Malezya, helal endüstriye odaklanıyor

Malezya Başbakanı, ülkenin helal endüstri uzmanlığının değerlendirilmesi gerektiğini ve bu uzmanlığın şu anda ülkenin sahip olduğu önemli potansiyel vesilesi ile yüksek talep gördüğünü ifade etti.

Küresel Ekonomi 18.08.2023, 14:30 18.08.2023, 15:25
Malezya, helal endüstriye odaklanıyor

Malezya Başbakanı Anwar Ibrahim, birçok ülkenin kendi helal endüstrilerini kurmak için Malezya'nın desteğini talep ettiğini vurgulayarak, Malezya'nın zaten dünya çapında İslami Kalkınma Departmanı (Jakim) adında bir helal sertifikasyon kuruluşuna ev sahipliği yaptığını ifade etti. 

Ibrahim: "Jakim ve Helal Kalkınma Kurumu arasındaki güçlü iş birliğinden yararlanmalı ve bunları yatırım, ticaret ve sanayi bakanlığı altında birleştirmeliyiz, böylece sağlam ekonomik büyüme sağlayabiliriz." dedi.

Malezya'nın helal ekosistemini ve altyapısını öncülük eden federal bir hükümet kuruluşu olan Helal Kalkınma Kurumu Berhad, mevcut koşullarda Jakim'den helal sertifikası alan şirketlere uluslararası pazarlarda ürünlerini tanıtma konusunda yardımcı oluyor.

Statista'ya göre; dünya genelinde Müslümanlar, 2020'de 1.9 milyar olarak tahmin edilen büyüyen bir tüketici gücü iken küresel nüfusun neredeyse %25'ini oluşturuyordu. 2020'de Malezya nüfusunun %63.5'inin İslam inancına sahip olduğu belirtiliyor.

Güneydoğu Asya ülkesi aynı zamanda Global İslam Ekonomisi Göstergesi (GIEI) sıralamasında 9 yıl üst üste liderlik ettiği "Küresel İslam Ekonomisinin Durumu Raporu 2022"de açıklandı. GIEI'nin, küresel helal ekonomi fırsatlarına cevap vermek için iyi konumlanmış ülkelerin kapsamlı bir görünümünü sunan 81 ülkenin ağırlıklı bir indeksi olduğu ifade ediliyor. Malezya ayrıca İslami finans, helal gıda, seyahat ve medya ve rekreasyon sektörlerinde de önde geliyor.

Ülke, helal endüstri alanındaki üstünlüğü nedeniyle göz önünde yer alıyor ve diğer ülkeler uzmanlığından yararlanmaya çalışıyor. Geçtiğimiz ay, Filipinler cumhurbaşkanı, özellikle helal endüstri alanında yeni iş birliği fırsatlarını belirlemek amacıyla Malezya'ya üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ancak ülkenin başbakanı, helal endüstrisi genelinde ele alınması gereken zorlukların da farkında; "Allah'a karşı sorumluluğumuz olduğu için helal statüsünün doğru olduğundan emin olmalıyız, ancak onay süreci de hızlı olmalıdır. Helal sertifikasyon prosedürlerini onayları yavaşlatmak için bir bahane olarak kullanmamalıyız," dedi.

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@