Katılım Bankaları ve Dijital Gelişim

Türkiye’de ve dünyada meydana gelen son gelişmeler gösterdi ki, dijitalleşme hiç olmadığı kadar hızlı bir gelişim sürecine girdi.

Blog 28.09.2021, 09:46 28.09.2021, 09:50
Katılım Bankaları ve Dijital Gelişim

Bundan 60-70 sene evvel Fransız bir düşünür karikatüründe görüntülü görüşme ve günümüzü anlatan bir kareyi çizdiğinde belki de çevresindekiler bunun imkansız olduğuna inanıyordu. Şu an yaşanılan çağda ise insanlara yakın gelecekte nelerle karşılaşacağımızı sorsanız uçan arabalar, ışınlanma gibi çokça beyaz perdeye veya çizgi filmlere konu edilmiş gelişmeleri söylerler. Ancak buna ne kadar inanıyoruz?

Bankacılıkta dijitalleşme

Dijitalleşme birçok alanda olduğu gibi bankacılık alanında da son yıllarda vites artırarak önemli gelişmeler gösterdi. BDDK da bu gelişmelere uyum sağlayarak geçtiğimiz günlerde "Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik" taslağı yayımlayıp görüşe açtı. Taslakta yer alan amaç ve kapsam şu şekilde;

"Bu Yönetmeliğin amacı, bankacılık sektöründe finansal inovasyonu teşvik etmek, finansal kapsayıcılığı artırmak ve bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak üzere, sadece dijital kanallar üzerinden hizmet veren şubesiz bankaların faaliyet esaslarının ve bankacılık hizmetlerinin talep eden işletme ve yenilikçi girişimlere bir servis modeli olarak sunulabilme şartlarının belirlenmesidir."

Aslında günümüzde birçok banka API Bankacılığı (Application Programming Interface ifadesinin kısaltması olan API, Türkçe’ye Uygulama Programlama Arayüzü olarak çevriliyor) sunmakta ve fintech oluşumlarıyla birlikte dijital çözümleri önemli birer gelişim olarak hazırlamaktadır.

Finansal gelişim içerisinde teknolojinin getirdiği açılımlar, önümüzdeki günlerde bankacılık alanında daha hızlı dijitalleşme ve yenilikçi hizmetleri sunma gibi gelişmeleri beraberinde getireceğe benziyor. 

T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi uhdesinde de tüm finansal kuruluşlara ve bankalara iletilen çağrıyla 11.Kalkınma Planı ile 2021 Ekonomi Reformları doğrultusunda "Milli Fintek Strateji Belgesi" oluşturulması hususunda çalışma başlatıldı. Fintek ekosisteminin ülkemizde gelişmesine yönelik yol haritası bağlamında ülke potansiyelinin ortaya konulması ve değerlendirilmesi için bu alanda yapılacak çalışmaların bütüncül ve kapsayıcı bir planlamayla ele alınmasının hedeflediği bu program sonucunda dijital gelişimin daha da hızlanması ve tüm finansal oyuncuların dahil edileceği bir modelin geliştirilmesi beklenmektedir. 

Katılım Bankaları için beklentiler

Katılım finans sistemi içerisinde de dijitalleşme çalışmaları kapsamında hızlı bir dönüşüm süreci devam etmektedir. Teknolojik yatırımların karşılığını son yıllarda almaya başlayan bu kuruluşlar özellikle rekabetlik yaklaşımıyla fintek dünyasına önemli açılımlar sunmaktadır. 

Önümüzdeki dönem bu alandaki birçok yenilik ve gelişime imkan sağlayacak ve değişime ayak uyduracak banka ve firmalar mutlaka bu durumdan olumlu kazanımlar elde ederek faaliyetini sürdürecektir. Katılım bankalarının bu alanda son yıllarda elde ettiği tecrübe çok kıymetlidir. Fintek işbirlikleriyle doğan dijitalleşme kamusal alanda alınan aksiyonlar ile daha alternatifli bir model oluşmasına da imkan sağlayacaktır. Bu anlamda katılım bankalarının kurduğu fintek gelişim/destekleme koordinasyon programları yenilikçi çözümleri ve dijitalleşme yönündeki gelişmeleri de hızlandıracaktır.

Salih ERBAŞ

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@