Suudi Arabistan önümüzdeki 1-2 yıl içinde Körfez İş birliği Konseyi'nin İslami finans alanındaki büyümesine liderlik edecek

Genel olarak 2023'te sukuk ihraç hacimlerinin azaldığı düşünülürken yeni ihraçlar vadesi geçmiş sukuku aşacak ve bu da bu yıl sektör büyümesine başka bir olumlu katkı sağlayacak.

İslami Finans 17.11.2023, 11:54 17.11.2023, 14:10
Suudi Arabistan önümüzdeki 1-2 yıl içinde Körfez İş birliği Konseyi'nin İslami finans alanındaki büyümesine liderlik edecek

S&P Global Ratings'e göre, Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez İş birliği Konseyi (KİK) ülkeleri önümüzdeki 1-2 yıl içinde İslami finans sektörünün büyümesini desteklemeye devam edecek.

Krallıktaki büyüme kısmen Suudi bankacılık sistemi ve sukuk piyasası için ek büyüme fırsatları yaratacak olan Vizyon 2030'un uygulanmasından kaynaklanacak.

Derecelendirme kuruluşu, "İslami finansın iklim geçişindeki rolü" başlıklı raporunda,

"Genel olarak 2023'te sukuk ihraç hacimlerinin azaldığı düşünülürken, yeni ihraçlar vadesi geçmiş sukuku aşacak ve bu da bu yıl sektör büyümesine başka bir olumlu katkı sağlayacak. İslami finans varlıkları 2022'de neredeyse 3 trilyon dolara ulaştı ve sektörün 2023-2024'te %10 büyümesi planlanıyor. Sürdürülebilir sukuk için en çok ihraç eden ülkeler arasında Suudi Arabistan ve BAE yer alıyor ve 2023 yılının ilk dokuz ayında ihracın %70'inden fazlasına katkıda bulunuyor.


Suudi Vizyon 2030'un uygulanması ve bu iki ülkeden daha fazla ihraç görmeyi bekliyoruz. Daha genel olarak, Körfez İş birliği Konseyi hükümetlerinin ekonomilerini çeşitlendirme ve sürdürülebilirliğini artırma yönündeki taahhütleri, sürdürülebilir tahvil ve sukuk piyasalarından yararlanma fırsatları yaratacaktır.” şeklinde belirtildi.
 


S&P'ye göre 30 Eylül 2023 itibarıyla sürdürülebilir ihraçların %35'i sukuk biçimindeydi; bu da sektörün küçük boyutuna rağmen İslami finansın önemli bir rol oynayacağını gösteriyor. S&P, İslami finans ilkelerinin küresel uyumlaştırılmasının, çekirdek piyasalarda iklim değişikliğini hafifletme önlemlerini finanse etmek amacıyla sürdürülebilir sukuk ihracına yönelik süreci kolaylaştırmasını bekliyor.


Üstelik uyumlaştırma, sürdürülebilir sukuk ihracını daha basit hale getirebilir ve İslami finansa daha az aşina olan yatırımcılar için potansiyel bir finansman seçeneği olarak kullanılabilir hale getirebilir. Raporda, sürdürülebilir sukuktan elde edilen gelirlerin nihai kullanımının sağlam bir şekilde denetlenmesinin, bu küçük ama genişleyen pazarın bütünlüğünü güçlendirmesinin muhtemel olduğu belirtildi.

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@