bir karşılama gerçekleşti. Emir sarayını Türk iş insanlarına açtı ve bizlerle tek tek selamlaşarak sohbet etti ki bu da bizlere verdiği değeri bir kez daha gösterdi.”

ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ VE YATIRIM FIRSATLARI DEĞERLENDİRİLDİ

Türk heyetindeki özel sektör temsilcileri, Körfez ülkelerinden iş insanlarıyla FinTek alanı dahil olmak üzere önemli yatırım ve iş birliği fırsatlarını değerlendirirken geniş çaplı yatırımlar için yakın temaslar kurdu. Abu Dabi, Cidde ve Doha’da 200’den fazla iş insanı, heyetler bazında görüşmelerde bulundu.

BAE İLE 50.7 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

“Türkiye Yüzyılı” vizyonuna katkıda bulunmasına kesin gözüyle bakılan Körfez turunun son gününde ise Türk heyeti, Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etti. Bu ülkedeki ana konu başlığı da yeniden karşılıklı ticaret ve yatırımın artırılması ve teşvik edilmesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan görüşmeleri sonucunda imzalanan 50.7 milyar dolarlık anlaşma dünya çapında büyük yankı uyandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Katar, Suudi Arabistan ve BAE ile iş birliğini kuvvetlendiren anlaşmalara imza atıldı.

“TÜRKİYE, DÜNYANIN FİNTEK ÜSSÜ OLMA HEDEFİNE ADIM ADIM İLERLİYOR”

Türk heyetinin bölge ziyaretinde Suudi Arabistan, BAE ve Katar arasında gündeme gelen ekonomik forumlar ve imzalanan anlaşmalar, taraflar arasında ilişkilerin çok boyutlu bir biçimde geliştirilmesi noktasında ortak bir vizyon olduğunu gösterdi. Ziyaret, körfez ülkelerinin yatırım çeşitlendirme politikaları dönemine denk gelmesi açısından oldukça önemliydi.

“ARTIK TÜRKİYE’NİN DÜNYA FİNTEK ÜSSÜ OLMASI İÇİN ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL YOK. CUMHURBAŞKANIMIZ BİZLERE BU HEDEFİ GÖSTERMİŞTİ VE ŞİMDİ O HEDEFE DOĞRU ADIM ADIM İLERLİYORUZ”

Aynı zamanda TÖDEB Yönetim Kurulu Üyesi olarak sektörü temsil eden Erkan Kork, Körfez turunun Türkiye ekonomisi ve FinTek sektörüne olası yansımalarını şöyle değerlendirdi:

“İnovasyonun inanılmaz hızlandığı ve teknolojiyle iç içe yaşadığımız bir dönemden geçiyoruz. Türk finans dünyasına ve FinTek alanına özel bir ilgi var. Yatırımcıların gözü şu anda dijital bankacılıkta. Yatırım yapmak için Türk şirketlerini daha yakından tanımak istiyorlar. Bu bağlamda özellikle regülasyonlarla ilgili çok fazla soru alıyoruz. Yatırımcılar FinTek sektöründe dünya ile Türkiye arasındaki farkları gözetiyor. Tüm bu ilgi ve anlaşma süreçleri bizlere gösteriyor ki 2023 yılı itibarıyla Türk FinTek ekosistemi olarak dünyayla yarışır haldeyiz.

TÖDEB’e bağlı 6493 sayılı kanuna tabi 75’e yakın ödeme ve elektronik para kuruluşu var. Bu kuruluşlardan her biri başlı başına bir cevher ve her biri Türkiye’yi dünyaya tanıtabilecek, unicorn olabilecek potansiyele sahip. Bu kuruluşların içerisinde PayFix de bulunuyor. PayFix olarak ülkemiz için attığımız önemli adımlardan biri de Dubai’nin en önemli ailelerinden biriyle Türkiye’de yaptığımız ortaklık. Çok yakında PayFix Dubai’nin lisansını alarak biz de ülkemiz adına üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

Türkiye, birçok sektörde olduğu gibi FinTek alanında da Körfez ülkelerinin üssü haline gelebilir. Ülkemizin içinden geçtiği bu dönemde Körfez bölgesiyle yakın ilişkiler kurulması, Türk ekonomisi ve Türk iş insanları açısından kayda değer bir gelişme olarak tarihe geçmiştir. Kısa, orta ve uzun vadede bu iş birliklerinin meyveleri verimli bir şekilde toplanacaktır. Özellikle ekonomimize olumlu etkisini de yakın zamanda hissedeceğimize inanıyorum.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@