Refinitiv, 2021 İslamî Finans Gelişmişlik Göstergesine ilişkin Bulguları Yayınladı

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu (LSEG) şirketi Refinitiv tarafından bugün yayınlanan 2021 İslamî Finans Gelişmişlik  Göstergesine (IFDI) göre İslamî finans sektörünün 2025 yılında 4,94 trilyon dolar ulaşması bekleniyor.

Küresel Ekonomi 30.11.2021, 17:07 01.12.2021, 17:39
Refinitiv, 2021 İslamî Finans Gelişmişlik Göstergesine ilişkin Bulguları Yayınladı

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu (LSEG) şirketi Refinitiv tarafından bugün yayınlanan 2021 İslamî Finans Gelişmişlik  Göstergesine (IFDI) göre İslamî finans sektörünün 2025 yılında 4,94 trilyon dolar ulaşması bekleniyor.

Rapor, fintech sektörünün büyümesi ve Malezya, Endonezya, Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE tarafından yönetilen dijital bankalar dâhil olmak üzere bu yılki yeni eğilimlere odaklandı. Güneydoğu Asya ülkeleri Malezya ve Endonezya, en üst sıralarını arka arkaya ikinci yıl korudu. 

Rapora göre, sektöre ait küresel varlıklar, 2020 yılında %14 oranında arttı ve 3,374 trilyon dolara yükselerek çift haneli büyümesini sürdürdü. İslamî finansın en büyük ikinci sektörü konumunda olan sukuk, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ve Güneydoğu Asya'nın desteğiyle 2020 yılında %16 oranında büyüme sergiledi.

Rapor, Suudi Arabistan'ın İslamî finans varlıklarının 2020 yılında %18 artarak 826 milyar dolara yükseldiğine değindi. Yönetişimdeki gelişmeler ve kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) göstergesindeki lider konumu sayesinde Suudi Arabistan'ın IFDI puanı 2020 yılında, 2019'da sahip olduğu 64 puandan 74'e yükselerek onu beşinci sıradan üçüncü sıraya taşıyarak Malezya ve Endonezya'nın arkasında yerini almasını sağladı.

Endonezya Ulusal İslamî Ekonomi ve Finans Komitesi (KNEKS) İcra Direktörü Ventje Rahardjo, "Endonezya IFDI 2021'de sahip olduğu ikinci sırayı korumaya devam etti. Ülke; başta eğitim, araştırma, farkındalık ve devlet desteği olmak üzere göstergelerin büyük bir kısmında daha yüksek puanlara erişmeyi başardı. Ulusal ekonomik direncimizi güçlendirme stratejimizin bir parçası olarak İslamî finans sektörünün büyümesini sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu şirketi Refinitiv'in İslamî Finans Başkanı Mustafa Adil, "İslamî finans sektörü, iklim hedeflerine ulaşma yolunda dünya çapında daha aktif bir katılımcı olmak amacıyla yeni oyuncuları çekmeye ve ürün ve hizmetlerini geliştirmeye devam ediyor." dedi. 

Adel, "Kilit İslamî finans yetki alanları; sürdürülebilirlik ile çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) politikalarına odaklanmıştır. 2020 yılına baktığımızda; Malezya, Endonezya ve Suudi Arabistan'ın sosyal ve yeşil dostu projeleri finanse etmek üzere sukuktan yararlandıkları için dikkate değer aktörler olduklarını görüyoruz." diye ekledi. 

"ileriye dönük olarak ise Malezya ve Suudi Arabistan merkez bankaları ilk dijital bankacılık lisanslarını verdiğinde daha fazla gelişme görmeyi bekliyoruz. İngiltere ve ABD merkezli İslamî fintech'ler de dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor, bunun yanı sıra Pakistan ve Orta Asya'dan da yeni adaylar görmeyi bekliyoruz." diye belirtti. 

Rapor, analiz aşamasında dünya çapında 135 ülkeden gelen istatistiklere dayanan İslamî Finans Gelişmişlik Göstergesinden (IFDI) yararlanıyor. Küresel İslamî finans sektörünün durumunun bir turnusolü olan rapor; bilgi, yönetişim, kurumsal sosyal sorumluluk ve farkındalık ölçütlerinde ülke puanlarını ölçmektedir.

LSEG şirketi Refinitiv

Bir LSEG (Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu) şirketi olan Refinitiv, dünyanın en büyük finansal piyasa verileri ve altyapısı sağlayıcılarından biridir. 190 ülkede sayısı 40.000'i aşkın müşteriye ve 400.000'i aşkın son kullanıcıya sahip olan Refinitiv, küresel finans piyasasındaki katılımcılara destek oluyor. Müşterilerin kritik yatırım, ticaret ve risk kararlarını güvenle yürütmesini sağlayan bilgi, içgörü ve teknoloji sağlıyoruz. Eşsiz açık platformunu sınıfının en iyisi veri ve uzmanlık ile bir araya getirerek, insanları ile seçim ve fırsatlar arasında bir bağlantı kurarak müşterilerimiz ve ortaklarımızın performans, yenilik ve büyümeye ulaşmalarını sağlıyoruz.

Kaynak: Refinitive 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@