Teknoloji: Beni Takip Edin!

Klişe bir tabir olan “Dünya artık teknoloji dünyası” söylemi dilimizde hiç şüphesiz. Sorun belli ama çözüm nedir, bu sorun için ne yapıyoruz, nasıl bir yöntem izliyoruz işte sorunun kendisi de bu sanırım.

Blog 10.09.2021, 10:23 10.09.2021, 11:12
Teknoloji: Beni Takip Edin!

Bir önceki gün gibi olduğunuz, kendinize bir sonraki günlerde ve gelecekte bir şeyler katamadığınız müddetçe zamanın içinde kaybolmaya mahkûm olursunuz. Bireyinden toplumuna bu değişmez bir gerçektir. Aslınızı kaybetmek demek değildir bu. Aslınızı koruyarak değişime ayak uydurmak ve onu takip etmektir. Hal böyle iken bireyler ve toplumlar için geçerli olan bu durum hiç şüphesiz ekonomiler için de geçerlidir. Ekonomilerde yöntemler, teoriler, değişmez denen hangi yöntemler değişmemiştir? 

Finans piyasaları teknolojinin nasıl bir araç olduğunun zaman içerisinde nasıl bir ivme kazandığının kanıtlarından birisidir. Yıllar itibariyle bakıldığında en basit örneklerden bir tanesi olan para transferlerinde bir yerden bir yere para götürmek şu an çok basit gibi görünse de belirli bir yaşın üzerindeki kesim hala bu durumu garipsemektedir. Öncesinde ne kadar zor olduğunun bilincinde olan orta yaşın üzerindeki insanlar bu durumun kıymetini biraz daha fazla kavramakta sanırım. Bankalarda Eft/havale işlemleri, ATM hizmetleri, online bankacılık hizmetleri, yatırım araçlarının çeşitliliği… Akla gelebilecek birçok hizmete şöyle bir geçmişe dönüp bakıldığında “neredeeen, nereye” diye iç geçirmemek elde değil. 

Katılım bankaları teknolojiyi ne derece takip ediyor, gün geçtikçe finans piyasalarında kendine nasıl daha çok yer ediniyor, mevcut yerini nasıl olur da bu kadar koruyabiliyor? Birkaç paragraf öncesinde de belirttiğimiz üzere teknoloji takip edilmezse zaman içinde kaybolunmaktadır. Hız artık her alanda çok önemli bir kavram haline gelmektedir. Bankacılık alanında da bir işlemin ne kadar sürede gerçekleştiği önemlidir. Daha öncelerinde herhangi bir işlem için bankaya gitmek durumunda kaldığınız hangi işlemi ya da hangilerini bankaya gitmeden halledebiliyorsunuz? Online bankacılık hizmetlerinde hangi işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz? Bazı kesimler teknolojinin kötü bir şey olduğunu düşünerek klasik yöntemleri daha çok yeğlemektedir. Şu anda birçok banka buna katılım bankaları da dâhil olmak üzere “kâğıtsız bankacılık” adı altında bir politika benimsediler. Hepimizin internet ortamına erişimi artık olağan bir durum. Bankaların bu durumu kullanmaması da içten bile değildi ki öyle de oldu. Hesap açılışları, kredi sözleşmeleri, talimatlı işlemler, yatırım sözleşmeleri evrakların kaçar sayfa olduklarını şöyle bir göz önüne getirin, getirin ve ne kadar doğaya zarar verdiğimizi düşünelim. Sadece bir hesap açılışı için minimum 20 sayfa kâğıt kullanılmaktadır. 1 ton kâğıt için 2 ton ağacın gerekli olduğu bunun için de 20 ağacın kesildiği ve kesilen 20 ağaç ile sadece 200.000 sayfa yani 80 koli A4 fotokopi kâğıdı üretilebildiği bilinmelidir.

Katılım Bankalarında artık birçok işlem online ortamda şubeye dahi gidilmeden halledilmektedir. Evinizde otururken hesap açabilir, müşteri hizmetleri ile online olarak görüntülü irtibata geçebilir ve bu bağlamda birçok işleminizi de gerçekleştirebilirsiniz. Katılım Bankalarının tamamı online olarak görüntülü hesap açılışı yapmaktadırlar. İnternet bankacılığı işlemleriyle birlikte sadece katılım bankaları değil diğer tüm finans piyasası harcanan kâğıtlardan %40 oranında tasarruf elde etmeyi başarmışlardır. Bu rakamın ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktadır. Teknolojinin takibiyle sektör içerisindeki derinliğinizi bu sayede daha da çok arttırmak içten bile değildir. Hz. Muhammed (S.A.V.)’ in şu Hadis-i Şerif’ i ile tüm bu durum özetlenebilmektedir aslında; “İki günü birbirine eşit olan ziyandadır”.

Ahmet Körüklü 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@