Yüksek petrol fiyatları, BAE ve Suudi Arabistan'da İslami fintech sektörünün büyümesini destekliyor
İslami bankacılığın köklü olduğu ülkeler sektörün büyümesine öncülük edecek.
Moody's Investors Service tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, Suudi Arabistan ve BAE gibi KİK ülkelerindeki İslami fintech sektörü, uygun petrol fiyatlarından kaynaklanan bol likidite nedeniyle yüksek yatırım kapasitesinin de etkisiyle güçlü bir büyüme yaşıyor.
Küresel İslami fintech sektörü 2021 yılında %61 oranında büyürken, konvansiyonel finans için küresel fintech sektörünün sadece %0,8'ini oluşturdu.
Moody's, "Orta Doğu ve Asya'nın bazı bölgelerindeki ağırlıklı olarak İslami bankacılık sistemleri, dijital finans alanındaki yenilikleri kolaylaştıran 'açık' bankacılık kurallarına giderek daha fazla yönelmesiyle sektörün büyümeye devam etmesini bekliyoruz" dedi.
İslami fintech firmalarının çoğu Endonezya, Birleşik Krallık, BAE, Suudi Arabistan ve Malezya'da bulunuyor ve küresel İslami fintech operasyonlarının %59'una ev sahipliği yapıyor.
Büyüme, İslami ekonomi için güçlü düzenleyici destekler, Müslüman nüfusunun yoğun olduğu ülkeler (İngiltere hariç), gelişmiş İslami bankacılık sektörleri ve İslami finans gelişimini destekleyen yeteneklerin mevcudiyeti gibi çeşitli olumlu faktörlerden kaynaklanmaktadır.
BAE'deki başlıca fintech oyuncuları arasında KOBİ'lere İslami usullere uygun finansman sunan Dubai merkezli eşler arası kredi platformu Beehive ve İslami bankacılık, finansman ve Tekafül çözümleri sunan Aafaq Islamic Finance yer almaktadır.
Sektörün büyümesi, İslami bankacılığın köklü olduğu ülkelerde yoğunlaşmaya devam edecek ancak Müslüman nüfusun talebi yönlendirdiği İngiltere gibi çekirdek olmayan İslami pazarlarda da güçlü kalması bekleniyor.
Moody's, "İslami fintech varlıklarının, mevcut %0,8 seviyesinden 2025 yılına kadar küresel fintech sektörünün %1'ini aşmasını bekliyoruz" dedi.
Buna karşılık, yerleşik kurumların daha istikrarlı finansmanından yoksun olan birçok geleneksel fintech, özellikle de düzenli olarak öz sermaye finansmanı enjeksiyonu gerektiren "şimdi inşa et, sonra kâr et" yaklaşımını benimseyenler, operasyonlarını küçülttü.
Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans