Küresel İslami Fintek Zirvesi

Katılım Finans Sistemi 15.03.2022, 10:30 15.03.2022, 12:22
Küresel İslami Fintek Zirvesi

Uzun bir aradan sonra İslami fintek üzerine yazmış olduğum yazı ile tekrardan karşınızdayım. Bir süredir bu alanda farklı platformlarda yapmış olduğum çalışmalar sebebi ile yazı serimi ilerletememiştim. Bu yazımda karşınıza çok mutlu olduğum ve sizleri de bir o kadar mutlu edecek bir haber ile geldim ama öncesinde geçmişe götürmek istiyorum sizleri. Yaklaşık 2017 yılından günümüze kadar finansal teknolojiler ve finansal teknolojilerin İslami finans üzerindeki potansiyel faydalarına, fırsatlarına dair birçok yazı kaleme aldım. 2020 yılında İslami fintekler ile ilgili Türkiye’deki ilk sayılabilecek çalışmalardan biri olan yüksek lisans tezimi tamamladım.

Daha önceki yazılarımdan da biliyorsunuz ki 2020 yılına kadar Finteklerin İslami Finans üzerindeki etkilerine belirli kurum ve kişiler haricinde çok fazla değinilmiyordu. Fakat son dönemlerde ülkemizin çok değerli kurumları olan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) başta olmak üzere üniversiteler, katılım bankaları, kamu kurumları, STK’lar ve birçok kurum İslami fintekler ile ilgili çalışmalar yapmaya, organizasyonlar gerçekleştirmeye ve raporlar yayınlamaya en önemlisi stratejik kararlar almaya başladı. 2020 yılından önce el kitaplarında, raporlarda özet olarak değinilen İslami finans alanındaki finansal teknolojilere ilişkin gelişmeler ve veriler şu anda daha detaylı bir şekilde ekosisteme sunulmaktadır. Bu gelişmelerin yansıması olan ve beni çok mutlu eden bir gelişme Küresel İslami Fintek Zirvesi’nin 3.’sünün TKBB sponsorluğunda ülkemizde gerçekleşmesidir. 

Peki bu zirve neden önemli? Hangi konular konuşulacak, katılımcılar kimler dediğinizi duyar gibiyim. Hemen bu konuda sizleri bilgilendirmeye başlayalım. Öncelikle farklı ülkelerden ve İslami finteklerden katılımcıların bulunduğu ve ülkemizdeki katılım finansı sektöründen oyuncuların bulunduğu ilk zirve olması ile ön plana çıkmaktadır. Sektör ve ekosistem için bir başlangıç olacağını ve önümüzdeki günlerde organizatörleri Türk şirketi olan İslami fintek zirveleri gerçekleşeceğini düşünüyorum. Küresel İslami Fintek Zirvesi Kurucu&CEO’su Abd Elmohaimen Mansi öncülüğünde Elmangos Ventures tarafından gerçekleştirilmektedir. Zirve ekosistemin merkezine yakın ve hibrit bir modelde 2 günden oluşacak şekilde gerçekleştirilecektir. 

Zirvede aşağıdaki konulara yer verilecektir.

Katılım Bankacılığı : 2025 Vizyonu
Alternatif Ödeme Yöntemleri
Neo-Bankalar
Siber Güvenlik
Katılım Bankaları ve Fintek İş Birlikleri
Teknoloji ve Tekafül Endüstrisi
Kripto Ötesinde Blokzincir Teknolojisi

Küresel İslami Fintek Zirvesi’nde İslami finteklerin değişen müşteri alışkanlıklarına, kuşaklar arası doğan farklılıklar sebebi ile yeni milenyum neslin ve küresel olarak banka hesabı olmayanlara nasıl yeni finansal çözümler sunduğuna ve düzenleyici ortamın yatırımcılar için güvenli bir ortam yaratmak üzere nasıl uyum sağladığına da yer verilecektir. İslami finansın yeni yüzünü oluşturan, gelecek vadeden ve yenilikçi fintek oyuncularını sergileyen bir zirve olması beklenmektedir.

Zirveye Kuveyt Türk Katılım Bankası Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Müdürü Selim Taştan, Vakıf Katılım Bankası’ndan Hazine ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sabri Ulus ve ADFIMI Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin Özdemir katılacaktır. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nden Tarık Akın'da katılımcılar arasında yer almaktadır.

Uluslararası arenadan ise Birleşik Krallık’tan çok yakından bildiğimiz Wahed Yatırım’ın Kurucu&CEO’su Junaid Vahedna, İslami Finans Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Süleyman katılım sağlarken yine yakından bildiğimiz Ethis’in Yönetim Kurulu Üyesi Halid Fuad, Malezya’dan İslami Fintek uzmanı Dr. Moutaz Abojeib, ülkemizden Colendi Kurucu Ortağı Bülent Tekmen ve birçok önemli isim katılımcı olarak yer alacaktır.  

Burak Aktürk

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@