BAE'li Mubadala, ADIA ve ADQ'nun toplam yatırımları 2023 yılında 36,5 milyar dolara ulaştı!

Dünyanın egemen yatırım fonlarını takip eden Global SWF, 2024 yıllık raporunda BAE'den üç egemen varlık fonunun (SWF) 2023 yılında toplam 36,5 milyar dolar yatırım yaptığını açıkladı.

İslami Finans 02.01.2024, 12:53
BAE'li Mubadala, ADIA ve ADQ'nun toplam yatırımları 2023 yılında 36,5 milyar dolara ulaştı!

Abu Dhabi'nin Mubadala'sı 17,5 milyar dolarlık yatırımla SWF'lerin ilk 10 listesinde üçüncü sırada yer alırken, onu 13,2 milyar dolarlık yatırımla Abu Dhabi Yatırım Otoritesi (ADIA) izledi. Katar Yatırım Otoritesi (QIA) ise 5,9 milyar dolarlık yatırımla yedinci sırada yer aldı. Abu Dabi'nin ADQ'su 5,8 milyar dolarlık yatırımla sekizinci sırada yer aldı.

Suudi Arabistan'ın Kamu Yatırım Fonu (PIF), 2022'ye kıyasla %33'lük bir artışla 48 anlaşmaya 31,5 milyar dolar yatırarak lider yatırımcı oldu. Ortak yatırımlar popüler bir formül haline gelmeye başladı ve ilk kez 30 milyar doların üzerine çıktı.

Mubadala, ADQ ve Brookfield ile birlikte Dubai merkezli ödeme sağlayıcısı Network International Holdings ve biyofarma sektöründeki ABD merkezli Resilience'a yaptığı ortak yatırımlarla BAE'nin ekonomik gücünü desteklemeye odaklandı.

Rapora göre, son birkaç yılda en aktif satıcılardan biri, 2018 ve 2022 yılları arasında 122,7 milyar doları elden çıkaran Mubadala oldu; bu rakam neredeyse yatırım yaptığı rakamla aynı. Bu çıkışların birçoğu, CEPSA'nın %37'si, Borealis'in %64'ü ve OMV'nin %25'i dahil olmak üzere IPIC'nin portföyünden ve New York'taki Chrysler binası ve daha yakın zamanda Abu Dhabi Islamic Bank'ın %8'i dahil olmak üzere ADIC'nin portföyünden gerçekleşti.

Kısmen ADNOC ve TAQA'ya satılan Masdar, kısmen Alpha Dhabi'ye devredilen Aldar ve halka arz edilen YahSat gibi yerli güç merkezlerinin özel plasmanı veya halka arzı yoluyla diğer para kazanımları gerçekleşti. Ocak 2023'te BAE SWF, Mubadala Health'in %55'inin 2,4 milyar dolara G42'ye satışını tamamladı.

"Körfez kesinlikle yeni gelişmeler ve büyük planlarla bizi şaşırtmaya devam edecek. Dubai'nin yeni SWF'sinin oluşumu şok dalgaları yaratacak ve tıpkı birkaç yıl önce ADQ'nun oluşumunda gördüğümüz gibi diğer SWF'lerden çok sayıda personel hareketi göreceğiz" denildi.

Global SWF, devlete ait varlık fonları, kamu emeklilik fonları ve merkez bankaları da dahil olmak üzere devlete ait yatırımcıların varlıklarının 2025 yılına kadar 54,9 trilyon dolara, 2030 yılına kadar ise 71,0 trilyon dolara ulaşmasını bekliyor.

O zamana kadar, Norveç'in NBIM'i, Suudi PIF'i ve Japonya'nın GPIF'i, her biri 2 trilyon dolardan fazla yönetilen varlık ile tabloda başı çekecek.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@