ADIB, 500 milyon dolarlık yeşil sukuk ihracını başarıyla gerçekleştirdi

Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB), bugün yeşil sukuk ihracı yoluyla 500 milyon ABD doları tutarında başarılı bir kaynak sağladığını ve böylece dünyanın bir finans kuruluşu tarafından ihraç edilen ilk yeşil ABD doları sukukunu ihraç ettiğini duyurdu.

Sukuk 10.11.2023, 12:54
ADIB, 500 milyon dolarlık yeşil sukuk ihracını başarıyla gerçekleştirdi

Önde gelen bir finans kuruluşu olan Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB), bugün yeşil sukuk ihracı yoluyla 500 milyon dolar tutarında başarılı bir kaynak sağladığını ve böylece dünyanın bir finans kuruluşu tarafından ihraç edilen ilk yeşil dolar sukukunu ihraç ettiğini duyurdu. Moody's tarafından A2 ve Fitch tarafından A+ olarak derecelendirilen ve her iki durumda da görünümü istikrarlı olan ADIB, Fitch tarafından A+ olarak derecelendirilen beş yıllık kıdemli sukuku, altı ayda bir ödenecek yıllık yüzde 5,695 kâr oranıyla fiyatlandırdı. Yeni Sukuk, Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın Uluslararası Menkul Kıymetler Piyasası ve Sürdürülebilir Tahvil Piyasası'nda listelenecek ve işlem görecektir.


İhraç, 100'den fazla küresel ve bölgesel yatırımcının ilgisini çekerek olağanüstü bir taleple karşılanmış ve nihai emir defteri 2,6 milyar ABD doları ile kapanarak 5,2 kat fazla talep görmüştür. Bu durum, başlangıçta 145 baz puan olarak öngörülen nihai fiyatın anlamlı bir şekilde 30 baz puan düşürülerek beş yıllık ABD Hazine Faizi üzerinden 115 baz puana çekilmesine olanak sağlamıştır.


ADIB, bu ihracın net gelirine eşit bir tutarı, yeşil projelerin finansmanını veya yeniden finansmanını ve ADIB Sürdürülebilir Finans Çerçevesi'ndeki Uygunluk Kriterleri altında açıklanan uygun yeşil projeler için müşterilerin finansmanını içerebilecek iklim geçişini hızlandırmak için uygun yeşil projeleri finanse etmek üzere tahsis etmeyi amaçlamaktadır.


ADIB Grup İcra Kurulu Başkanı Nasser Al Awadhi şunları söyledi:

"ADIB'nin iklim değişikliğini ele alma ve çevreyi koruyan ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olan sürdürülebilir çözümleri geliştirme çabalarına dayanan, ABD Doları cinsinden ilk yeşil Sukuk'u ihraç eden dünyadaki ilk finans kuruluşu olmaktan heyecan duyuyoruz. Bu, sürdürülebilirlik yolculuğumuzda önemli bir adımdır ve bankanın bugün toplumun karşı karşıya olduğu acil çevresel ve sosyal sorunları ele almak için sermayeyi katalize etme rolünü daha da genişletecektir. Geniş bir yelpazedeki yerel, bölgesel ve uluslararası yatırımcılardan olağanüstü bir ilgi gördük. Bu ihraca gelen talep, ihraç büyüklüğünün 5.2 katını aşarak küresel yatırımcıların ADIB'nin varlık kalitesine olan muazzam talebini ve güvenini ortaya koydu. Fiyatlandırma önemli ölçüde sıkılaştırıldığı için bu güçlü uluslararası talebin devam ettiğini görmekten de memnuniyet duyuyoruz. Bu Sukuk'un genel başarısı ADIB'nin net ESG çerçevesine ve hem pazar payını büyütme hem de sürdürülebilir getiri sağlama konusundaki güçlü geçmişimize atfedilebilir."


İhraç, MENA'ya %78, Avrupa'ya %13, Asya ve ABD'ye %9 nihai tahsisat ile üç bölgedeki geniş talep tarafından yönlendirildi. Yatırımcı türüne göre, özel bankalar %26, Varlık ve Fon yöneticileri %17, ticari bankalar %42 ve diğerleri %16'dır.


ADIB, Standard Chartered Bank'ı Tek Global Koordinatör ve Sürdürülebilirlik Yapılandırıcısı olarak görevlendirirken ADIB, Emirates NBD, First Abu Dhabi Bank ve Sharjah Islamic Bank'ı Ortak Lider Yöneticiler ve Bookrunners olarak görevlendirdi.


ADIB'nin ilk yeşil Sukuk ihracı, firma çapındaki sürdürülebilirlik stratejisinin bir parçasıdır ve hangi projelerin "yeşil", "sosyal" veya "sürdürülebilir" olarak etiketleneceğini belirleyen kriterleri ve uygunluk şartlarını belirleyen ADIB Sürdürülebilir finans Çerçevesi uyarınca ihraç edilmiştir. Çerçeve, Yeşil, Sosyal ve Sürdürülebilirlik Sukuklarının ihracı da dahil olmak üzere, bankanın finanse edeceği veya yeniden finanse edeceği projelerin uygunluğunu belirler. ADIB, çerçeve için ISS Corporate Solutions'dan ("ISS") İkinci Taraf Görüşü almış ve çerçevenin ICMA Yeşil Tahvil İlkeleri, Sosyal Tahvil İlkeleri, Sürdürülebilirlik Tahvili İlkeleri ve Kredi Piyasası Birliği Yeşil Kredi İlkeleri ve Sosyal Kredi İlkeleri ile uyumlu olmasını sağlamıştır.

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@