Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi (TDBBK) yıllık toplantısı Özbekistan ev sahipliğinde gerçekleşti

Özbekistan Bankalar Birliği ev sahipliğinde Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi (TDBBK) yıllık toplantısının üçüncüsü 6-9 Mayıs 2024 tarihleri arasında Özbekistan'ın Taşkent şehrinde gerçekleşti.

Etkinlik Köşesi 08.05.2024, 15:26
Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi (TDBBK) yıllık toplantısı Özbekistan ev sahipliğinde gerçekleşti

TKBB’nin de üyeleri arasında bulunduğu Konsey’in bu yılki toplantısına TKBB tarafından üst düzey katılım gösterildi. Toplantı vesilesiyle, konsey üyeleri ile ikili ilişkilerini daha da ileriye taşımayı ve özellikle İslami finans alanında bölgedeki stratejik ortaklığını güçlendirmeyi amaçlayan TKBB, bölgedeki finans sektörünün gelişimine katkı sunmak için önemli bir adım atarak, Kazakistan Cumhuriyeti Bankalar Birliği (ABRK) ile mutabakat zaptı (MoU) imzaladı. TKBB Genel Sekreteri Vural, yapılacak bu anlaşmanın finans ve bankacılık sektörünün gelişimine, Türk devletleri bölgesinin ekonomisine ve uluslararası paydaşlara önemli katkılar sağlamasını temenni etti.

Yıllık toplantı ile 7 Mayıs 2024 tarihinde "Finansal trendler-Fintek ve bankalar, dijital paralar, dolandırıcılıkla mücadele, İslami bankacılığın yaygınlaşması" konulu konferans gerçekleşti.

Özbekistan Fintek Derneği Başkan Yardımcısı Otabek Nasyrov'un moderatörlüğünde düzenlenen açılış seremonisi, Özbekistan Bankalar Birliği Genel Müdürü Bakhtiyar Khamidov’un konuşmaları ile başladı.

Konferansta, TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural selamlama bölümünde ana konuşmacı olarak yer alırken TKBB Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Çınar, İslami Bankacılığın Yaygınlaştırılması panelinde hem moderatör hem de konuşmacı olarak bulundu. Konferans, Türk devletleri arasındaki diyaloğu geliştirmek, güncel konuları tartışmak ve uluslararası alanda en iyi uygulamaları paylaşmak için düzenlendi.

Seremoni, Azerbaycan Bankalar Birliği Başkanı Zakir Nuriyev, TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, Kazakistan Bankalar Birliği İcra Komitesi Başkanı Marat Baitokov, Kırgızistan Bankalar Birliği Başkanı Anvar Abdrayev ve Türk Devletleri Bankacılık Birlikleri Konseyi Başkanı Alpaslan Çakar’ın konuşmaları ile nihayete ererken, konferans başlatıldı.

TÜRK DEVLETLERİ İLE İŞ BİRLİĞİ ALANLARI

TDBBK’nın Yönetim Kurulu Başkanı statüsüyle Konferans’ın açılış konuşması yapan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, “Paylaştığımız Türk dünyasının ortak tarih ve kültürel birikiminden aldığımız gücü; ekonomi ve bankacılık sektörlerimizi geliştirmek için kullanıyoruz. Devletlerimiz arasında oluşan sağlam temellere dayalı siyasi ve toplumsal ittifakı ekonomik alanda da somutlaştırmak istiyoruz. Birliklerimizin, temsil ettiğimiz üyelerin; yakın ve koordineli etkileşimiyle kurulacak iş birliklerinin birçok alana sirayet ederek; ticaret, turizm, sanayi ve finansal sektörlerimizi çok daha güçlü hale getireceğine inanıyoruz” dedi.

Konsey toplantısına ev sahipliği yapması dolayısıyla Özbekistan Bankalar Birliği Başkanı Bahtiyar Hamidov’a teşekkür eden Alpaslan Çakar, “2022’de İstanbul’da başladığımız yolcuğa, geçen yıl Bakü, bu yıl da Taşkent’le devam ediyoruz. Bu yılki toplantılara ev sahipliği yapması, bizleri en güzel şekilde ağırladığı için Sayın Hamidov’a şükranlarımı sunarım” diye konuştu.

TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, son yıllarda hem bölgesel hem de uluslararası konularda Türk devletleri ile destek ve iş birliği içerisinde olduklarının altını çizip “Birliğimiz daha önce mutabakat zaptı imzaladığı Azerbaycan Bankalar Birliği, Özbekistan Bankalar Birliği ve Özbekistan Bankacılık ve Finans Akademisi ile olduğu gibi Kazakistan Bankalar Birliği ve tüm TDBBK üyelerine İslami finans faaliyetleri kapsamında kapasite geliştirme, sertifikasyon, eğitim ve işbaşı deneyim programları, çalıştay gibi ortak girişimlerde bulunarak İslami finans ürün ve hizmetleri hakkında destek sunmayı arzu etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Konseye istinaden ikili ilişkilerin daha ileriye taşınmasının ve özellikle İslami finans alanında bölgedeki stratejik ortaklığın güçlenmesinin hedeflendiğini aktaran TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, Kazakistan Cumhuriyeti Bankalar Birliği (ABRK) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) arasında gerçekleşecek olan mutabakat zaptı (MoU) imza töreninin gerçekleşeceğini vurguladı. Ardından Vural, konsey üyelerini 13 Haziran 2024 tarihinde İstanbul'da hibrit gerçekleştirilecek olan 1. Uluslararası İstanbul Sukuk Zirvesi’ne davet edip kurul toplantısının verimli geçmesini temenni ederek konuşmalarını sonlandırdı.

TDBBK HAKKINDA

Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi, üye banka birlikleri arasında iş birliğini geliştirmek, bankacıların ve iş insanlarının taleplerini doğru değerlendirmek, bankacılık sektörünü geliştirmek, reel sektör ve ülke ekonomileri için olumlu çıktılar üretmek, sektörle ilgili konularda ve çözüm önerilerinde istişarelerde bulunarak tecrübeleri paylaşmak amacıyla faaliyet göstermek amacıyla İstanbul'da 4 Kasım 2022 tarihinde kurulmuştur.

Konseye üye Birlikler aşağıda yer almaktadır:

  1. Türkiye Bankalar Birliği (TBB)
  2. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB)
  3. Azerbaycan Bankalar Birliği (ABA)
  4. Kazakistan Cumhuriyeti Bankalar Birliği (ABRK)
  5. Kırgızistan Bankalar Birliği (UBK)
  6. Özbekistan Bankalar Birliği (UBA)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@