Türkiye'de Katılım Finans Sistemi Webinarı

Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tolga ERGÜN ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri İsmail VURAL “Dünyada ve Türkiye'de Katılım Finans Sistemi” webinarında bir araya geldi. TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, Katılım Finans yayınlarından yerel ve uluslararası iş birliklerine dair birçok konuyu değerlendirdi.

Katılım Finans Sistemi 29.02.2024, 13:33 29.02.2024, 13:43
Türkiye'de Katılım Finans Sistemi Webinarı

Finansal sektör ve reel sektörün birbirini tamamlayan iki yapı olduğunu vurgulayan Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tolga Ergün, TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural ile katılım bankalarının temel prensiplerini ve Türkiye’deki katılım bankalarının sistemsel yapısına dair sorular yöneltmesinin ardından TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, dünyada katılım bankacılığı ve tarihsel gelişiminden, ürün hizmetlerine kadar birçok konuya değindi. İslami Finans Endüstrisinin ülke bazlı ve sektör bazlı dağılımını aktaran Vural, SDDK sayesinde sigortacılık alanında da önemli gelişmelerin kaydedildiğini belirtti.

Dünyadaki sukuk piyasasının çok hızlı geliştiğinin altını çizen Vural, “Gerek işletme sermayesi yatırımları gerekse de altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyan işletmeler, kurumlar ve devletlerin olduğu bir piyasada sukuk önemli bir üründür.” ifadelerini kullandı. Katılım bankalarının sukuk ihracatlarının yanı sıra özel sektörün ihraçlarından çok daha büyük bir miktarını Türkiye Cumhuriyeti hazinesine ihraç yaptığını anlatan Vural, “Bu açıdan Türkiye, sukuk piyasasında önemli bir oyuncu olarak öne çıkıyor.” dedi.

Zorunlu Bireysel Emeklilik içinde yer alan tasarrufçuların %57’sinin katılım esaslı fonları tercih ettiğine değinen İsmail Vural, bu durumun Türkiye’deki potansiyeli göstermek açısından önemli bir veri olduğunu dile getirdi. TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, TKBB’nin 2001’de kurulduğunu, bünyesinde 9 katılım bankasını barındırdığını, Hükümet ve diğer düzenleyiciler ile birlikte çalıştığını, bünyesinde kapsamlı eğitim programlarının yürütüldüğünü belirtti ayrıca katılım bankacılığı hakkında kamuoyu farkındalığını ve anlayışını artırmayı hedeflediğini de ifade etti.

Türkiye’de katılım bankacılığının sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimi için yapılması gereken 6 temel hedefin olduğunu vurgulayan Vural, “İletişim, ekosistem, ürün çeşitliliği, standart ve yönetişim, dijital ve yetkinlik inşası bizlerin de ihtiyaç duyduğu temel referanslardır.” diye konuştu. Vural, Türkiye’deki mevcut 6 katılım bankalarına ek olarak 2 tane Dijital Katılım Bankasının ve Dünya Katılım Bankasının eklendiğine dikkat çekti.

TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, Katılım Bankacılığının ürün ve hizmetlerinde fon toplama ürünlerini, fon kullandırma ürünlerini, yatırım ürünlerini, hazine ürünlerini, ticari ürünlerini ve ödeme sistemleri ürünlerini ele aldı. Merkezi Danışma Kurulu’nun görevlerini aktaran Vural, “Katılım Finans sistemi kurulmuştur, birlik nezdinde bağımsız olarak faaliyet göstermektir. Kurul kararları ve standartları katılım bankaları için bağlayıcı niteliktedir.” şeklinde konuştu. Ardından soru cevap şeklinde ilerleyen konuşmanın sonrasında Ergün, “Sektörel bazda bakıldığında %8,7’lik kısımda aktif büyüklüğün önümüzdeki dönemlerde de giderek artacağını bekliyoruz.” dedi. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@