2023 yılında Körfez İşbirliği Konseyi ekonomisi geliştikçe küresel sukuk ihraçları azalacak

Moody's tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında toplam ihraç üst üste üçüncü kez azalıp 150 ila 160 milyar dolar olacak.

Sukuk 07.09.2023, 12:39 07.09.2023, 12:41
2023 yılında Körfez İşbirliği Konseyi ekonomisi geliştikçe küresel sukuk ihraçları azalacak

Moody's Investors Service tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, küresel sukuk ihracı, Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki (KİK) önemli ihraççıların mali durumlarının güçlenmesiyle birlikte, geçen yıl 178 milyar dolar iken, 2023 yılında üst üste üçüncü kez azalarak 150 milyar dolar ile 160 milyar dolar arasında gerçekleşecek.

Düşüş, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Güneydoğu Asya'daki önemli devlet ihraççılarının, doğrudan iyileşmeye devam eden mali pozisyonlarından kaynaklanan düşük hacimlerinden kaynaklanacak.

Raporda, KİK ve Güneydoğu Asya'da, sürdürülebilir ekonomik büyüme ile ilişkili güçlü emtia fiyatları, daha güçlü mali pozisyonlara ve daha düşük ihraç ihtiyaçlarına dönüştüğü belirtildi.

Moody's Investors Service Kıdemli Kredi Sorumlusu Ashraf Madani, 2023'ün ilk yarısında sukuk ihracının yıllık bazda %28 azalarak 66 milyar dolara gerilediğini, bunun da Suudi Arabistan, Endonezya ve Türkiye'de emtia fiyatlarının güçlü olması nedeniyle durgun seyirdeki faaliyetleri yansıttığını söyledi.

Madani, finansal kuruluşlar ve şirketler tarafından ilk kez ihraç edilen tahviller, yakın vadeli tahvillerin yeniden finansmanı ve gecikmiş ihraçların nihayet piyasaya çıkmasıyla artan hacimlerin düşüşü telafi etmeye yetmediğini de sözlerine ekledi.

Madani, "Yılın ikinci yarısında Güneydoğu Asya ve Türkiye'deki kısmi toparlanmanın yanı sıra şirketler ve finansal kurumlardan gelen güçlü hacimlerin desteğiyle 80-90 milyar dolarlık ihraç bekliyoruz" dedi.

Genel olarak Moody's, geleneksel finansmana mükemmel bir alternatif teşkil ettiği ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) ilkeleriyle son derece uyumlu olduğu için sukukun uzun vadeli beklentileri konusunda olumlu düşünmeye devam ediyor.  

Hatta önemli finansal rezervlerin ve sağlam ekonomik beklentilerin giderek daha fazla sayıda yatırımcıyı çektiği Körfez bölgesine ayrıcalıklı erişim sunmaktadır.

"Sukuka olan talebin düzenli olarak arzı aşması, bazı ihraççıların elverişsiz finansman koşullarına rağmen elde ettikleri cazip fiyatlandırmayı açıklamaktadır. Çekirdek İslam ülkelerindeki borç piyasaları daha olgun hale geldikçe ve ekonomiler gelişmeye devam ettikçe, sukuk piyasası için büyüme beklentilerinin sağlam kalmasını bekliyoruz" dedi.

Çeviri: Beyza Nur AVCI / Katılım Finans

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@