SECP: "İslami finansal kuruluşlar AAOIFI standartlarına uymalıdır."

Pakistan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SECP); İslami finans kuruluşlarının, İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) tarafından yayınlanan ilgili tüm standartlara uymaları gerektiğini bildirdi

İslami Finans 09.02.2024, 11:19 09.02.2024, 13:37
SECP: "İslami finansal kuruluşlar AAOIFI standartlarına uymalıdır."

İslami finansal hizmetler sunan kuruluşlar da dahil olmak üzere tüm İslami finans kuruluşlarının, İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) tarafından yayınlanan ilgili tüm standartlara uymaları gerekecek..

Bu bağlamda, Pakistan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SECP) Cuma günü bir kavram notu yayınladı.

SECP'ye göre Komisyon, kapsamı doğrultusunda, AAOIFI'den ilgili standartların ve/veya maruz kalma taslaklarının yeni yayınlanması hakkında bildirim aldıktan sonra paydaşları periyodik olarak bilgilendirebilir.

SECP 2022-23 İÇİN İLK İSLAMİ FİNANS BÜLTENİNİ YAYINLADI

SECP, bu tür bir standardizasyona ulaşmak için halihazırda AAOIFI standartlarının benimsenmesi/uyarlanması için esnek ve piyasa odaklı bir strateji uygulamaktadır. Bu politika, sektörden gelen geri bildirimlere ve iç piyasada ortaya çıkan kısıtlamalara karşı son derece duyarlıdır.

AAOIFI tarafından yayınlanan Şeri Standartlar ve ICAP tarafından yayınlanan ve Komisyon tarafından halihazırda bildirilmiş olan İslami Finansal Muhasebe Standartları, bu yönde gerekli değişiklikler komisyon tarafından onaylanmadığı sürece bağlayıcı olmaya devam edecektir.

AAOIFI tarafından yayımlanan Şeri Standartlar ile ICAP tarafından yayımlanan ve Komisyon tarafından bildirilmiş olan İslami Finansal Muhasebe Standartlarının çakışması durumunda, IFAS'a uyum zorunlu olacak ve öncelikli olacaktır.

Dünya çapında yapılan deneyler ve düzenleyici müdahaleler süresince, İslami Finans Kurumlar'da standardizasyon sağlamak için kullanılan mevcut benimseme stratejisinin daha az etkili ve marjinal olarak verimli olduğu gözlemlenmiştir. Mevcut strateji, büyük ölçüde sadece Şeri standartların benimsenmesine dayandığı için kapsamlılıktan yoksundur.

Ayrıca, İslami Finans Kurumlarının güvenilir bir şekilde işlemesi için gerekli olan Şeri, yönetişim ve muhasebe standartları arasındaki entegrasyonu göz ardı etmektedir. SECP son olarak, mevcut stratejinin sektörün geri bildirimine ilişkin çok pasif ve daha az etkileşimli bir benimseme süreci sunduğunu ve sektörün standardizasyon için gerçek potansiyeline hazır olmasına etkili bir şekilde katkıda bulunmadığını belirtiyor.

Halihazırda standardizasyonun odak noktası, AAOIFI'nin Şeri standartlarının ve ICAP tarafından geliştirilen İslami Finansal Muhasebe Standartlarının benimsenmesi ile sınırlıdır ve bu da ihtiyaç temelindedir.

AAOIFI, uluslararası İslami finans uygulamalarında aşamalı bir uyumlaştırma sağlamak amacıyla bugüne kadar İFK'lar ve İslami finans işlemleri ve yapıları için Şeri, muhasebe, denetim, yönetişim ve etik alanlarında toplam 119 standart ve teknik bildiri yayınlamıştır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@