TKBB ile Özbekistan Bankacılık ve Finans Akademisi arasında önemli iş birliği

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve Özbekistan Bankacılık ve Finans Akademisi (BFA), İslami finans sektörünün geliştirilmesi adına Özbekistan'ın başkenti Taşkent’te mutabakat zaptı imzaladı. Mutabakat zaptına ilişkin açıklamalarda bulunan TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, bu anlaşmanın Özbekistan'ın İslami finans alanındaki potansiyeli ve kapasitesi göz önüne alındığında, ülkede İslami / katılım finans sektörünün oluşması için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Küresel Ekonomi 22.05.2023, 09:50 22.05.2023, 12:49
TKBB ile Özbekistan Bankacılık ve Finans Akademisi arasında önemli iş birliği

Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Özbekistan Bankacılık ve Finans Akademisi, İslami Finans sektörünün geliştirilmesi için 18 Mayıs 2023 tarihinde Özbekistan'ın Taşkent şehrinde bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı.

BİLGİ VE UZMANLIK PAYLAŞIMI YOLUYLA İSLAMİ FİNANS ALANINDA İŞ BİRLİĞİ İÇİN ALTYAPI OLUŞTURACAK

Yapılan anlaşma ile Özbekistan'da İslami bankacılık faaliyetlerinin büyümesini teşvik etmek amacıyla bilgi ve uzmanlık paylaşımı yoluyla İslami finans alanında iş birliği için bir altyapı oluşturulması hedefleniyor. Anlaşmaya göre; TKBB ve BFA tarafından ortak projeler düzenlemek, zirveler, forumlar, konferanslar, seminerler ve İslami bankacılık ve finans alanındaki gelişmelerle ilgili diğer etkinlikleri organize etmek için birlikte çalışma kararı verildi. Ayrıca her iki ülke arasında gerçekleşen bu anlaşma ortak eğitim ve işbaşı deneyim programları, kapasite geliştirme, yayın faaliyetleri, veri erişimi, teknik destek sağlamayı ve karşılıklı akademik faaliyetler gerçekleştirmeyi öngörüyor.

Mutabakat Zaptı’nı imzalayan TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural ve BFA Rektörü Dr. Elmurod Khoshimov anlaşmanın önemine dair açıklamalarda bulundu.

ÖZBEKİSTAN’DA KATILIM FİNANSIN GELİŞMESİ ADINA ÖNEMLİ BİR ADIM

TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, bu anlaşmanın Özbekistan'ın İslami finans alanındaki potansiyeli ve kapasitesi göz önüne alındığında, ülkede İslami / katılım finans sektörünün oluşması için önemli bir adım olduğunu belirtti. İsmail Vural, “Bu Mutabakat Zaptı aracılığıyla TKBB ile BFA arasındaki ortaklık, her iki kuruluş için İslami finans alanında iş birliği alanlarını keşfetme fırsatı sunmaktadır. İmzalanan Mutabakat Zaptı'nda da vurgulandığı üzere, İslami finans ürün ve hizmetlerine ilişkin farkındalığı artırmak için BFA ile sertifika programları, çalıştaylar, kapasite geliştirme programları vb. ortak girişimler yürütmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, iki kurum arasında düzenli bilgi ve en iyi uygulamaların paylaşılmasını ve Türkiye'nin bu alandaki 40 yıllık deneyimini aktarması sağlayacaktır.” dedi.

YASAL ALTYAPI TAMAMLANIYOR

Dr. Elmurod ise anlaşma için Özbekistan'da katılım bankacılığı hizmetlerine önemli bir ilgi olduğunu söyledi. Hükümetin ülkenin finans piyasasındaki bu potansiyelden yararlanmanın yollarını araştırdığını aktaran Dr. Elmurod sözlerine şöyle devam etti; “Cumhurbaşkanı'nın 28 Aralık 2020'de İslami finans için yasal bir çerçeve oluşturulmasının önemini vurgulayan Oliy Majlis'e hitaben yaptığı konuşmada özetlenen girişimine yanıt olarak, hükümet böyle bir çerçeveyi aktif olarak geliştirmeye başladı. Konuşmanın ardından, 20 Nisan 2022 tarihinde Özbekistan Cumhuriyeti NOQ-765 sayılı "Kredi Kuruluşları ve Mikro Finansman Faaliyetleri Hakkında Kanun" kabul edildi. Bu Kanunun 5. Maddesi, ticari bankaların da İslami finansmanla ilgili hizmetler sunmaya yetkili olduğunu belirtmektedir.” 

HER İKİ ÜLKEDE EKONOMİK BÜYÜME HEDEFLENİYOR

TKBB ve BFA arasındaki ortaklık, bilgi ve en iyi uygulamaların paylaşımı yoluyla Özbekistan'da İslami bankacılık sektörünün gelişimini teşvik etmeyi, Özbekistan pazarının ihtiyaçlarını karşılayan yeni İslami bankacılık ürün ve hizmetleri geliştirmeyi, İslami finans alanındaki beceri ve bilgilerini artırmak için Tarafların personeline yüksek kaliteli, donanımlı ve özelleştirilmiş eğitim ve sertifika programları sağlamayı amaçlamaktadır. Finans sektörüyle ilgili deneyimlerin paylaşılması yoluyla, her iki tarafın da genel olarak bölgede ve özel olarak Özbekistan'da katılım bankacılığı konusunda farkındalığı artırmak için birlikte çalışmasını sağlayacaktır. Ayrıca, İslami bankacılığın yaygınlaşmasını sağlayan iş birlikçi girişimler yoluyla her iki ülkede ekonomik büyümeyi teşvik edecek, iyi tasarlanmış ve değer odaklı ürün ve hizmetlerle reel sektörü ve müşterileri destekleme fırsatları sunacaktır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@