Fitch: Türk İslami bankacılık segmenti ekonomik dengelenmenin olduğu bir dönemde büyüyor

Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, Türk İslami bankacılık segmentinin ekonomik dengelenmenin olduğu bir dönemde büyüdüğü kaydedildi.

İslami Finans 11.03.2024, 12:10 12.03.2024, 12:33
Fitch: Türk İslami bankacılık segmenti ekonomik dengelenmenin olduğu bir dönemde büyüyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk İslami bankacılığının 2024’te önceki yıllara kıyasla yavaş da olsa sektör ortalamasının üzerinde büyümeyi sürdürmesinin beklendiğini bildirdi.
 

Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, Türk İslami bankacılık segmentinin ekonomik dengelenmenin olduğu bir dönemde büyüdüğü kaydedildi.
 

Açıklamada, Türk İslami bankacılığının önceki yıllara kıyasla yavaş da olsa 2024’te sektör ortalamasının üzerinde büyümeyi sürdürmesinin beklendiği aktarıldı.
 

Segmentin pazar paylarının son yıllarda arttığı belirtilen açıklamada, 2023 sonu itibarıyla İslami bankaların bankacılık sektörü varlıklarının, finansmanın ve mevduatının sırasıyla yüzde 8,7’sini, yüzde 7,8’ini ve yüzde 10,2’sini oluşturduğu kaydedildi.
 

FİTCH RATİNGS TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMADA AŞAĞIDAKİ İFADELERE YER VERİLDİ;

Fitch Ratings’in yeni raporunda, Türk faizsiz bankacılığının önceki yıllara göre daha yavaş da olsa sektör ortalamasının üzerinde büyümeyi sürdürmesi gerektiği belirtiliyor. Büyümede beklenen bu göreli yavaşlama, yetkililerin daha sıkı para politikaları ve makro ihtiyati tedbirler yoluyla enflasyonu düşürme çabalarından kaynaklanıyor.
 

Segmentin pazar payları, esas olarak üç kamu bankasının piyasaya girmesi ve hızlı büyümesi ve hükümetin 2025 yılına kadar bankacılık sektörü varlıklarının %15’ine ulaşma yönündeki segmente stratejik odaklanması nedeniyle son yıllarda artış göstermiştir. 2023’ün sonunda İslami bankalar bankacılık sektörü varlıklarının, finansmanın ve mevduatın sırasıyla %8,7, %7,8 ve %10,2’sini oluşturdu. Sınırlı dağıtım kanalları, ürün boşlukları ve kamuoyunun düşük farkındalığı, segmentin beklentilerini kısıtlayabilir.
 

İslami bankaların varlık kalitesine yönelik riskler 2024 yılında performansın temel belirleyicisi olacaktır. Düşük GSYH büyümesi, TL cinsinden yüksek faiz oranları, devam eden yüksek enflasyon ve daha yavaş finansman büyümesini yansıtarak, 2024 yılında sorunlu finansman oranında ılımlı bir artış bekliyoruz.

Türk İslami bankaları büyük ölçüde mevduatla finanse ediliyor, bu da oldukça sınırlı bir dış döviz borcuna maruz kalmayla sonuçlanıyor ve yeniden finansman risklerini azaltıyor. Bununla birlikte, segment mevduat dolarizasyonu yüksektir ve yabancı para likiditesi, hissedar desteği veya piyasanın uzun süreli kapanması ile dengelenmediği takdirde, sektör genelindeki mevduat istikrarsızlığı nedeniyle baskı altına girebilir. Dış finansman erişiminin artmasını bekliyoruz, ancak fiyatlar hâlâ yüksek olduğundan bu fırsatçılık olacaktır.
 

Segment kapitalizasyonu, takipteki finansman ve değer düşüklüğü öncesi kâr tamponlarının toplam rezervlerinin tam olarak karşılanması ile desteklenen yeterli düzeydedir. Segment adi özkaynak Tier 1 oranı (2023 sonu: %15,6), alfa faktörü ve sektör genelindeki hoşgörülerden kaynaklanan sırasıyla 400bp ve 250bp’lik bir artış (Fitch tahminleri) içermektedir. Bununla birlikte, kapitalizasyon makro ve varlık kalitesi risklerine, liranın değer kaybına ve büyümeye duyarlıdır.
 

Rapor, “Türkiye İslami Bankalar Gösterge Tablosu: 2024” raporuna www.fitchratings.com adresinden veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@