Fintech, İslami bankacılığı 2026 yılına kadar 4 trilyon dolara çıkaracak

İslami Bankacılık Sektör raporu, son dört yılda İslami bankacılıktaki varlıkların 1,8 trilyon dolardan 2,8 trilyon dolara yükseldiğini ortaya koydu.

İslami Finans 28.11.2023, 13:40 28.11.2023, 13:39
Fintech, İslami bankacılığı 2026 yılına kadar 4 trilyon dolara çıkaracak

 27.11.2023 tarihinde yayınlanan raporda, küresel İslami bankacılık sektörünün 2026 yılına kadar 4 trilyon dolara çıkmasının beklendiği ve bunun öncelikle KİK ülkeleri tarafından yönlendirildiği belirtildi.

İslami Bankacılık Sektörü başlıklı raporu, son dört yılda İslami bankacılıktaki varlıkların 1,8 trilyon dolardan 2,8 trilyon dolara yükseldiğini ortaya koydu.

İslami finansın geleceği, İslami finans sisteminin gelişimini yönlendirecek olan yeni teknolojilerin benimsenmesinde ve finans dünyasında etkileşim için yeni standartlar belirlenmesinde öncülük eden fintek şirketleri ile dijitalleşmeye bağlıdır. Küresel İslami fintekin 2021'de işlemler açısından yaklaşık 79 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Pazarın yıllık ortalama yüzde 18 büyüyerek 2026 yılına kadar 179 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Suudi Arabistan, İran, Türkiye, BAE, Malezya ve Endonezya en büyük fintek pazarlarıdır.

İslam ekonomisine en çok dahil olan ülkelerin yenilikçi fintekleri çeşitli alt sektörlerde uygulama bulmuştur. Bunlar arasında kitle fonlaması, yatırım platformları, robo-danışmanlar, ödeme hizmetleri ve dijital bankalar, akıllı sözleşmeler ve blok zinciri, kripto para birimleri, finans sektöründe bilgi güvenliği, insurtech ve diğer fintek ürünleri yer alıyor.

İslami bankacılığın dijitalleşmesinin temel zorlukları, İslami ürünlerin anlaşılmaması ve farkında olunmamasından kaynaklanmaktadır. Raporda, nitelikli insan kaynağı eksikliği, düzenleme eksikliği ve yeni dijital finansal ürünlere erişim sağlamak için her yerde ve kaliteli İnternet kapsama ihtiyacı ile birlikte bunların büyük zorluklar olmaya devam ettiği belirtildi.

İslami finans, fon dağıtımı ve kullanımı ile ilgili İslam hukukuna bağlı ekonomik ilişkileri kapsayan İslami ekonomik sistemin ayrılmaz bir parçasıdır. Başlangıçta kırsal ve tarımsal ekonomilerde ortaya çıkan İslami bankacılık, tutarlı bir finansal hizmetler, ürünler ve ilkeler sistemine dönüşmüştür.

İslami bankacılıkta dijital dönüşüm ve fintek birçok fırsat sunuyor. İslami finans kurumları, yeni pazar alanı yakalamak ve ekonomik talep yaratmak için rekabetçi fiyatlar sağlarken işlerini farklılaştırmaya çalışıyorlar.

İslami finansın geleceği açıkça dijitalleşmeye bağlıdır. Raporda, bankaların dijital trendlerin belirleyicisi olmadığı fintek şirketlerinin tamamen yeni teknolojilere dayandığı belirtiliyor.

İslami bankacılık için dijital dönüşüm ve fintek çok sayıda fırsattır, İslami finans kurumları, yeni pazar alanı yakalamak ve yeni ekonomik talep yaratmak için düşük fiyatlar sağlarken aynı anda işlerini farklılaştırmak istiyor.

Raporda "Son yıllarda finans dünyasında yeni etkileşim standartları belirleyenlerin fintech şirketleri olduğu unutulmamalıdır: kullanım kolaylığı, hızlı erişim ve özelleştirmeyi en üst düzeye çıkarmak için sürekli iyileştirme. İslami finansal sistem, yenilikçi İslami fintech şirketlerini finanse ederek kalkınma için ek bir ivme kazanacak" diye belirtildi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@