E-Belediye Uygulamasının Katılım Finansla İlişkisi

T.C. İçişleri Bakanlığı bünyesinde son yıllarda çok kıymetli teknik geliştirmeler yapılmakta ve yerel yönetimlerin bu gelişmeleri bünyelerinde barındırmalarına dair e-belediye hizmetinin yürürlüğe girmesiyle önemli yazılımsal çıktılar sunulmaktadır.

Finansal Okuryazarlık 21.03.2022, 09:49
E-Belediye Uygulamasının Katılım Finansla İlişkisi

E-Belediye Nedir?

67 farklı modül ile irili ufaklı tüm yerel yönetimler (büyükşehir, il, ilçe, belde, su ve kanalizasyon idareleri, birlikler) bu sisteme dahil olarak bütünleşik bir altyapıya kavuşacak ve aynı zamanda bu kurumlarda teknik maliyet asgari düzeye indirilecek. Şu an hali hazırda 1.000 yerel yönetim bu altyapıya kısmen veya tamamen dahil olmuş durumda. 34 belediye ile pilot çalışma yürütülen bu işleyişe 9 bankanın sistemsel uyum sağladığını söylemek mümkün.

Belediyelerin emlak, çevre-temizlik, ruhsat, çöp vb. tüm tahsilatları uzun zamandır ilgili belediyenin web sitesi üzerinden sanal POS aracılığıyla gerçekleştirilmekte olup, vatandaşın bu ödemeleri bankaların hizmet kanallarından (Şube, ATM, İnternet Şube, Mobil Şube ve Telefon Bankacılığı) da yapabilmeleri sağlanmış olacaktır. Hatta otomatik ödeme yöntemi ile dahi bu tip ödemelerin yapılabilmesi bankalar aracılığıyla sunulabilir hale gelecektir.

Hizmetin Stratejik Açıdan Önemi

Belediyelerin tüm alacaklarını çeşitli kanallardan ödemeye imkan tanıyan bu hizmeti Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu Bey yaptığı açılışlarda da dile getirip bu hizmetin önemine değinmektedir. Yerel yönetimlere birçok esneklik ve güvenlik sağlayan bu işleyiş için bakanlık yaklaşık 5 senedir altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Tüm bankaların bu yapıya dahil olması ve 2023 sonuna kadar en az 1.000 yerel yönetimin tüm modülleri kullanmasıyla çok önemli bir teknolojik açılım sağlanacağı görülmektedir. Devletimizin bu tip yatırımları artırması, teknolojik yeniliklere karşı da gerekli eğilimin önünü açmaktadır.

Katılım Bankaları Açısından E-Belediye

Peki katılım bankaları açısından bu işleyiş neden kıymetli? Katılım bankaları tabana yaygın hizmet anlayışı ve gerçek işlemlere aracılık etme yaklaşımı ile vatandaşların tüm ödeme işlemlerine çözüm geliştirmeyi vazife edinerek standart fatura ödemeleri yanında belediyelerin diğer tüm alacaklarını da bu proje kapsamında tahsil edebilecekler. Özellikle kamu katılım bankası olarak faaliyet gösteren kurumlar kamu haznedarlığı tebliği gereği belediyeler ile bu hususta daha derin ve verimli çalışma fırsatı yakalayabilecektir.

Teknolojik açıdan birçok hizmeti sunma avantajına sahip olan katılım bankaları bu vesileyle vatandaşa daha esnek ödeme yöntemleri getirecek ve sanal dünyadaki siber tehlikelerin de minimal düzeye indirilmesine katkı sunacaktır.

Katılım bankalarının da bu zihniyetle projeye gereken ilgiyi göstereceğini düşünmekteyim. Dijital dönüşümün bir alanı olan e-belediye hizmetlerinin her geçen gün gelişmekte olduğunu izlemeye devam edeceğimizi ve yenilikleri çok kısa bir süre içerisinde göreceğimizi belirtmek isterim.

Salih Erbaş

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@