Mısır'da sukuk ihraç lisansı başvuruları onaylandı

Mısır Finansal Düzenleme Kurumu, Abu Dhabi Capital'in sukuk ihraç lisansı alma talebini onayladı.

Küresel Ekonomi 23.08.2023, 10:42 23.08.2023, 11:00
Mısır'da sukuk ihraç lisansı başvuruları onaylandı

Daily News Egypt tarafından, Abu Dhabi İslam Bank'ın bir yan kuruluşu olan Abu Dhabi Capital ve Mısır Ulusal Bankası'nın, sukuk ihraç eden şirketler kurmak için Finansal Düzenleme Kurumu'ndan (FRA) ilk onayı aldığı açıklandı.

Her iki şirketin de faaliyetleri yürütmek için nihai onayı beklediği ve her birinin sermayesinin yaklaşık 10 milyon Mısır Lirası olduğu belirtiliyor.

BANQUE MISR, SUKUK İHRAÇ İŞLEMİNİ YÖNETEN ÜÇÜNCÜ ŞİRKET

Banque Misr'in zaten yeni bir şirket aracılığıyla sukuk ihraç etme lisansı aldığı ve şu anda birçok sukuk ihraç işlemini yöneten üçüncü şirket olduğu belirtiliyor.

Mısır'daki ilk sukuk ihraç işlemi 2020 yılında Talaat Moustafa Group lehine gerçekleştirildi ve işlem EFG Hermes tarafından 2 milyar Mısır Lirası değerinde yönetildi. Bunun ardından, Mısır'a Yatırım ve Gayrimenkul Geliştirme lehine kira sukuku da dahil olmak üzere birçok sukuk işlemi gerçekleştirildi. Geçen yıl toplam değeri 12.851 milyar Mısır Lirası olan 6 sukuk işlemi gerçekleştirildi.

SUKUK İHRACI NEDİR?

TKBB tanımına göre en basit şekliyle sukuk, bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını göstermektedir. Sukukta yer alan hak-iddia sadece nakit akışı hakkı değil aynı zamanda mülkiyet hakkıdır. Sukuklar temel olarak varlık sepetinde mülkiyet hakkından oluşan menkul kıymettir.

Sukuk, yatırımcısına faiz yerine finanse edildiği varlıktan elde edilen gelir/kardan pay verir. 

İslami finansman sertifikası olarak da nitelendirebilen sukuk, esas olarak varlık finansmanı için çıkarılmakta olup, sukuk ihracı ile elde edilen fonla alınan varlık/yapılan yatırımdan elde edilecek gelirin sukuk sahiplerine belli dönemlerde ödenmesi esasına dayanmaktadır.

İlk olarak Malezya hükümeti tarafından, İslami bankaların varlık yönetimini kolaylaştırmak amacıyla 2002 yılında ihraç edilmiş, müteakiben bu tür ihraçlar diğer İslam ülkelerinde ve Müslüman olmayan ülkelerde de yapılmaya başlanmıştır. Devletler veya özel şirketler tarafından ihraç edilen sukuklar, İslami finans sisteminde hızla gelişen yatırım araçları arasında yer almaktadır. 

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@