Bitcoin Para Mıdır?

Şimdilerde konuştuğumuz en sıcak konulardan biri Bitcoin’in para olup olmadığıdır.

Blog 20.08.2021, 10:00 02.09.2021, 10:40
Bitcoin Para Mıdır?

Bitcoin dijital para mı, sanal para mı ya da kripto para mı? Tüm bunlara evet diyebiliriz. Mesela bankaya yatan paramız, bu parayı sanal ortamda yaptığımız alışverişlerimizde kullanıyoruz. Öyleyse aynı paraya dijital para dememizde sakınca yok. Fakat Bitcoin’in bazı durumlarda paranın yerini aldığını ve ondan katbekat üstün olduğunu, bazı durumlarda ise önemli sıkıntıları olduğu söylenebilir.

Bir parayı para yapan ölçütler                                                                                                            

1) Paranın üzerinde yazan temsil ettiği değer: Bitcoin fiyatı istikrarsız olduğundan değeri eskiyen bir kavram değildir.                                                                    

2) Paranın standart özelliklere sahip olması: Bitcoin alışverişlerde kullanılabiliyor.                

 3) Muhasebe birimi: Muhasebe mantığının uygulanmasında problem yoktur.

Bitcoin’in bilinirliği ve kabul görmesi her geçen gün tüm ülkelerde artmaktadır. Bu durumu Bitcoin’e duyulan güvenle ilişkilendirebiliriz. Bitcoin’in en problemli konusu ise istikrarsız duruşudur. Bu sıkıntılı durum, Bitcoin’in paranın yerini almasını güçleştirmektedir. Yani fiyatının değişkenlik göstermesi arttıkça, para yerine geçmesi azalacak, fiyatının değişkenlik göstermesi azaldıkça da para yerine geçmesi artacaktır. Bitcoin’in en kuvvetli olduğu konusu ise onun taşınabilirliğidir. Günümüzdeki hiçbir para (nakit para, bankadaki para) Bitcoin’in taşınılabilirliği ile yarışamaz. Belki de “ama SWIFT ile istediğimiz her yere para gönderebiliyoruz” diyebilirsiniz. Ama bu durumda da büyük miktarda komisyon ödemesiyle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bekleme süresini de göz önünde bulundurmak lazım.

Bitcoin’in güçlü olduğu diğer bir konu ise onun bölünebilirliğidir. Yani bir para biriminin küçük parçalara ayrılabilmesidir. Bir para ne kadar küçük birimlere ayrılabiliyor ise o kadar kullanılabiliyordur. Mesela 1 Bitcoin, 100 milyona bölünebilir. 1 Bitcoin’in 100 milyonda birine ise satoshi diyoruz. Bitcoin’in ömrünün sonu diye bir durum da söz konusu değil. Örneğin, banknotlar eskiyebiliyor yani miadı dolabiliyor. Merkez Bankası da yıpranan banknotları piyasadan alıp yenilerini sürüyor. Buna göre günümüz paraların mevcut ömrü 3-5 yıl diyebiliriz. Ama böyle durum Bitcoin için söz konusu değildir.                                      

Yasemin ÇELEBİ

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@