Pakistan'da sukuk ihracı için önemli karar

Pakistan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SECP), İslami finansal bir enstrüman olan sukuk ihracı için Şer'i yapısını standartlaştırmayı amaçlayan bir girişime onay verdi.

Sukuk 16.08.2023, 11:45 16.08.2023, 14:23
Pakistan'da sukuk ihracı için önemli karar

SECP'nin Şer'i Danışma Komitesi (SAC) tarafından onaylanan karar, sukuk alanında şeffaflık ve tutarlılık getiriyor.

Muşaraka (sözleşme ortaklığı) kavramına dayalı standartlaştırılmış çerçeve, sukuk ihracı ve katılım, ihracat anlaşmaları ve muşaraka düzenlemelerini kapsayan kapsamlı taslak anlaşmaları içeriyor.  Ayrıca, 2018 Şeriat Yönetimi Yönetmeliklerine uygun olarak Şer'i uyumlu menkul kıymetlerin ihraç için onay arama sürecini basitleştirmeyi amaçlıyor.

SUKUK İHRACINA İLGİ ARTIYOR

Şirketler tarafından, kısa vadeli işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak ve mali gereksinimlerini finanse etmek için giderek daha fazla sukuk talebinin artması ifade ediliyor. Bu çerçeve, şirketlerin sukuk ihracı sürecini verimli bir şekilde yönlendirmelerine olanak sağlayan bir derecede netlik ve öngörülebilirlik getiriyor.

SUKUK İHRACI NE DEMEKTİR?

Sukuk, yatırımcılara faizsiz sabit veya değişken getiri sağlayan bir yatırım enstrümanıdır. Devlet ya da şirketlere finansman yaratmak için ihraç edilen sukuk yatırımı yapan yatırımcılar, yatırımları oranında kira sertifikasının ihracına dayanak olan varlık ya da hakkın dönemsel getirisine sahip olurlar.

Sukuk ve bono birbiriyle karıştırılan kavramlardır. Sukuk, bonodan farklı olarak borca değil varlığa dayalıdır. Sukuk ihraç eden şirketler, benzer yatırım enstrümanlarında olduğu gibi sürdürdükleri faaliyetleri şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşmak durumundadır. Sukuk, dünyada en yoğun olarak Malezya’da kullanılırken son yıllarda Londra gibi finans merkezlerinde de sukuk ihraçları artmaya başlamıştır. İslami finansın olduğu diğer ülkelerde de kullanılan sukuk ihracı ülkemizde de Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) öncülüğünde artış göstermektedir. 

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@