Türkiye İslami Bankacılık Sektörü Güçlü Bir Performans Sergiliyor

Bölgesel Ekonomi 25.03.2021, 13:12 12.04.2021, 11:50
Türkiye İslami Bankacılık Sektörü Güçlü Bir Performans Sergiliyor

Türkiye'deki katılım bankacılığı sektörü, zorluklarla geçen 2020'yi, toplam bankacılık sektörü aktifleri içindeki pazar payını 2019 yılında kaydedilen %6,3'ten %7,2'ye yükselterek geride bıraktı. Fitch Ratings de bu güçlü performansın arkasında yetkili makamların İslami bankacılığa atfettiği stratejik önemin ve bu yıl da devam eden güçlü desteğin olduğunu doğruladı.

Ülkedeki altı katılım bankasının (Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş, Türkiye Finans Katılım Bankası, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım Bankası) toplam varlıkları, 2020 yılının sonunda geçen yılın aynı dönemine kıyasla %53,7'lik bir büyüme kaydetti.

Türk İslami bankacılık sektörü, 2023 yılına kadar %15 pazar payı hedefine doğru ilerlerken önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecektir

Fitch Ratings, konvansiyonel Kredi Kuruluşları ile karşılaştırıldığında, ülkedeki İslami bankaların %82 oranında mevduatla finanse edildiğini ve toptan finansmanda yabancı paraya daha az bağımlı olduğunu belirtirken, devlete ait İslami bankaların da orta vadede büyümesini desteklemek için daha fazla sermaye artışı öngörüyor. Türk İslami bankacılık sektörü, 2023 yılına kadar %15 pazar payı hedefine doğru ilerlerken önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecektir. Özellikle Merkez Bankası bünyesinde ilgili bölümlerin kurulması ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi de bu öngörüyü destekler nitelikte.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Ömer Faruk Tekdoğan da IFN'ye demeç vererek Merkez Bankası Katılım Bankacılığı Bölümü'nün, sektörün gelişmesi ve mali istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak için İslami bankalarla birlikte çalışacağını, Cumhurbaşkanlığı Katılım Finans Bölümü'nün ise İslami finans sektörünün faaliyetlerinin izlenmesi, raporlanması ve koordinasyonuna odaklandığını açıkladı. "Departmanın görevi, Endonezya'da ekonomi ve finans alanındaki kamu kurumları arasında uyum ve iş birliğini korumak amacıyla kurulmuş olan Ulusal Şeriat Ekonomisi ve Finans Komitesi'ne benziyor."

Ayrıca Mart 2021 tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ülkenin İslami finans sektörü için tek tip bir mevzuat geliştirme konusundaki mevcut çalışmaların özetlendiği bir ekonomik reform paketi açıklandı ve özellikle katılım finans sektörünün sürdürülebilir büyümesine odaklanan İstanbul Finans Merkezi de 2022'de açılmayı bekliyor.

IFN

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@