Tayland, yerel ekonomiyi desteklemek için helal koridoru başlatıyor

Tayland hükümeti; Yala, Pattani, Narathiwat ve Satun'un güney sınır illeri ile Songkhla ilçelerinde helal ekonomik koridoru (HEC) başlattı.

Küresel Ekonomi 17.08.2023, 13:01 18.08.2023, 14:44
Tayland, yerel ekonomiyi desteklemek için helal koridoru başlatıyor

Girişim, Tayland Ulusal Haber Bürosu'nun bildirgesine göre yerel ekonomiyi güçlendirmeyi, yerel halkın yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve Tayland'ı Şer'i uyumlu helal ürünlerin küresel bir merkezi olarak kurmayı amaçlıyor.

Tayland Güney Sınır İlleri İdaresi Merkezi Genel Sekreteri Tümamiral Somkiat Ponprayoon, "Bölgenin Arap Dünyası ile tarihsel ticaret bağlantıları ve önemli Müslüman nüfusu, onu helal koridoru için ideal bir aday haline getiriyor" diyerek koridorun önemini belirtiyor. Girişim, İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) pazarından yararlanmayı ve ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Ponprayoon sözlerine şöyle devam ediyor; "Tayland, zaten Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) bölgesinden ve özellikle Suudi Arabistan gibi Orta Doğu ülkelerinden gelen helal yatırımcılarıyla görüşmelere girmiş durumda ve bu yatırımcılar HEC'ye yatırım yapmaya ilgi göstermişlerdir."

HELAL KORİDORUNUN TEMEL HEDEFİ HELAL ET İHRACATINI TEŞVİK ETMEK 

Koridorun temel hedefleri arasında, İslam ülkelerine helal et üretimini ve ihracatını teşvik etmek yer alıyor; bunun içinde sığır, tavuk ve keçi eti bulunuyor.

Bu amaçla, idari merkez, hayvancılık departmanı, Ulusal Çiftçi Konseyleri ve sığır yetiştirme dernekleri gibi ortaklarla işbirliği yaparak beş ildeki 10,000'den fazla çiftçinin helal et üretim kampanyasına katılmasını teşvik edildiği açıklamada belirtildi.

HEC aynı zamanda Müslüman dostu turizmi ve sağlık aktivitelerini çekmeyi hedefliyor. Bu bağlamda yerel hastaneler, oteller ve spa tesisleri, Müslüman turistlere yönelik helal uygulamaları benimsemeye teşvik ediliyor.

DÜNYA HELAL ZİRVESİ HAKKINDA

Her yıl düzenli olarak gerçekleşen Dünya Helal Zirvesi, dünyanın dört bir yanından uluslararası profesyoneller, akademisyenler ve fıkıh uzmanlarının katılımıyla helal sektörü ile ilgili en son gelişmeleri ve güncellemeleri gün ışığına çıkaran dünyanın en büyük helal etkinliğidir.

Zirve, finans, turizm, gıda, ilaç, eczacılık, kozmetik, tekstil, tesettür moda ve diğer sektörlerde helal ekonomisi ile ilgili konuların tartışıldığı konferanslara ev sahipliği yaparak helal konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Helal sektör öncüleri ve diğer paydaşların yer aldığı, helal endüstrisindeki başlıca zorlukları ve fırsatları ele alacak interaktif panel oturumları ile bilimsel sunumlar ve seminerler sunmak için hazırlanan Dünya Helal Zirvesi, oldukça kapsamlı bir program.

Dünya Helal Zirvesi ayrıca akademisyenleri, araştırmacıları, kurumsal paydaşları ve iş insanlarını, helal sektörünün öncüleri ve önde gelen konuşmacıları ile tek çatı altında buluşturuyor.

Dünya Helal Zirvesi helal uzmanlarının fikir alışverişinde bulunmaları ve değerli deneyimlerini paylaşmaları için uluslararası bir platform sağlamaktadır. Zirve programında helal sektöründeki güncel trendler tartışılacak ve alanında yetkin kurum yetkilileri ve profesyoneller tarafından helal pazarındaki yeni yönler belirlenecektir.

Bu yıl da 23-24-25 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan zirvede 2023 yılı strtejik planlar ve geleceğe dair tavsiyeler konuşulacak. 

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@